Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_na_ekzamenINNo_Druk.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
365.06 Кб
Скачать

Тема 10: Моніторинг інновацій

1. Моніторинг інновацій при планув. Інновац. Процесів та джерела інформації

Впровадж інновацій супров значним ризиком, тому планув ін процесів на п-ві слід здійсн на осн попер досліджень. Інновації можуть бути не тільки технічними, а й соц, тому ін д-сть п-ва має бути чітко зорієнт на ств або залуч тих новацій, які за існ умов можуть дати найб віддачу. Це можливо за умов моніторингу. Моніторинг суб’єктів ринку з метою виявл перспект напрямків ін д-сті передбач:

1) вивчен споживачів тов- інновац - має на меті залученклієнта до розроблен і вип нового тов, що полегшує його подальший збут.М-ди:сегментація споживачів, оцінюв пособів придбання,вивч причин придб.

2) Аналіз умов конкур і рівня НТ потенціалу п-ва – такий аналіз є осн ек обгрунтув інновац стратегії п-ва. За умов сильної конкуренції і високого НТ потенціалу ін д-сть слід зорієнтув на в-во нов п-ції. За умов помірн конкуренції модиф і удоскон існ, за умов слабкої кон збільш частини ринку і впров наступ стратегії.

3) Вивчен товару інновацій. Гол метою вивч тов іннов є виявлен реальної ринк потреби в ньому.

Джерела інформації для розробл. нових продуктів. Напрямок:

  1. потреби ринку: аналіз використ. продуктів-аналогів; інформ. із сист. збуту; звіти і пропозиції торг. посередників; дослідж. сегментів ринку, що шв. розвив.; дослідження, що визнач. вади продуктів, що випуск.; спец. дослідж. ринку для виявл. незадовол. потреб; інформ. про замінники; замовлення споживачів; інтерв’ю з покупцями; інформ. щодо найважлив. видів сировини; інформ. постачальників.

  2. конкуруючі вироби: тенденції у розробці нових виробів конкуруючими фірмами; інформ. про вдалі вироби інших фірм; спостереж. за товарами-аналогами на виставках.

  3. зразки нових видів виробів у науці і техніці: напрями наук. дослідж. конкуруючих компаній; думки експертів з техніки і технології; думки експертів з експлуатац. товарів; наук. статті; звіти про наук. конференції та наради.

2. Джерела інновац. Можливостей

Для пошуку інноваційних ідей необхідно використовувати потенціал підприємства і сигнали зовнішнього середовища. Нові ідеї можуть з’явитися після спілкування із колегами чи друзями, бути наслідком цілеспрямованих досліджень поведінки споживачів або результатом спостереження за роботою інших фірм. Часто наштовхують на цікаву думку публікації у засобах масової інформації чи галузевих наукових виданнях, відвідування виставок, презентацій, участь у наукових конференціях та бізнес-форумах. Зокрема, П. Друкер радить звертати увагу на такі джерела інноваційних можливостей:

  1. несподівані події для фірми чи галузі;

  2. невідповідність реальності уявленням про неї;

  3. інновація, викликана потребою технологічного процесу;

  4. зміни в структурі галузі промисловості чи ринку, неусвідомлені всіма;

  5. демографічні зміни;

  6. зміни у сприйняттях та значеннях;

  7. нові знання.

Чотири перших джерела містяться в підприємстві і мають використовуватися його працівниками як індикатори змін, що вже мали місце або які можна здійснити без особливих зусиль. Інші три належать зовнішньому середовищу. Їх розпізнати дещо важче, але саме тому вони можуть відкривати значно більші можливості інноваторам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]