Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LabRob_3_OFPD.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 1 за темою: "Створення Робочої таблиці в ms Excel"

Мета: Навчитися створювати Робочі таблиці для обчислення задач облікового напряму.

Завдання.

1. Прочитати Теоретичний матеріал (стор. 2 – 26) Лабораторної роботи № 1 і самостійно виконати на комп’ютері всі наведені там вправи з виконання операцій в MS Excel.

2. Із наведених 30 – ти завдань (стор. 27 – 51) вибрати завдання свого варіанту (номер прізвища у журналі групи). Усвідомити зміст задачі, спроектувати (на папері) макет Робочої таблиці і створити в середовищі MS Excel Робочу таблицю для розв'язку поставленої задачі свого варіанту.

2. Завдання з оброблення введених даних в створеній Робочій таблиці виконати на окремих сторінках (листках): кожне із завдань на окремій сторінці (листку). Ярлики кожної сторінки (листка) Робочої книги назвати відповідно до завдання, виконаного на цій сторінці. Наприклад, ярлик сторінки, де створена Робоча таблиця, назвати РобТабл і т. д. Створену книгу зберегти у власній папці з назвою ЛабРоб1.

3. Скласти звіт з лабораторної роботи за визначеною формою.

Структура Лабораторна робота № 1:

1) теоретичний матеріал – від 2 до 26 сторінки;

2) індивідуальні завдання – від 27 до 51 сторінки;

3) приклад виконання завдання – від 52 до 65 сторінки.

Теоретичні відомості Дії з робочими книгами

Файл, створений програмою MS Excel, має тип xls і називається робочою книгою, яка складається із сторінок-аркушів. Всього може бути до 256 сторінок. В кожну нову книгу «за замовченням» вкладається 3 сторінки з назвами їх ярликів: Лист1, Лист2, Лист3. Перехід з одного аркуша на інший можна здійснювати натисканням на ярлику відповідного аркуша. Для того, щоб додати новий аркуш в робочу книгу, потрібно викликати контекстне меню, натиснувши праву кнопку миші на ярлику аркуша, і в меню вибрати команду Добавить… В діалоговому вікні вибрати вкладку Общие значок Лист та натиснути кнопку ОК. Новий аркуш буде розташований ліворуч від поточного аркуша.

Команда Переименовать із контекстного меню дозволяє перейменовувати аркуші. Ім’я аркуша може містити не більше 31 символа з врахуванням проміжків (пробілів) між символами.

Команда Удалить із контекстного меню дозволяє знищити поточний аркуш.

Команда Переместить/скопировать … дозволяє переміщувати та копіювати поточний аркуш як в середині даної книги, так і в інші книги.

В діалоговому вікні Переместить или скопировать (рис.1) у полі в книгу: можна вибрати книгу, в яку буде переміщено або копіювано вибраний аркуш.

У полі перед листом: можна вказати перед яким аркушем або в кінець вибраної книги буде переміщений поточний аркуш (рис. 2).

Рис. 2

Рис. 1

При відмітці перемикача Создать копию замість пререміщення відбувається команда копіювання поточного аркуша.

Команда Цвет ярлычка… дозволяє розфарбувати ярлики аркушів в різні кольори.

Діапазон клітин

Діапазон клітинок - це сусідні клітинки, що утворюють прямокутник. Діапазон клітин може складатися з клітин одного стовпчика, одного рядка або з комбінації клітинок, розташованих у різних стовпчиках і рядках. Головна умова: клітинки обов'язково утворюють прямокутник. Діапазон клітин задається адресою верхньої лівої клітини та адресою нижньої правої клітини через двокрапку. Наприклад, A1:D5 (рис. 3).

Рис. 3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]