Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_sam_Yekonomika.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
589.82 Кб
Скачать

3. Тарифна система.

Тарифна система – це основа для організації праці та заробітної плати на підприємствах.

Її складові частини:

  1. тарифно-кваліфікаційні довідники,

  2. тарифні сітки,

  3. тарифні ставки,

  4. схеми посадових окладів.

Тарифно-кваліфікаційні довідники – служать для визначення розрядів робіт та робочих.

В них охарактеризовані всі роботи, які виконуються на підприємствах галузі (по розрядам) та що повинен мати і знати працівник, що виконує ту чи іншу роботу.

Довідника є два:

  • галузевий – для основного виробництва,

  • єдиний – для робіт прохідного характеру (ремонтних робочих, робочих котельні і т.д.).

Праця робочого повинна оплачуватися по розряду виконуваної ним роботи.

Тарифні сітки – це тарифні розряди і відповідні їм тарифні коефіцієнти, які показують в скільки разів ставка даного розряду повинна бути вище ставки І розряду.

Тарифні ставки – це норма оплати праці за одиницю робочого часу (час, день). Місячну ставку називають окладом.

Тст = Тст р1(тарифна ставка 1 розряду) х Кі (тарифний коефіцієнт)

В державному секторі обов’язковими є ставки та оклади.

На підприємствах інших форм власності розміри ставок встановлюються самостійно, виходячи з фінансових можливостей підприємства, але не нижче державних.

Всередині підприємства ставки залежать від умов праці, оскільки роботи поділяються на:

  • роботи з нормальними умовами праці,

  • роботи з тяжкими та шкідливими умовами праці,

  • роботи з особливо тяжкими та шкідливими умовами праці.

Для робітників відрядників ставки вище ніж для робітників погодинної форми.

Схеми посадових окладів – застосовуються для організації оплати праці службовців. Їх оклади залежать від галузі та групи підприємств.

4. Форми та системи оплати праці, структура заробітної плати.

Важливе значення в організації заробітної плати має впровадження її різноманітних форм і систем, які підприємство встановлює самостійно.

Залежно від того, що є основою визначення розміру заробітку - обсяг виконаної роботи (продукції) чи відпрацьований час, виділяють дві основні форми заробітної плати: відрядну й погодинну.

Відрядна заробітна плата нараховується у визначеному розмірі за кожну одиницю виконаної роботи чи виробленої продукції, вираже­ної в натуральних одиницях виміру (штуках, кілограмах, метрах тощо).

Відрядна розцінка може бути установлена як незмінна (пряма) з розрахунку на кожну одиницю виготовлюваної продукції (чи на кожну виробничу операцію) або на весь обсяг роботи, узятий у цілому (акорд­не), так і змінна, що прогресивно зростає залежно від виконання і пере­виконання норм виробітку (норм часу).

Відрядна заробітна плата включає пряму відрядну, відрядно-прогресивну і відрядно-преміальну системи оплати праці.

Пряма система нарахування відрядної заробітної плати -- пе­редбачає оплату праці за виконаний обсяг роботи чи вироблений обсяг продукції за єдиними розцінками без обмеження розміру заробітної плати.

, грн.

Рі – відрядний розцінок за виготовлення одного виробу і-го виду, грн./шт..

Nфі – фактична кількість виробів і-го виду, виготовлених робітником за певний час, шт..

;

Залежно від чисельності робітників, які виконують роботу, і способу виконання відрядність може бути індивідуальною, бригадною.

При індивідуальній відрядній оплаті праці кожному виконавцю визначається окремо самостійне завдання, окремо організовується облік обсягу виконаної роботи чи виробленої продукції І здійснюється нара­хування заробітної плати.

При бригадній відрядній оплаті праці виробниче завдання визна­чається бригаді робітників, які виконують роботи різної кваліфікації. на основі чіткого розподілу праці, організація обліку ведеться в цілому по бригаді, нарахування заробітної плати здійснюється не Індивідуаль­но кожному члену бригади, а всій бригаді в цілому і розподіляється між окремими членами бригади залежно від кількості відпрацьованого кожним робітником часу і його кваліфікаційного тарифного розряду. Бригадну відрядну систему нарахування заробітної плати викорис­товують у тому разі, коли окремі операції виробничого процесу вико­нують групи працівників різної кваліфікації, коли характер обладнан­ня, яке використовується, чи специфіка технології потребують одночас­ної роботи групи робітників, наприклад складання, ремонт і монтаж великих машин і механізмів, обслуговування доменних і мартенівських печей тощо.

