Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_org_torg.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
66.56 Кб
Скачать

15.Сутність, роль та функції оптової торгівлі

Оптова торгівля – це вид економічної діяльності у сфері товарного обігу яка охоплює купівлю-продаж товарів партіями з метою подальшого їх перепродажу кінцевим споживачам через роздрібну лавку, або для виробничого споживання та надання послуг оптовим покупцям. Оптову торгівлю здійснюють товаровиробники, роздрібні торговці і оптові торговельні посередники. Роль оптової торгівлі здійснюється на двох рівнях: на макрорівні і на макрорівні. На макрорівні роль оптової торгівлі полягає в рівномірному розміщенні товарів на території України, в інтеграції виробників і споживачів товарів, у наповненні бюджетів усіх рівнів, а також значне місце посідає оцінююча роль оптової торгівлі яка полягає у визначенні рівня затрат праці через механізм ціноутворення. На макрорівні роль оптової торгівлі полягає у створенні товарних запасів, їх зберігання, фасування та пакування товарів, у перетворенні виробничого асортименту в торговий а також у створенні реклами товарів.

Функції оптової торгівлі:

  • транспортування товарів;

  • зберігання товарів;

  • перетворення виробничого асортименту в торговий;

  • фінансування і кредитування партнерів;

  • накопичення товарних запасів і завезення в роздрібну торговельну мережу більш дрібними партіями.

16.Класифікація і характеристика видів посередників в оптовій торгівлі

Існує 3 категорії оптових торговців:

  1. торговельні підрозділи товаровиробників, які здійснюють без участі оптових посередників прямий продаж власних товарів;

  2. оптові посередники, що здійснюють продаж товарів виробника, але не набувають права власності на нього – агенти, брокери, комісіонери;

  3. оптові торговельні посередники, що набувають право власності на товар і здійснюють його подальший перепродаж.

Агент – особа, яка діє від імені і в інтересах виробника або покупця товарів. Основна функція агента полягає у сприянні процесу купівлі-продажу товарів.

Брокер – посередник, який сприяє підписанню угод між контрагентами.

Дилер – посередник, який здійснює продаж товарів від свого імені і за власний рахунок.

Дистриб’ютор – незалежний оптовий посередник, який здійснює торговельні операції від імені виробника і має право власності на товар.

28.Сутність транспортно-експедиторського обслуговування підприємств торгівлі. Особливості перевезень товарів різними видами транспорту

Транспортно-експедиторське обслуговування – комплекс робіт що виконуються при транспортуванні вантажів зі складу вантажовідправника до складу вантажоодержувача, а також послуг що надаються клієнтам до і після перевезення вантажів. Транспортно-експедиційне обслуговування дає можливість:

  • звільнити вантажовідправників і вантажоодержувачів від виконання непритаманних їм функцій щодо перевезення вантажів;

  • скоротити чисельність експедиторів і вантажників;

  • підвищити ефективність роботи транспорту в цілому.

Транспортно-експедиторське обслуговування передбачає надання клієнтам таких послуг:

  • упаковування,пакетування,зберігання вантажів;

  • виконання навантажувально-розвантажувальних робіт;

  • вибір оптимальної схеми перевезення вантажів;

  • приймання товарів на складі замовника;

  • виконання митних процедур при міжнародних перевезеннях;

  • страхування вантажів, їх супроводження та охорона;

  • інформування клієнта про місцезнаходження його вантажу.

Експедитори які здійснюють транспортно-експедиційні послуги укладають з замовника договір,який може існувати у двох формах: договір на повне обслуговування; договір на неповне або часткове обслуговування.

Транспортні організації несуть матеріальну відповідальність у таких випадках що сталися з таких причин: у разі втрати супровідної документації на вантаж; у разі втрати вантажу або його псування чи пошкодження тари; у разі несвоєчасної доставки вантажу за вказаною адресою.

Існують наступні види транспорту: залізничний, автомобільний, повітряний, морський,трубопровідний, річковий. Кожний вид транспорті має свої переваги і недоліки. Найекономнішим видом транспорту є трубопровідний але він транспортує лише обмежені види вантажів. Найшвидшим транспортом є повітряний транспорт але він є і найдорожчим. Морський і повітряний транспорт може здійснювати міжконинтинентальні перевезення.Але морський порівняно з повітряним є повільнішим, проте дешевшим. Автомобільні перевезення є також широко розповсюдженими. Цей вид перевезення також має ряд переваг: можливість доставки вантажу «від дверей до дверей», можливість доставки товару партіями. Недолік такого перевезення полягає у тому, що собівартість перевезення є достатньо високою, цей вид транспорту є не екологічно чистим і автомобільний транспорт залежить від стану доріг і погодних умов.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]