Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LabRob_3_OFPD.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Обчислення проміжних підсумків

В Excel для автоматичного обчислення проміжних підсумків призначена КМ Данные – Итоги. Ця команда дозволяє обчислювати проміжні підсумки для групи записів, у яких співпадають значення вказаного поля. Перед виконанням цієї команди список повинен бути упорядкований. Для обчислення проміжних підсумків потрібно виконати наступне:

  1. Виділити таблицю разом з її структурою («шапкою»);

  2. КМ Данные – Итоги

  3. В діалоговому вікні Промежуточные итоги у полі списку При каждом изменении в вибрати заголовок стовпчика, для якого потрібно обчислити проміжні підсумки після кожної зміни даних;

  4. У полі списку Операция вибрати потрібну опцію;

  5. У полі списку Добавить итоги виводяться назви всіх полів списку. Активізувати поле або поля, для яких потрібно обчислити проміжні підсумки;

  6. Натиснути кнопку ОК.

В діалоговому вікні Промежуточные итоги знаходяться наступні опції:

  1. Заменить текущие итоги. Будь – які існуючі формули проміжних підсумків замінюються новими.

  2. Конец страницы между группами. При виведенні на друк кожну групу даних з проміжними підсумками можна розташувати на новій сторінці. Для цього потрібно активізувати дану опцію.

  3. Итоги под данными. За замовченням рядки, що містять значення проміжних підсумків, вставляються під рядками з початковими даними. Якщо проміжні підсумки необхідно розмістити над початковими даними, потрібно відключити опцію Итоги под данными.

  4. Убрать все. Із списку вилучаються всі рядки з проміжними підсумками.

  5. Для обробки даних можуть використовуватися функції , вказані в таблиці 4.

При обчисленні проміжних підсумків таблиці структуруються. У верхньому лівому кутку цієї таблиці є три кнопки , які відповідають рівням групування.

1 – залишає лише загальний підсумок по всій таблиці;

2 – залишає проміжні підсумки та загальний підсумок;

3 – залишає всі дані таблиці разом з проміжними та загальним підсумками.

Таблиця 4

Функция

Произначення

Сумма

Обчислює суму всіх значень та видає загальний ітог

Количество значений

Визначає кількість елементів ряду

Среднее

Обчислює середнє арифметичне для ряду значень

Максимум

Визначає найбільше значення в ряді значень

Минимум

Визначає найменше значення в ряді значень

Произведение

Обчислює добуток всіх значень ряду

Количество чисел

Обчислює кількість клітин, що містять числові значення в вказаній області

Приклад: в таблиці 3 потрібно підрахувати середні бали по кожній дисципліні для кожної групи окремо.

Порядок виконання:

  1. Виділяємо всі дані таблиці разом зі структурою («шапкою») таблиці, КМ Данные – Сортировка, в діалоговому вікні у полі Сортировать по: вказуємо № групи, ОК.

  2. Таблиця виділена, КМ ДанныеИтоги

  3. В діалоговому вікні «Промежуточные итоги» у полі При каждом изменении в: вказуємо групи (поле, по якому попередньо виконувалося упорядкування), в полі Операция: вказуємо Среднее, у полі Добавить итоги по: відмічаємо перемикачі полів до яких потрібно примінити операцію Среднее, (рис. 52), кнопка ОК.

  4. Результат представлений на рис. 53.

Рис. 52

Рис. 53

Індивідуальні завдання

Варіант 1

В автоколоні працюють автомобілі чотирьох марок, по чотири машини кожної марки. Кожна машина має унікальний (єдиний). Коди машин повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. Норма витрат пального на 100 км залежить від виду пального і становить: дизельне пальне – 11 л, газ – 10 л, АИ-92 – 9,5 л, АИ-95 – 8 л. Ціни за 1 л пального становлять: дизельне пальне – 9,25 грн., газ – 4,88 грн., АИ-92 – 9,47 грн., АИ-95 –9,76 грн.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити таблицю наступної структури: Код автомобіля, Марка автомобіля, Вид пального, Витрати пального, Ціна за пальне, Пробіг за тиждень, Витрати.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Вид пального, Ціна на пальне, Витрати пального на 100 км.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Код автомобіля, Марка автомобіля, Вид пального організувати списки, що розкриваються;

  2. поля Ціна на пальне та Витрати пального заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. поле Витрати обчислюється як Ціна на пальне • (Пробіг за тиждень/100 • Витрати пального).