Відрядно-преміальна система оплати праці. При цій системі опла­ти праці загальний заробіток робітника складається з заробітної плати, нарахованої за фактично виконану роботу чи вироблену продукцію за прямими (необмеженими) відрядними розцінками, і премій за виконан­ня та перевиконання установлених планових (нормативних) кількісних і якісних показників.

Зв.прем = Зтар.в + Дв, грн..

Зтар.в тарифний заробіток робітника при прямій відрядній системі оплати праці, грн..

Дв – сума преміальних доплат, яка обчислюється

, грн..

П1- процент доплат за виконання плану;

П2 – процент доплат за кожен процент перевиконання плану,

Ппп – процент перевиконання плану

х100%

Nф Nпл – відповідно фактичний і запланований обсяг випуску продукції за місяць, шт./міс.

Непряма відрядна система нарахування заробітної плати викори­стовується для визначення заробітку не основних, а допоміжних робіт­ників (наладчиків, ремонтників та ін.), у тих випадках, коли праця до­поміжного робітника, який зайнятий обслуговуванням основних робітників-відрядників, значною мірою впливає на результати їх роботи і коли його праця не може бути нормованою.

Заробіток підсобника:

Заробіток допоміжного робітника:

Знв.доп = tф(фактично відпрацьований час) х Тстх Квн

Відрядно-прогресивна система оплати праці. За відрядно-прогресив­ної системи оплати праці заробітна плата робітникам нараховується за обсяг виконаної роботи чи виробленої продукції в межах планової нор­ми (бази) виробітку за основними незмінними відрядними розцінками, а за обсяг роботи чи продукції, виконаної (виробленої) понад вихідну планову норму (базу) виробітку, — за підвищеними чи прогресивно зро­стаючими прямими відрядними розцінками.

Зв.прогр= Nбх Рзв + (Nф- Nб)х Рпідв, грн.

Nб – вихідна база для нарахування зарплати.

Nф – фактичний об’єм робіт.

Рзв – звичайний розцінок на 1 виріб, грн./шт..

Рпідв – підвищений розцінок за 1 виріб, грн./шт..

Процент росту розцінку визначається зі шкали в залежності від проценту перевиконання вихідної бази. Така шкала розробляється і затверджується підприємством самостійно.

Акордна система оплати праці. Акордна система нарахування заро­бітної плати є удосконаленим варіантом прямої відрядної та погодин­ної оплати праці. Вона характеризується тим, що загальну суму заро­бітної плати робітникам установлюють не за відпрацьований час чи об­сяг виконаної роботи, а за кінцевими результатами роботи, за обсяг фактично виробленої продукції.

Акордна система оплати праці може бути простою акордною і акорд­но-преміальною.

Погодинна форма заробітної плати. Погодинна заробітна плата виражає залежність між її розміром та кількістю відпрацьованого часу працівником. Погодинна оплата праці включає просту погодинну й погодинно-преміальну системи нарахування заробітної плати.

При простій погодинній системі оплати праці загальний заробіток працівника обчислюється шляхом множення годинних тарифних ста­вок, які відповідають тарифному розряду працівника, на кількість фак­тично відпрацьованого часу.

Зп.погміс х Тст, грн..

При погодинно-преміальній системі оплати праці, крім заробітку, обчисленого за тарифними погодинними ставками за фактично відпра­цьований час, працівникам додатково нараховується премія за досягнен­ня певних показників.

Зп.прем = Зтар

Д – сума преміальних доплат за досягнення певних якісних або кількісних показників, грн..

,грн.

Система посадових окладів є різновидом погодинно-преміальної системи.

Оплата праці керівників, службовців та спеціалістів. Основою організації оплати праці керівників, службовців і спеціалістів є система посадових окладів, які є різновидом погодинної оплата праці.

Посадовий оклад - - це щомісячний розмір погодинної заробітної плати, установлений у централізованому порядку для певної посади управлінського персоналу, спеціалістів і службовців.

Посадові оклади як форма оплати праці застосовуються також у тих випадках, коли робітники протягом робочого часу виконують як фізичну роботу, так і функції службовців або спеціалістів. За цією фор­мою оплачується, наприклад, праця роздавальників інструменту, комір­ників, ліфтерів вантажних ліфтів, водіїв автокар та ін.

Розмір заробітної плати за посадовими окладами регулюється за­твердженою урядом схемою посадових окладів з урахуванням значення тієї чи іншої галузі, залежно від особливостей виробництва, умов праці, обсягу та складності роботи, рівня відповідальності, кваліфікації пра­цівників тощо.

У схемах посадових окладів щодо кожної посади може передбача­тись один рівень або вилка рівнів окладу (наприклад, мінімальний і максимальний розмір окладу).

