Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_na_ekzamenINNo_Druk.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
365.06 Кб
Скачать

3. Обґрунтування джерел фінансування і вибір інвестора.

Надані на інноваційний проект кошти мають вартість і за їх використання потрібно платити не залежно від джерела їх отримання. Формою плати за використання фінансових ресурсів можуть бути дивіденди акціонерам, відсотки відрахованих кредит, та інші форми враховуючи і аналіз розміру плати за користування фінансовими ресурсами є однією із основних задач при визначенні джерел засобів інв.-й. Особливості податкового законодавства можуть створювати додаткові вигоди п-вам що використовують кредитування для інноваційних цілей. Такий ефект називається ефектом податкової економіки. Вибір джерел інвестування інноваційних проектів залежить від умов надання кредитів. Джерела фінансування залежить також від етапів інноваційного процесу. На етапі фундаментального дослідження, це як правило державний бюджет. На етапі прикладного дослідження це можуть бути державні бюджети, технопарків. На стадії конструкторських та експериментальної розробки це власні кошти п-в, кошти замовників і державний бюджет на етапі комерціалізації новинки та її дифузії це власні кошти п-в, емісія цінних паперів, банків кредити, і залучені кошти фірм партнерів.

4. фінансування інноваційної діяльності венчурним капіталом.

Венчурний капітал це якісно новий спосіб інвестування коштів великих компаній, банків, страхових, пенсійних та ін..фондів. акції малих інноваційних фірм що мають значний потенціал зростання і реалізацію інноваційних проектів з високим рівнем ризику. Обов’язковою умовою є участь інвестора в управлінні інноваційною фірмою і отримання прибутків від її акцій на фондовій біржі. Доходами венчурних фірм є різниця між початковою ціною акцій п-ва та її величиною на завершальному етапі інв.-й. особливістю фінансування у венчурний бізнес це те що фінансові кошти вкладено без матеріального забезпечення і без гарантій з боку венчурна. За оцінками економістів у 15% вкладений капітал цілком втрачається, 25 % таких фірм мають збитки протягом тривалого часу ніж передбачалось, 30% дають невеликий прибуток і 30% протягом декількох років багаторазово перекривають прибутки. Усі вкладені кошти залежно від інноваційних проектів виділяють 3 типи венчурних фірм. 1. низько потенційні п-ва для венчурного капіталу прибуток яких за 5р. становив близько 50 млн.дол. 2. вен чури середнього ринку прибуток від 10 – 50 млн.щорічно. 3. високо потенційні п-ва понад 50 млн.дол/рік впродовж 5р. в США понад 1,5 млн. венчурних компаній. Венчурні фінанси є невід’ємною частиною технопарків, технополісів та інкубаторів.

Тема 8. Лізингове фін-ня іннов-ї д-ті.

1.Форми та особливості лізингового фін-ня.

Відмінність лізингу від банківських та кредитних операцій в тому, що він відрізняється правом власності лізингової компанії на інвестиційний проект. По суті є поміжною формою між кредитуванням та прямим інвестуванням.

Всі лізингові операції діляться: на оперативний та фінансовий лізинг.

Фін-вий лізинг - це лізинг з повною окупністю, за якого витрати лізингодавця повязані з придбанням майна, яке здають у лізинг, окуповуються повністю за перший термін оренди. Сума орендної плати достатня для повної амортиз-ї майна і забезпечує фіксований прибуток лізингодавцеві.

Особливостями фні-го лізингу є: 1) Участь 3-ї сторони; 2) Обєктом лізингу є, як правило, нове обл-ня, цілеспрямованого придбання для потреб лізингоодержувача; 3) Висока вартість обєктів лізингових угод; 4) Тривалість лізингової угоди наближена до терміну служби обєкта угоди; 5) Технічне обслуг-ня устаткування зддійсн-ся п-ом постачальником, або лізингоодержувачем.

Відомо, що близько 80% від загальної к-ті лізингових компаній створені банками, або контролюються ними.

Перевага лізингового бізнесу полягає у високому ступені його рентабельності для банку. Через лізингові платежі банк отримує нове джерело доходів у вигляді комісійних.

Учасниками лізингових операцій можуть бути:

1)Комерційні лізингові компанії;

2)Напівкомерційні лізингові компанії;

3)Держ. лізингові компанії;

4)Лізингові компанії, що входять до структур великих комерц банків.

Комерц лізингові компанії створюються за галузевою чи лізинговою ознакою і зорієнтовані на обслуг-ня під-в певної галузі.

Напівкомерц створюються за участю держ. чи муніципальних органів влади і фін-ся за рах відповідних боджетів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]