Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_org_torg.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
66.56 Кб
Скачать
  1. Сутність технологічних процесів на товарних складах, особливості їх здійснення та основні напрями підвищення ефективності організації.

Технологічний процес на складах включає в себе послідовно виконувані операції з розвантаження транспорту з товаром, приймання його за кількістю та якістю, організацію зберігання, підсортовування, доробки, упакування, переупакування, обробки документів і відпуск товарів зі складу.

Усі операції технологічного процесу, що здійснюються на складах об’єднують у 3 групи:

  1. Основні – приймання, зберігання, комплектування товарів і відпуск товарів;

  2. Допоміжні – розпакування, упакування, фасування, перепакування, заморожування, та всі інші операції,які пов’язані з доробкою товарів;

  3. Експедиторські – приймання і здавання товарів на залізниці, пристані, в аеропорту, доставка товарів автомобільним транспортом і здавання їх покупцям.

Раціональна організація технологічного процесу повинна ґрунтуватись на таких принципах і забезпечувати:

  • Своєчасне і за всіма правилами приймання товарів за к-тю і якістю;

  • Правильний вибір технолог обладнання;

  • Раціональну організацію товарного потоку;

  • Раціональну організацію операцій відбору, комплектування та підготовки товарів до відпуску споживачам;

  • Чітку роботу транспортної служби з доставки товарів;

  • Запобігання втратам товарів при складський обробці та зберіганні;

  • Використання сучасних комп’ютерних технологій, що дають змогу вести облік товарних запасів, регулювати їх наявність, оформлювати замовлення клієнтів, контролювати і управляти процесом руху товарів.

28.Сутність транспортно-експедиторського обслуговування підприємств торгівлі. Особливості перевезень товарів різними видами транспорту

Транспортно-експедиторське обслуговування – комплекс робіт що виконуються при транспортуванні вантажів зі складу вантажовідправника до складу вантажоодержувача, а також послуг що надаються клієнтам до і після перевезення вантажів. Транспортно-експедиційне обслуговування дає можливість:

  • звільнити вантажовідправників і вантажоодержувачів від виконання непритаманних їм функцій щодо перевезення вантажів;

  • скоротити чисельність експедиторів і вантажників;

  • підвищити ефективність роботи транспорту в цілому.

Транспортно-експедиторське обслуговування передбачає надання клієнтам таких послуг:

  • упаковування,пакетування,зберігання вантажів;

  • виконання навантажувально-розвантажувальних робіт;

  • вибір оптимальної схеми перевезення вантажів;

  • приймання товарів на складі замовника;

  • виконання митних процедур при міжнародних перевезеннях;

  • страхування вантажів, їх супроводження та охорона;

  • інформування клієнта про місцезнаходження його вантажу.

Експедитори які здійснюють транспортно-експедиційні послуги укладають з замовника договір,який може існувати у двох формах: договір на повне обслуговування; договір на неповне або часткове обслуговування.

Транспортні організації несуть матеріальну відповідальність у таких випадках що сталися з таких причин: у разі втрати супровідної документації на вантаж; у разі втрати вантажу або його псування чи пошкодження тари; у разі несвоєчасної доставки вантажу за вказаною адресою.

Існують наступні види транспорту: залізничний, автомобільний, повітряний, морський,трубопровідний, річковий. Кожний вид транспорті має свої переваги і недоліки. Найекономнішим видом транспорту є трубопровідний але він транспортує лише обмежені види вантажів. Найшвидшим транспортом є повітряний транспорт але він є і найдорожчим. Морський і повітряний транспорт може здійснювати міжконинтинентальні перевезення.Але морський порівняно з повітряним є повільнішим, проте дешевшим. Автомобільні перевезення є також широко розповсюдженими. Цей вид перевезення також має ряд переваг: можливість доставки вантажу «від дверей до дверей», можливість доставки товару партіями. Недолік такого перевезення полягає у тому, що собівартість перевезення є достатньо високою, цей вид транспорту є не екологічно чистим і автомобільний транспорт залежить від стану доріг і погодних умов.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]