Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
labor_rob_biohim.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
418.82 Кб
Скачать

5.7. Визначення активності каталази (за о.М.Бахом та о.І.Опаріним).

Представником ферментів, що каталізує відщеплення води, є каталаза, котра розкладає пероксид водню за рівнянням:

2H2O2 2H2O + O2

Пероксид водню утворюється при відновленні молекулярного кисню в окисно-відновних процесах живих організмів, і є для клітини отруйною речовиною.

Принцип методу грунтується на врахуванні зміни кількості пероксиду водню, який визначається титруванням перманганатом калію.

Реакція проходить за рівнянням:

2KMnO4 + 3H2O2 + 4H2SO4 2KHSO4 + 2MnSO4 + 8H2O + 5O2

Про кількість пероксиду водню, що розкладається під дією ферменту, судять за різницею кількості (мл) 0,1 н. розчину KMnO4, який витрачається на титрування в контрольному та робочому дослідах.

Хід роботи. Відбирають дві проби прозорого фільтрату або центрифугату по 20 мл кожна (дослідна та контрольна), останню кип'ятять протягом 5 хв на сітці для інактивації ферменту. До проб додають по 20 мл дистильованої води, по 3 мл 1%-го пероксиду водню, попередньо нейтралізованого 0,1 н. розчином NaOH, і залишають на 30 хв при кімнатній температурі. Потім до проб додають по 5 мл 10%-ї сірчаної кислоти, а пероксид водню, що залишився, титрують 0,1 н. розчином марганцевокислого калію. Про активність каталази судять за кількістю міліграмів пероксиду водню, яка руйнувалась протягом 30 хв ферментом, що міститься в 1 г досліджуваного матеріалу.

Активність каталази визначають за формулою:

де A – кількість 0,1 н. розчину KMnO4, яка витрачається на титрування контролю, мл; B – кількість 0,1 н. розчину KMnO4 яка витрачається на титрування робочого досліду, мл; 1,7 – 1 мл 0,1 н. розчину KMnO4 еквівалентний 1,7 мг H2O2; n – наважка досліджуваного матеріалу в пробі, що титрується, г.

Реактиви: 1. 1,0-й розчин перекису водню; 2. 0,1 н. розчин марганцевокислого калію; 3. 10%-й розчин сірчаної кислоти; 4. Екстракт борошна чи іншого матеріалу: на аналітичних вагах зважують в мірну колбу місткістю 50 мл 2 г борошна чи іншого добре подрібненого рослинного матеріалу. В колбу приливають дистильовану воду, вміст її добре перемішують, додають 2–3 краплини толуолу, доводять водою до мітки, і суміш настоюють протягом 2 годин при кімнатній температурі. Потім рідину відфільтровують через сухий складчастий фільтр або центрифугують. У фільтраті або центрифугаті визначають каталазну активність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]