Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_sam_Yekonomika.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
589.82 Кб
Скачать

4.Організація поточного виробництва.

Поточне виробництво є передовим методом організації виробництва: вироби виготовлюються на робочих місцях, розташованих в технологічній послідовності операцій з рухом вперед. Найбільш досконалим видом поточного виробництва є безперервно-поточне виробництво – вироби, що обробляються, переходять від однієї операції до іншої без затримки та накопичення виробів.

Умови для створення безперервно-поточного виробництва:

  1. Робочі місця повинні бути розташовані суворо за технологічним процесом, на мінімальній відстані.

  2. За кожним робочим місцем закріплена тільки одна операція.

  3. Час на виконання всіх операцій повинен бути однаковим або кратним.

  4. Одночасне виконання всіх операцій.

  5. Ритмічність виконання всіх операцій – безперервність.

Що дає поточний метод? Збільшення випуску продукції, збільшення продуктивності праці, зменшеня собівартості, скорочення виробничого циклу, найбільш ефективне використання обладнання і виробничої площі.

Поточний метод характеризується наявністю поточних лінійтехнологічні операції виконуються на ланцюгу послідовно розташованих робочих місць. (Виробничий процес виготовлення того чи іншого виробу створюється на 1 або декількох поточних лініях).

Основні характеристики поточних ліній:

Ритм – час, між виходом з лінії слідуючих одна за одною деталей чи виробів.

;

Такт – кількість деталей, які виходять з лінії за визначений проміжок часу.

Поточна лінія характеризується:

  • довжиною (м), де h – крок конвеєра

np – кількість робочих місць

  • крок конвеєра (м), де V – швидкість конвеєра, м/хв.

  • час складання (хв.)

Головна умова організації поточного виробництва – 1) синхронізація потоку, тобто розділення процесу на рівні або кратні операції; 2) технологічність конструкції виробу – можливість його виробництва на конвеєрі.

5. Організація підготовки виробництва.

Організація виробництва являє собою співвідношення методів, забезпечуючих найбільш цілеспрямоване з’єднання і використання в часі і в просторі засобів праці, предметів і процесу праці для виконання поставлених цілей. При підготовці виробництва необхідно враховувати основні потреби раціональної організації виробництва: безприривність, пропорційність, паралельність, прямоточність і ритмічність.

Загальна підготовка виробництва включає конструкторську, технологічну, організаційно-економічну і матеріальну підготовку.

Конструкторська підготовка виробництва охоплює конструювання нових виробів, виготовлення експериментальних зразків і робочих креслень, розробку і затвердження технологічних умов, аналіз і поліпшення існуючих конструкцій виробів.

Технологічна підготовка зводиться до розробки і удосконалення технологічних процесів встановленню технічно обґрунтованих норм витрат сировини, матеріалів, електроенергії, пару, інструментів, вибору способів технічного контролю, конструюванні спеціального інструменту розробці режимів сушки, склеюванню, пропалюванню, витримки, вибору необхідного устаткуванню.

Конструкторську і технологічну підготовку часто об’єднують під назвою технічною підготовкою виробництва.

Організаційно-економічна підготовка передбачає підбір робочих по професіям, розрядам, робочим місцям на основі розроблених технологічних процесів або технологічних карт, встановлення режимів роботи дільниць і цехів виходячи із планових завдань випуску продукції і потужності обладнання; розробку норм часу або норм виробітку по кожній або по всіх операціях; розробка технічно-економічних показників випуску продукції по цехам і дільницям; розробка собівартості виробленої продукції.

Матеріальна підготовка виробництва включається в забезпечення виробництва у відповідності із технологічним процесом і плановим завданням, необхідним обладнанню, інструментом, запасними частинами, матеріалом, сировиною і т.д.

Лекція № 17,18,19 Оплата праці.

  1. Сутність, функції та принципи заробітної плати.

  2. Нормування витрат праці на підприємстві.

  3. Тарифна система.

  4. Форми та системи оплати праці, структура заробітної плати.

  5. Оплата праці в бригадах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]