Завдання 1.1. Упорядкування

Витрати – за збільшенням;

Марка автомобіля – за алфавітом (первинний ключ), Пробіг за тиждень – за збільшенням (вторинний ключ);

Вид пального – за алфавітом (первинний ключ), Ціна на пальне – за зменшенням (вторинний ключ), Витрати – за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

Вид пального – дизельне;

Пробіг за тиждень знаходиться в межах від мінімального до середнього значення відповідного поля;

Пробіг за тиждень – найбільший;

Витрати – три найменші.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

для кожної марки автомобіля обчислити загальні витрати та максимальну ціну за пальне (аркуш «Проміжні підсумки»);

для кожного виду пального обчислити кількість марок автомобілів (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 2

П’ять магазинів замовляють на складі по 5 книг трьох авторів. Номери магазинів повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю наступної структури: Номер магазину, Код книжки, Автор, Назва книжки, Ціна за одиницю, Фактична ціна за одиницю, Замовлена кількість, Загальна вартість замовлення.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури:Код книжки, Назва книжки.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Номер магазину, Код книжки, Автор організувати списки, що розкриваються;

  2. поле Назва книжки заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. відомо, що якщо замовлення магазину становить більше 30 примірників, то склад зменшує Ціну за одиницю на 10%, а за 50 і більше примірників – на 15% це і буде фактична ціна за одиницю. Поле Загальна вартість замовлення обчислюється як (Фактична ціна за одиницюЗамовлену кількість).

Завдання 1.1. Упорядкування

Замовлена кількість – за збільшенням;

Автор – за алфавітом (первинний ключ), Замовлена кількість – за збільшенням (вторинний ключ);

Номер магазину – за збільшенням (первинний ключ), Автор – за алфавітом (вторинний ключ), Ціна за одиницю – за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

  1. Автор – на літеру «Д»;

  2. Загальна вартість замовлення перевищує середнє значення відповідного поля;

  3. Замовлена кількість – найбільша;

  4. Фактична ціна за одиницю – три найменші.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

по кожному автору обчислити загальну замовлену кількість та максимальну фактичну ціну за одиницю (аркуш «Проміжні підсумки»);

для кожної книжки обчислити загальну вартість замовлення (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 3

В регіоні розташовано чотири фермерські господарства, які постачають на ринок збуту сільськогосподарську продукцію: молоко, м’ясо трьох видів, масло трьох сортів.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити таблицю наступної структури: Назва господарства, Прізвище фермера, Код продукції, Назва продукції, Ціна за 1 кг, Обсяг поставки, кг, Вартість поставки. Коди продукції повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код продукції, Ціна за 1 кг.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Назва господарства, Прізвище фермера, Назва продукції організувати списки, що розкриваються;

  2. поле Ціна за 1 кг заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. поле Вартість поставки обчислюється як добуток Ціна за 1 кг на Обсяг поставки, кг.

Завдання 1.1. Упорядкування

Назва господарства – за алфавітом;

Прізвище фермера – за алфавітом (первинний ключ), Обсяг поставки, кг – за збільшенням (вторинний ключ);

Назва продукції – за алфавітом (первинний ключ), Прізвище фермера – за алфавітом (вторинний ключ), Вартість поставки – за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

Назва господарства – будь-яке, вибране Вами;

Обсяг поставки, кг – в межах від мінімального до середнього значення відповідного поля;

Назва продукції – «молоко»;

Вартість поставки – три найбільші.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

для кожної продукції обчислити середню ціну за 1 кг і та мінімальний обсяг поставки (аркуш «Проміжні підсумки»);

по кожному господарству обчислити загальний обсяг поставок та кількість видів продукції, що постачаються (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 4

Деревообробне підприємство виробляє п’ять видів продукції: дошки, парти, столи, шафи, стільці. П’ять шкіл замовляють продукцію цього підприємства.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити таблицю наступної структури: № школи, Дата замовлення, Код товару, Назва товару, Кількість, Ціна за одиницю, Фактична ціна, Сума до сплати. Номери шкіл повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код товару, Ціна за одиницю.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки № школи, Код товару, Назва товару організувати списки, що розкриваються;

  2. поле Ціна за одиницю заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. відомо, що якщо обсяг поставки відповідної продукції становить більше 30 одиниць, то ціна за одиницю зменшується на 10% – це і буде фактична ціна, інакше фактична ціна співпадає з ціною за одиницю. Поле Сума до сплати обчислюється як добуток Фактичної ціни на Кількість.

