Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_na_ekzamenINNo_Druk.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
365.06 Кб
Скачать

2 Принципи формування іп під-ва

Формування ІП під-ва неодхідно здійснити на основі певних принципів, які мають відображати заг. підхід до управління інноваційними процесами на під-ві і окреслювати їх. ІП має враховувати регулятивні механізми економічного середовища і розроблюватися таким чином, щоб забезпечити досягнення цілей фірми.

6 Основних принципів іп:

1.Переважання стратегічної спрямрованості. Інноваційну дія-сть слід планувати в межах обраної стратегії, а реалізація інновацій повинна забезпечувати досягнення стратегічних цілей. Тип заг. стратегії визначає напрям інноваційного пошуку та зміст іннов. дія-ті і впливає на вибір форм її організації.

2.Орієнтація на потреби ринку – розроблення і впровадження інновацій буде доцільним за умов, якщо вони внесуть у товар чи послугу, те що вигідно відрізнятиме його від аналогічних товарів конкурентів, тобто створить йому конкурентні переваги.

3.Цілеспрямованість – чітке визначення цілей інноваційної дія-сті дає змогу вибрати засоби їх здійснення і контролювати процес реалізації інновацій через розроблення ієрархії цілей для структурних одиниць під-ва.

4.Комплексність: цей принцип вказує на необхідність залучення у процес розроблення інновацій усіх внут. елементів під-ва. Конкретні інновації повинні розглядатися не як проблема конкретного підрозділу, а як процес, який стосується всіх служб під-ва.

5.Планомірність – дотримання принципу планомірності дає змогу координувати роботу всього під-ва у період створення інновацій, підготовки до її впровадження, реалізації та згортання.

6.Інформаційна забезпеченість - передбачає формування ІП з врахуванням досягнень наук.-техн. політики і тенденції розвитку науки та техніки у відповідній галузі.

ІП під-ва має визначати напрямки його змін відповідно до вимог зовн середовища, окреслювати коло можливих інноваційних рішень, формувати інноваційні завдання залежно від типу обраної стратегії, створювати умови для оперативної реалізації інновацій.

3 Складові іп під-ва

Складові інновац. політики під-ва:

1)Маркетингова політика має на меті формування тактики і стратегії поведінки під-ва на ринку. Націлена на вирішення таких завдань: визначення процедури і періодичності маркетингових досліджень; розроблення товарної, цінової, збутової, комунікаційної, сервісної політики і створення механізму їх реалізації;

2)Політика у галузі НДДКР. ЇЇ завданням є визначення наукового потенціалу під-ва, розроблення наук.-техн. політики з врахуванням результатів маркетингових досліджень, формування технічної політики, створення механіхмів реалізації науково-технічної і технологічної політики і оцінка її результатів.

3)Політика структурних змін зорієнтована на вивчення внутрвшнього середовища та організаційної форми піда, формування адекватної інноваційним завдання організаційної структури і культури під-ва.

4)Технічна політика – визначає можливості впровадження інновацій. Її завдання: вивчення можливостей вир-ва і вимог до нього; розроблення напрямів технічного оновлення ОЗ під-ва; створення механізму реалізації заходів спрямованих на вдосконалення техніко-технічного стану під-ва.

5)Інвестиційна політика охоплює всі фінансово-економічні аспекти функціонування під-ва, що забезпечують реалізацію інноваційної політики під-ва. Націлена на управлінння грошовими потоками на під-ві з метою накопичення коштів необхідних для реалізації інноваційних проектів.

Потреба у взаємодії функціональних служб під-ва відповідальних за реалізацію складових ІП змінюються залежно від стадії ЖЦІ. Усі складові ІП підпорядковуються стратегічним цілям і завданням підва. Вона формує його інноваційний потенціал.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]