Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_sam_Yekonomika.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
589.82 Кб
Скачать

Основні види податків

  1. Податок на прибуток підприємства забезпечує близько 5,5% доходів бюджету. Платниками податку на прибуток є: суб’єкти підприємницької діяльності, бюджетні організації у частині госпрозрахункової діяльності, комерційні банки, міжнародні організації, що проводять підприємницьку діяльність на території України; філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, які мають самостійний розрахунковий рахунок; нерезиденти, що здійснюють підприємницьку діяльність через постійні представництва в межах України.

Об’єктом оподаткування є прибуток, який визначається шляхом зменшення суми скоригованого валового доходу звітного періоду на суму валових витрат платників податку та на суму амортизаційних відрахувань. Ставка податку на прибуток становить 25%.

  1. Податок на додану вартість (ПДВ) забезпечує близько 35% доходів бюджету. ПДВ – це прямий податок, включений в ціну товару, що є частиною вартості, яка створюється на всіх стадіях виробництва і надання послуг, або після митного оформлення. Платниками податку на додану вартість є підприємства, міжнародні організації, які розташовані на території України, громадяни України, а також іноземні громадяни, які займаються підприємницькою діяльністю. Об’єктом оподаткування є обороти: з реалізації товарів (робіт, послуг) як власного виробництва, так і підданих обробці, перероблених чи придбаних. Податок на додану вартість входить до ціни товарів за ставкою у встановленому розмірі до оподаткованого обороту.

  2. Акцизний збір (АЗ) – це непрямий податок на високорентабельні й монопольні товари (продукцію), що включаються в ціну цих товарів (послуг), забезпечують близько 9 % доходів бюджету. Перелік підакцизних товарів і розмірів ставок акцизного збору затверджується Кабінетом Міністрів. До підакцизних товарів належать: ювелірні вироби, алкогольні напої, тютюнові вироби, оргтехніка, автомобілі, бензин тощо. Платниками акцизного збору є суб’єкти або замовники підакцизних товарів, а також ті, хто імпортує підакцизні товари; громадяни, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи; громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які ввозять або пересилають товари на митну територію України.

Акцизний збір, крім надходження до бюджету, дає змогу:

а) обмежувати споживання деяких товарів, зокрема алкогольних та тютюнових виробів;

б) залучити до оподаткування кошти заможніших верств населення при придбані ними предметів розкоші;

в) захистити вітчизняних виробників відповідної продукції від конкуренції з імпортними товарами;

г)збільшити податкові надходження за рахунок доходів високорентабельних суб’єктів господарювання;

д) регулювати споживний ринок.

Акцизний збір вилучається один раз під час реалізації, як правило, виробником підакцизного товару.

Податок може бути:

  • прямий – стягується без посередньо з доходів або майна платника (податок на прибуток і на доходи громадян).

  • непрямий – який стягується у вигляді надбавки до ціни товару і сплачується споживачами при його купівлі (податок на додану вартість і акцизний збір).

  • пропорційний – застосовується одна податкова ставка.

  • прогресивний – ставка збільшується по мірі збільшення величини об’єкта оподаткування.

Лекція № 26,27 Економічна ефективність господарської діяльності підприємства.

  1. Поняття економічної ефективності.

  2. Класифікація видів і форм прояву ефективності.

  3. Джерела підвищення ефективності та напрямки удосконалення виробництва.

  4. Система показників ефективності виробництва.

  5. Інвестиційна діяльність підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]