Завдання 1.1. Упорядкування

Назва товару – за алфавітом;

Назва товару – на літеру «ш» (первинний ключ), Кількість – за збільшенням (вторинний ключ);

школи – за збільшенням (первинний ключ), Прізвище фермера – за алфавітом (вторинний ключ), Сума до сплати – за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

Назва товару – будь-яка, вибрана Вами;

Сума до сплати – в межах від середнього до максимального значення відповідного поля;

Ціна за одиницю – найбільша;

Всі замовлення – на вказану дату.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

для кожної школі обчислити загальні суми до сплати та мінімальну кількість поставки (аркуш «Проміжні підсумки»);

по кожній даті замовлення обчислити максимальну фактичну ціну та кількість видів продукції, що постачаються (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 5

Бухгалтер ЖЕКу розраховує відомість оплати за газ та опалення. В коло його обов’язків входить виконати розрахунок сплати послуг для двох будинків (№9, №11) по вул. Приозерній та один будинок (№5) по вул. Квітковій. В таблицю занести дані по п’яти квартирах кожного будинку. Відомо, що будинок №9 по вул. Приозерній оснащений електричними плитами.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю наступної структури: Вулиця, № будинку, Код будинку, № квартири, Кількість мешканців, Площа квартири, кв.м, Плата за газ на 1 людину, Плата за опалення, Нарахована сума. Коди будинків повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код будинку, Тариф за газ.

Заповнити таблицю даними. Для будинку з електроплитами тариф за газ дорівнює нулю, для газових плит – 7,82 грн. на 1 мешканця.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Вулиця, № будинку та Код будинку організувати списки, що розкриваються;

  2. поле Плата за газ на 1 людину заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. поле Плата за опалення обраховується як добуток тарифу за опалення (тариф дорівнює 2,26) на площу квартири. Поле Нарахована сума обчислюється як (Плата за опалення + Плата за газ на 1 людинуКількість мешканців).

Завдання 1.1. Упорядкування

  1. Вулиця – за алфавітом;

  2. квартири – за збільшенням (первинний ключ), Кількість мешканців – за збільшенням (вторинний ключ);

  3. Площа квартири – за зменшенням (первинний ключ), № квартири – за збільшенням (вторинний ключ), Нарахована сума – за збільшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

  1. Площа квартири – більша 60;

  2. № будинку - 5, Нарахована сума – менше 100;

  3. Площа квартири – від 50 кв. м до 60 кв. м;

  4. Нарахована сума – три найбільші.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

  1. для кожної вулиці визначити загальну кількість мешканців та максимальну площу квартири (аркуш «Проміжні підсумки»);

  2. для кожного будинку обчислити загальну нараховану суму та середню площу квартир (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 6

Туристична фірма організовує екскурсії по чотирьох містах України за п’ятьма маршрутами в кожному місті.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю наступної структури: Місто, Код маршруту, Назва маршруту, Категорія групи, Вартість екскурсії, Транспортні витрати на 1 людину, Кількість екскурсантів в групі, Вартість замовлення. Коди маршрутів повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код маршруту, Назва маршруту, Вартість екскурсії.

Заповнити таблицю даними. Існують такі маршрути: «Місто вночі», «Пам’ятники міста», «Легендарні вулиці», «Історія краю», «Мистецькі куточки». Ціни екскурсій на однакові маршрути в кожному місті однакові.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Місто, Код маршруту та Категорія групи (туристи, школярі, пенсіонери тощо) організувати списки, що розкриваються;

  2. поля Назва маршруту, Вартість екскурсії заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. поле Вартість замовлення обчислюється як (Вартість екскурсії + Транспортні витрати на 1 людинуКількість екскурсантів в групі Коефіцієнт перерахунку). Коефіцієнт перерахунку для школярів – 0,75, для туристів –1.

Завдання 1.1. Упорядкування

  1. Маршрут – за алфавітом;

  2. Місто – за алфавітом (первинний ключ), Кількість екскурсантів в групі – за збільшенням (вторинний ключ);

  3. Категорія групи – за зменшенням (первинний ключ), Назва маршруту – за збільшенням (вторинний ключ), Транспортні витрати на 1 людину – за збільшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

  1. Категорія групи – школярі;

  2. Місто – Москва, Вартість екскурсії менше 500;

  3. Місто – на К, Категорія – турист;

  4. Вартість замовлення – Найбільша.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

  1. для кожного міста обчислити загальну вартість замовлень та максимальні ціни на екскурсії;

  2. для кожного маршруту визначити кількість категорій та середню кількість екскурсантів в групі.

