Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_na_ekzamenINNo_Druk.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
365.06 Кб
Скачать

Тема 3. Особливості ств.Інновацій і формув.Попиту на них

  1. Особливості ств.Інновацій

Конкурентна боротьба порушує співвіднош.попиту та проп., змінюючи позиції учасників і змушує їх шукати нові можливості, які найчастіше виявляються у ств.нових продуктів, тобто продуктова інновація. При цьому важливо оцінити величину майб.попиту, а у разі ств.нового товару, сформув.попит на нього у потенц.споживачів. Дуже важливо, щоб ініціювання інновацій відбувалось не лише на основі нових знань, а й з урахуванням можливості їх перетворення на комерц.-привабливі роботи. Інноваціям мають передувати всебічні дослідження ринку за доп.яких визнач.напрями дослідницьких робіт, встановлюються критерії відбору інновац.ідей, шукаються конструктивні дизайнерські рішення. Необхідно забезпечити тісний взаємозв’язок з споживачами, без якого неможливо передбачити реакцію споживачів на новий продукт. Низький попит на ринках малої місткості гальмує процес реал-ї нововведень. Найретельніше слід досліджувати такі параметри попиту як ціна, якість, пакування-маркування та супутні сервіс-послуги. Аналіз кривих попиту проводиться у вигляді табл..та графіків зобр.

2.Планування та орг-я ств.Нового товару

Нова прод-я, яку виводять на ринок може бути 3 видів: яка раніше не існувала; яку раніше виготовляли, але конструкцію було суттєво змінено; яка має лише новий дизайн.

Абсолютно нових (піонерних) товарів не багато. За всю історію людства їх налічується лише кілька сотень. Більшість під-в випускає на ринок модернізовані, модифіковані або удосконалені вимоги.

Оригінальний продукт – це принципово новий продукт, конструктивне викор.якого та склад спож.властивостей не були відомі раніше. Оригінальність виробу підтверджується виданим на нього патентом або авторським свідоцтвом.

Інноваційний товар – це продукт науково-техн.та інновац.д-сті, що пропонує новий засіб чи спосіб в-ва товарів і послуг, відкриває для споживача нові сфери задоволення своїх потреб. Інновац.продукт може мати не тільки мат-реч.форму. Це можуть бути маркетингові, інформ.технології (кредит.картки).

Яку б мат-реч.форму новий продукт не мав, процес його ств.передбачає здійснення інновац.д-сті у кілька етапів: генерування ідей, оцінювання і відбір перспективних ідей, розроблення концепції товару, розроблення і ств.дослідного зразка (проектування товару, його параметри, дизайн, упаковка, назва марки товару), пробний маркетинг, впровадження нового товару відбув.одночасно з в-вом нових товарів.

До методів генерування ідей відносять: метод інверсій, ідеалізації, аналогій, ключових запитань, фокальних об’єктів, синектики.

Асортиментна політика під-ва має передбачати наявність у портфелі замовлень про-ції, що перебуває на різних стадіях ЖЦТ. Осн.про-я, яка забезпечує 75-80% заг.обсягу, решта прод-ї – це в-во прод-ї, яка згортається або в-во якої розпоч. Процес оновлення асортименту прод-ї здійсн.на основі аналізу зовн.і внутр.сер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]