Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання КПУ.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
800.26 Кб
Скачать
  1. Конституційно-правовий статус Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Верховна Рада АР Крим є представницьким органом АР Крим, який представляє інтереси громадян, спільні інтереси населення, територіальних громад, місцевого самоврядування, АР Крим у цілому, і здійснює свої повноваження з метою сприяння і забезпечення реалізації їх прав і законних інтересів, а також вирішення питань збалансованого соціально-економічного, культурного та іншого розвитку АР Крим. Верховна Рада АР Крим вирішує питання, віднесені Конституцією України, Конституцією АР Крим і законами України до відання АР Крим, за винятком тих, щодо яких рішення приймаються республіканським (місцевим) референдумом або Радою міністрів АР Крим та іншими органами виконавчої влади АР Крим. Питання, що відносяться до компетенції Верховної Ради АР Крим, зазначені у статті 26 закон України «Про затвердження Конституції Автономної Республіки Крим».

Верховна Рада АР Крим складається з 100 депутатів, які обираються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Строк повноважень Верховної Ради АР Крим становить п'ять років. Верховна Рада АР Крим є повноважною за умови обрання не менше двох третин від її загального складу. Повноваження Верховної Ради АР Крим попереднього скликання припиняються з моменту відкриття першої сесії Верховної Ради АР Крим нового скликання. Повноваження Верховної Ради АР Крим можуть бути припинені Верховною Радою України достроково на підставах та у порядку, визначених Конституцією України.

Голова Верховної Ради АР Крим, його перший заступник і заступник, голови постійних комісій Верховної Ради АР Крим здійснюють свої повноваження на постійній основі.

Депутатом Верховної Ради АР Крим може бути громадянин України, який має право голосу, досяг на день виборів 18 років і проживає в Україні не менше п'яти років. Не може бути обраним до Верховної Ради АР Крим громадянин, який має судимість за скоєння умисного злочину, якщо цю судимість не погашено і не знято в установленому законом порядку. Депутат Верховної Ради АР Крим має всю повноту прав, які забезпечують його активну участь у діяльності Верховної Ради АР Крим та її органів, виконує їх доручення. Депутат зобов'язаний брати участь у роботі Верховної Ради АР Крим та її органів, дотримувати Конституції України, Конституції АР Крим, законів України і нормативно-правових актів Верховної Ради АР Крим.

Повноваження депутата Верховної Ради АР Крим припиняються одночасно з припиненням повноважень Верховної Ради АР Крим. Повноваження депутата Верховної Ради АР Крим припиняються достроково в порядку і випадках, передбачених законами України.

  1. Поняття і система місцевого самоврядування в Україні.

Місцеве самоврядування в Україні – це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади – жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста – самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

Місцеве самоврядування в Україні здійснюється на принципах: народовладдя; законності; гласності; колегіальності; поєднання місцевих і державних інтересів; виборності; правової, організаційної та матеріально-фінансової самостійності в межах повноважень, визначених законами; підзвітності та відповідальності перед територіальними громадами їх органів та посадових осіб; державної підтримки та гарантії місцевого самоврядування; судового захисту прав місцевого самоврядування.

Місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Представницький орган місцевого самоврядування – виборний орган (рада), який складається з депутатів і відповідно до закону наділяється правом представляти інтереси територіальної громади і приймати від її імені рішення;

Система місцевого самоврядування включає:

  • територіальну громаду;

  • сільську, селищну, міську раду;

  • сільського, селищного, міського голову;

  • виконавчі органи сільської, селищної, міської ради; районні та обласні ради, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст;

  • органи самоорганізації населення.

У містах з районним поділом за рішенням територіальної громади міста або міської ради відповідно до цього Закону можуть утворюватися районні в місті ради. Районні в містах ради утворюють свої виконавчі органи та обирають голову ради, який одночасно є і головою її виконавчого комітету.