Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_org_torg.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
66.56 Кб
Скачать

12.Організація торгівлі на ринках

Ринок – це торговельний об’єкт, створений суб’єктом господарювання на відведеній за рішенням місцевого органу державної влади земельній ділянці і зареєстрований у встановленому порядку де здійснюється купівля-продаж товарів. Загальні вимоги до організації роботи на ринках визначається правилами торгівлі на ринках. Основною вимогою є належна реєстрація ринку я суб’єкта підприємницької діяльності в місцевих органах виконавчої влади. Після реєстрації підприємство самостійно вирішує і погоджує з територіальними установчими державної санітарно-епідеміологічної служби питання щодо типу ринку, його розміру і технічного оснащення. Торгівлю на ринку здійснюють громадяни-підриємці, сільськогосподарські та інші підприємства незалежно від форми власності. Ринкові торговці зобов’язані сплачувати ринковий збір за право зайняти торгове місце.

Класифікація ринків:

  • За формою власності ринки поділяють на приватні,колективні,спільні,з іноземними інвестиціями.

  • За розміром ринки поділяють на малі, середні, великі і найбільші.

  • За конструктивними особливостями ринки бувають криті або закриті, відкриті комбіновані.

  • Ринки також класифікують за товарною спеціалізацією на продовольчі, непродовольчі,змішані,спеціалізовані і комбіновані.

  • За місце розташуванням ринки бувають загальноміського і місцевого значення.

  • За місцезнаходженням: міський,сільський.

  • В залежності від періоду функціонування ринки можуть функціонувати цілорічно і сезонно.

13.Роздрібний продаж товарів через торговельні автомати

Продаж товарів через автомати називається wending. Автомати широко використовують для продажу товарів, які споживачі бажають придбати без свідків. Торговий автомат – це пристрій, який виконує за певною програмою всі маніпуляції з продажу товарів або надання послуг кінцевому споживачу без участі сторонньої особи. Потенціал для використання торгових автоматів є майже невичерпним.

Класифікація торгових автоматів:

  • за призначенням:для продажу товарів, для надання послуг;

  • за формою оплати: готівкові, безготівкові;

  • за принципом роботи: механічні – продають товари за рахунок механічної дії покупця і електронні – приймають безготівкові платежі і працюють на основі оплати товарів кредитними або магнітними картками;

Останнім часом в Україні почав розвиватися продаж товарів через торговельні автомати. У подальшому торгівля через автомати буде й надалі розвиватись з розробкою нових конструкцій автоматів, підвищенням їх надійності у процесі експлуатації.

14. Продаж товарів на замовлення

Продаж товарів на замовлення – це метод позамагазинного продажу товарів за якого покупець здійснює попереднє їх замовлення безпосередньо в торговельному об’єкті або через торговельного агента або за допомогою телефону,комп’ютера і одержує товари в обумовленому місці в певний час.

Форми продажу товарів на замовлення:

через інтернет;

через пошту: дистанційні.

Інтернет-торгівля – сукупність будь-яких комерційних угод, реалізованих на основі використання комп’ютерної техніки. Розвиток інтернет-торгівлі стимулюють такі фактори:

  • номенклатура пропонованих товарів;

  • безперервний режим роботи незалежно від часових поясів;

  • рівні можливості для ведення бізнесу мають не лише крупні,а й невеликі компанії;

  • глобальна присутність продавців і покупців, а тому зменшений до мінімуму фактору фізичної віддаленості.

Продаж товарів поштою – це форма дистанційної торгівлі непродовольчими товарами за каталогами, проспектами, оголошеннями за якої вибір товару та його замовлення передують безпосередній передачі підприємством поштового зв’язку покупцю або замовнику. Головною умовою ефективного функціонування посилкової торгівлі є залучення національного поштового оператора. Торгівля за каталогами за участі пошти передбачає такі 2 основні схеми:

1 – пошта тільки доставляє виконані замовлення;

2 – пошта бере на себе функції каталожної компанії.

Розрахунки за товари передбачають попередню оплату або післяоплату.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]