Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
labor_rob_biohim.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
418.82 Кб
Скачать

4.2. Якісне визначення вітаміну д2 (ергокальциферолу).

Кальцифероли – вітаміни групи Д – складаються з двох підгруп:

1) природних: Д2 – ергокальциферол,

Д3 – холекальциферол;

Д4 – дегідроергокальциферол;

2) синтетичних: Д5, Д6, Д7.

Природні та синтетичні кальцифероли є аналогами природного вітаміну Д3 відрізняються від нього боковим аліфатичним ланцюгом у 17-му положенні.

Апаратура: газови пальник.

Лабораторний посуд: пробірки, піпетки.

Матеріали та реактиви: 1. концентрована соляна кислота; 2. анілін; 3. вітамінізований риб'ячий жир.

Принцип методу.

При нагріванні хлороформного розчину вітаміну D або риб’ячого жиру із сумішшю аніліну та концентрованої соляної кислоти розчин забарвлюється у червоний колір.

Хід роботи. В суху пробірку наливають 1 мл вітамінізованого риб’ячого жиру, додають до нього 5 мл аніліну і 0,5 мл концентрованої соляної кислоти. Після перемішування утворюється емульсія жовтого кольору. Вміст пробірки нагрівають на відкритому полум’ї до кипіння протягом 0,5 хв. Емульсія забарвлюється в червоний колір.

4.3. Якісне визначення рибофлавіну.

Рибофлавін (вітамін В2) за хімічною природою являє собою диметилзаміщену похідну ізоалоксазину, зв'язаного в положенні 9 із залишком п'ятиатомного спирту рибіту. Рибофлавін, зв’язаний з фосфорною кислотою, входить до складу флавінових ферментів.

При відновленні вітамін В2 (має жовтий колір) спочатку переходить в проміжну сполуку червоного кольору, а потім – у безбарвний лейкофлавін. У кислому середовищі вітамін В2 стійкий, а у лужному середовищі – руйнується

Лабораторний посуд: пробірки, піпетки.

Матеріали та реактиви: 1. Концентрована соляна кислота; 2. Металевий цинк; 3. 0,025%-й розчин вітаміну В2 (суспензія рибофлавіну у воді).

Принцип реакції. Водень, що утворюється при додаванні металевого цинку до концентрованої соляної кислоти, відновлює жовтий рибофлавін спочатку в родофлавін (проміжна сполука) червоного кольору, а потім у безбарвний лейкофлавін.

Хід роботи. В пробірку налити 1,5 мл 0,025%–го розчину рибофлавіну і 1 мл концентрованої соляної кислоти, потім опустити кілька гранул металевого цинку. Водень, що виділяється, реагує з рибофлавіном, відновлюючи його, і рідина поступово забарвлюється в рожевий колір, а потім знебарвлюється. Якщо рідина залишається червоною, необхідно ще додати гранулу металевого цинку.

При збовтуванні знебарвленого розчину лейкофлавін знову окисляється киснем повітря в рибофлавін.

4.4. Кількісне визначення вітаміну с у рослинній сировині.

Апаратура: ваги лабораторні.

Лабораторний посуд: ступка порцелянова, лійки скляні, колби конічні, бюретки для титрування, скляні палички, піпетки.

Матеріали та реактиви: 1. 2,0%-й розчин соляної кислоти; 2. 0,0005 М розчин дихлорфеноліндофенолу; 3. Скляний пісок; 4. Фільтрувальний папір.

Принцип методу грунтується на здатності аскорбінової кислоти окислюватися 2,6-дихлорфеноліндофенолом до дегідроаскорбінової кислоти. За кількістю 2,6-дихлорфеноліндофенолу, витраченого на титрування, визначають кількість аскорбінової кислоти в дослідному матеріалі. Як тільки вся кількість вітаміну С окислиться, розчин, що відтитровують, здобуває рожеве забарвлення за рахунок утворення недисоційованих молекул 2,6-дихлорфеноліндофенолу (у кислому середовищі). У лужному середовищі 2,6-дихлорфеноліндофенол має синє забарвлення, у кислому – червоне, а при відновлення знебарвлюється.

Хід роботи. 1 г продукту (картопля, капуста тощо) старанно розтирають у фарфоровій ступці із скляним піском. До розтертої маси додають 9 мл 2,0%–го розчину соляної кислоти. Через 10 хв вміст перемішують і фільтрують.

Для кількісного визначення відбирають 3 мл фільтрату .у конічну колбу і титрують розчином 2,6–дихлорфеноліндофенолу до появи рожевого забарвлення, яке зберігається протягом 30 с.

Кількість аскорбінової кислоти розраховують за формулою:

де Q – кількість аскорбінової кислоти, що відповідав 1 мл 0,0005 М розчину 2,6–дихлорфеноліндофенолу – 0,088 мг; А – кількість 0,0005 М розчину 2,6–дихлорфеноліндофенолу, що пішов на титрування, мл; Vo – загальний об'єм екстракту, мл; V1 – об'єм екстракту, взятий для титрування, мл; a – кількість продукту, г.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]