Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_sam_Yekonomika.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
589.82 Кб
Скачать

7. Облікова ціна:

де Цпок - ціна покупки; Втр - транспортні витрати; Взбер - витрати на збереження.

Лекція № 11,12 Організація виробництва.

  1. Виробничий процес та його склад.

  2. Типи виробництва.

  3. Виробничий цикл та його розрахунок.

  4. Організація поточного виробництва.

  5. Організація підготовки виробництва.

1. Виробничий процес та його склад.

Виробничий процес — це цілеспрямоване, постадійне пере­творення вихідної сировини та матеріалів у готову продукцію, яка призначена як для споживання, так і для подальшого перероблення.

Усі виробничі процеси на підприємстві поділяються на три види:

Основні процеси безпосередньо пов'язані з перетворенням предметів праці у готову продукцію. У результаті основних виробничих процесів випускається продукція, яка передбачена планом підприємства. Прикладом основного процесу може бути перетворення борошна на тісто, а потім виготовлення хліба тощо.

Допоміжні процеси лише сприяють безперебійній роботі підприємства, але безпосередньої участі у виготовленні продук­ті не беруть. До них можна віднести: ремонт обладнання, прибирання території тощо.

Обслуговуючі процеси створюють умови для здійснення основних та допоміжних. До них належать транспортні та складські процеси. Як правило, головну роль на підприємстві відіграють основні процеси. Але нормальне, безперебійне функціонування підприємства неможливе без чіткої організації допоміжних служб.

Головна відмінність між основними та допоміжними процесам полягає в тому, що продукт, вироблений у результаті основного виробничого процесу, надходить на ринок, а продукт, отриманий під час допоміжного процесу, споживається в межах підпри­ємства.

З точки зору організації виробництва велике значення має кількість компонентів виготовлюваного продукту. За цією ознакою всі виробничі процеси поділяються на процеси виготов­лення простих та складних продуктів.

Виробничий процес виготовлення складного продукту є результатом поєднання ряду паралельних процесів виробництва простих продуктів і має назву синтетичного. Процеси, при яких з одного виду сировини виготовляється кілька видів продукції, називаються аналітичними. Чим складніший продукт, тим різноманітніші методи його виготовлення, а отже, і складнішою є організація виробничого процесу.

За характером впливу на предмети праці всі виробничі процеси поділяються на:

  • механічні;

  • фізичні;

  • хімічні тощо.

За ступенем неперервності:

неперервні — відсутні перерви між різними видами опе­рацій;

дискретні — мають місце технологічні перерви.

Операція є частиною виробничого процесу, яка виконується або на одному робочому місці без переналагодження обладнання або коли кількома робітниками виготовляється один продукт. Розрізняють операції основні та допоміжні.

При основній операції предмет оброблення змінює свою форму, розмір, певні властивості та якісні характеристики. допоміжні операції забезпечують нормальне виконання основ­них операцій. До них можна віднести складські операції, конт­роль якості тощо. Від правильного розподілу основних та допо­міжних операцій у процесі виробництва залежить і загальний результат діяльності підприємства.

За видом та призначенням продукції, ступенем технічної озброєності та основної діяльності виробництва розрізняють:

  • ручні;

  • машинно-ручні;

  • машинні;

  • автоматизовані операції.

Ручні операції виконуються руками з використанням простого інструменту. До них відносять, наприклад, налаго­дження верстатів, ручне фарбування, слюсарні роботи.

Машинно-ручні операції виконуються при використанні машин та механізмів, але за неперервної участі робітників. Наприклад, перевезення вантажів на автомобілі або оброблення деталі на верстаті тощо.

Машинні операції повністю виконуються з допомогою машин за мінімальної участі робітників. Функцією робітника є лише нагляд за роботою машини. Тобто з безпосереднього учасника виробничого процесу робітник перетворюється на контролера.

Автоматизовані операції здійснюються в певних агрегатах. Наприклад, переплавлення руди в доменній печі та перетво­рення її на метал. Робітник при цьому лише вносить поправки в роботу агрегатів та контролює їх.

Таким чином, основу організації виробничого процесу стано­вить раціональне поєднання в часі та просторі всіх основних та Допоміжних операцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]