Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_na_ekzamenINNo_Druk.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
365.06 Кб
Скачать

3. Моніторинг інновацій і формування інновац. Політики

Вибір керівництвом підприємства перспективних напрямів інноваційної діяльності є основою формування його інноваційної політики. Залежно від потенційних можливостей підприємства вона може бути наступальною або захисною і спиратись на відповідні інновації. Реалізація наступальної політики можлива через створення та впровадження наукомісткої високотехнологічної продукції. Важливим чинником, що обумовлює успіх такої інноваційної політики, є забезпечення патентної чистоти нового виробу. Це означає, що ні сам новий продукт, ні його частини не є недозволеним копіюванням іншого винаходу. Для визначення перспективності новинки і наявності чи відсутності прав інтелектуальної власності на неї здійснюється патентний пошук. Патентний пошук (лат. «відкритий, очевидний») – вивчення охоронних документів різних країн з метою виявлення серед них патенту на винахід чи відкриття, аналогічних зробленому чи досліджуваному.

Він є складною і копіткою справою. Нині у світі щорічно виходять більше 4 млн. публікацій з питань науки і техніки. Методика пошуку потрібної інформації ґрунтується на класифікації інформації. Усю технічну інформацію поділяють на науково-технічну і патентну.

Науково-технічна інформація – це інформація, розміщена в книгах, наукових статтях, депонованих рукописах, звітах про проведені науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи, дисертаціях тощо.

Патентна інформація – це інформація у поданих, але ще не розглянутих заявках і виданих охоронних документах (патентах, авторських свідоцтвах тощо).

Допомогу в пошуку необхідної науково-технічної літератури надають різноманітні бібліографічні покажчики. За тематикою покажчики поділяються на галузеві і тематичні. За метою: інформац., рекомендовані, за способом і повнотою подання інформ.: бібліографічні, анотовані, реферативні.

Україна власний патентний фонд почала форм у 1902р. Патентні бібліотеки містять дані про наук-техн рішення за ост 200р. Патентна ін-ція в Укр сконцентрована в галуз, реферативних журналах, бюлетенях держдепартаменту інтелект вл Укр, спеціалізованих галуз виданнях, у фондах певних описів авторських9 свідоцтв і патентів на винаходи і корисні моделі. До кожного винаходу і патенту вказ № автор посвідчення чи патенту, № заявки на патент, дату заявки, індекс МПК або УДК, прізвище та ініціали винахідника, форму винаходу, креслення і схеми. Для пошуку патент ін-ції обир індустр розвинені кр. Залежно від типу вих ін-ції взятої за основу пошуку виділ тематичний, нумераційний та іменний пошук. Тематичний - це пошук ін-ції за темою дослідж. Нумераційний – здійсн, коли відомий номер охор докум і патентув. Іменним відшуковується документ,що належ конкрособі чи фірмі. Іноді подібні инаходи можуть бути запатентовані в різних галузях, необов споріднених. Якщо провед патент пошук показ, що аналогів немає, а продукт є перспект з розгляду його сприйн споживачами,то завданням фірми є його патентний захист, шв виведення на ринок, що можливе за умов наступ чи наступ-ризик інновац пол-ки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]