Праця керівників, службовців і спеціалістів оплачується погодинно з урахуванням розміру визначеного їм посадового окладу та фактично відпрацьованого часу.

Фонд заробітної плати - це загальна сума грошових коштів, на­правлена на оплату праці робітників і управлінського персоналу підпри­ємства за визначений обсяг виконаної роботи або виробленої продукції, а також на оплату невідпрацьованого часу, який підлягає оплаті відпо­відно до чинного законодавства. Фонд основної заробітної формує собівартість, а додатковий – не формує собівартість і здійснюється за рахунок прибутку.

Лекція № 20,21 Собівартість продукції.

  1. Сутність собівартості та її значення.

  2. Класифікація затрат.

    1. За економічними елементами.

    2. За ступенем однорідності витрат

    3. За способом віднесення на окремі види продукції.

    4. За зв’язком з обсягом виробництва.

    5. За калькуляційними статтями.

  3. Показники оцінки рівня собівартості та шляхи її зниження.

Собівартість продукції – це грошовий вираз затрат підприємство на виробництво продукції. Собівартість продукції характеризує ефективність всього процесу виробництва на підприємстві, оскільки у ній відображаються: рівень організації виробничого процесу; технічний рівень; продуктивність праці та інше.

За складом продукції собівартість буває: собівартість товарної продукції; валової продукції; реалізованої продукції; незавершеного виробництва.

У промисловості розрізняють собівартість: індивідуальну, галузеву.

В основі групування витрат, що формують собівартість продукції, лежать такі ознаки:

І. За економічними елементами затрати формуються відповідно до їх економічного змісту. Елементи затрат є однаковими для всіх галузей і на їх основі складається кошторис витрат на виробництво.

Кошторис виробництва це витрати підприємства, пов'язані з його основною діяльністю за певний період незалежно від того, відносяться вони на собівартість чи ні. Таким чином, кошторис вироб­ництва і собівартість загального випуску продукції не збігаються.

Витрати, що входять до кошторису виробництва, класифікуються за економічними елементами:

  1. матеріальні витрати;

  2. витрати на оплату праці;

  3. відрахування на соціальні заходи;

  4. амортизація основних фондів і матеріальних активів;

  5. інші витрати, пов'язані з основною діяльністю.

Таке групування для всіх підприємств промисловості є ідентичним. До складу елемента "Матеріальні витрати" включається вартість витрачених матеріалів (крім продукту власного виробництва):

  • сировини й основних матеріалів;

  • купованих напівфабрикатів та комплектуючих виробів;

  • палива й енергії;

  • будівельних матеріалів;

  • запасних частин;

  • тари і тарних матеріалів;

  • допоміжних та інших матеріалів.

Із витрат на матеріальні ресурси, що входять до кошторису, вирахо­вується вартість зворотних відходів.

Зворотні відходи — це залишки сировини, матеріалів, напівфабри­катів, теплоносіїв та інших видів матеріальних ресурсів, що виникли у процесі виробництва продукції (робіт, послуг). Вони втрачають повністю або частково свої споживчі властивості початкового ресурсу й у зв'язку з цим використовуються з підвищеними витратами продукції або зовсім не використовуються за прямим призначенням. До зворотних відходів не належать: залишки матеріальних ресурсів, які відповідно до встанов­леної технології передаються в інші цехи, підрозділи як повноцінний ма­теріал для виробництва інших видів продукції (робіт, послуг).

До складу елемента "Витрати на оплату праці" входять:

  • виплати заробітної плати за окладами й тарифами;

  • премії та заохочення;

  • компенсаційні виплати;

  • оплата відпусток;

  • оплата іншого невідпрацьованого часу;

  • інші витрати на оплату праці.

До складу елемента "Відрахування на соціальні заходи" вклю­чається:

  • відрахування на пенсійне забезпечення;

  • відрахування на соціальне страхування;

  • страхові внески на випадок безробіття;

  • відрахування на індивідуальне страхування персоналу підприємства;

  • відрахування на інші соціальні заходи.

До складу елемента "Амортизація" входить сума нарахованої амор­тизації:

  • основних ресурсів;

  • нематеріальних активів;

  • інших необоротних матеріальних активів (спеціальні інструмен­ти та пристосування, тимчасові споруди та природні ресурси, інвентар­ на тара).

До складу елемента "Інші витрати", пов'язані з основною діяльні­стю, включають витрати, що не ввійшли до складу перелічених вище елементів, зокрема:

  • витрати на відрядження;

  • на послуги зв'язку;

  • виплати матеріальної допомоги;

  • плата за розрахунково-касове обслуговування тощо.

Зразок кошторису виробництва подано у табл.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]