Варіант 7

Чотири страхові компанії займаються автострахуванням.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю наступної структури: Назва компанії, ПІБ автовласника, Стать, Категорія страховки, Рік отримання прав, Рік початку страхування, Сума страховки, Знижка, Місячний внесок.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Категорія страховки, Сума страховки. Заповнити таблицю даними (будемо вважати, що у всіх страхових фірм сума страховки однакова відносно категорії). Кожна страхова компанія повинна мати не менше шести застрахованих автовласників.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Назва компанії, Стать та Категорія страховки організувати списки, що розкриваються;

  2. поле Сума страховки заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. поле Знижка обчислюється як Сума страховки помножена на коефіцієнт перерахунку. Коефіцієнт перерахунку 10% надається тільки автовласникам, які мають страховий поліс вже більше 4 років. Поле Місячний внесок обчислюється за формулою 1% від Сума страховкиЗнижка.

Завдання 1.1. Упорядкування

  1. ПІБ автовласника – за збільшенням;

  2. Назва компанії – за збільшенням (первинний ключ), Рік початку страхування – за збільшенням (вторинний ключ);

  3. Стать – за збільшенням (первинний ключ), Сума страховки – за зменшенням (вторинний ключ), Місячний внесок – за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

  1. Стать – чоловіча;

  2. Всі жінки, чиє прізвище закінчується на «ко».

  3. Сума страхування – найбільша;

  4. Місячний внесок – три найменших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

  1. для кожного страхової компанії обчислити загальну суму місячних внесків та максимальну суму страховки (аркуш «Проміжні підсумки»);

  2. для кожної статі обчислити застрахованих автовласників (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 8

Чотири фірми займаються виготовленням меблів: диванів, кухонь, столів, стільців, шаф.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю наступної структури: Назва фірми, Код товару, Найменування товару, Вартість товару, грн., Транспортні витрати, Фактичні транспортні витрати, Націнка, Кількість товару, Вартість партії. Коди товарів повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код товару, Націнка. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Назва фірми, Код товару, Найменування товару організувати списки, що розкриваються;

  2. поле Націнка заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. поле Фактичні транспортні витрати дорівнює полю Транспортні витрати, якщо кількість товару не перевищує 8, якщо кількість товару більша 8, то сума транспортних витрат знижується на 3%. Поле Вартість партії обчислюється за формулою (Вартість товару, грн. + Фактичні транспортні витрати + Вартість товару, грн., • Націнка) • Кількість товару.

Завдання 1.1. Упорядкування

  1. Найменування товару – за алфавітом;

  2. Назва фірми – за збільшенням (первинний ключ), Вартість партії – за збільшенням (вторинний ключ);

  3. Найменування товару – за зменшенням (первинний ключ), Кількість товару – за зменшенням (вторинний ключ), Фактичні транспортні витрати – за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

  1. Найменування товару – комп’ютерний стіл;

  2. Націнка – 1% або 2%;

  3. Кількість товару – від 5 до 10;

  4. Вартість партії – три найменших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

  1. для кожного фірми обчислити загальну вартість партій та максимальну вартість товару (аркуш «Проміжні підсумки»);

  2. для кожного найменування товару обчислити кількість фірм - виробників, загальну суму фактичних транспортних витрат (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 9

Бухгалтер ЖЕК-2 розраховує відомість оплати комунальних послуг за статтею «Плата за утримання будинків». В коло його обов’язків входить розрахунок сплати послуг 2 будинків (№3, №5) по вул. Шевченка та 1 будинок (№23) по вул. Франка. В таблицю занести дані по будь-яких шести квартирах в кожному будинку.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю наступної структури: Вулиця, № будинку, № квартири, Поверх, Кількість кімнат, Кількість мешканців, Площа квартири, м2, Плата за утримання будинків, Нарахована сума. Номери будинків повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Кількість кімнат, Площа квартири. (Будемо вважати, що будинки однієї серії). Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Вулиця, № будинку та Кількість кімнат організувати списки, що розкриваються;

  2. поле Площа квартири, м2 заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. в поле Плата за утримання будинків записати формулу, яка обчислює величину цієї плати як Площа квартири,м2 помножена на тариф 2,33. Нарахована сума дорівнює величині плати за утримання будинків, якщо квартира знаходиться на 1 або на 2 поверсі, в інших випадках до плати за утримання будинків додається величина 2,50 помножена на Кількість мешканців.

Завдання 1.1. Упорядкування

  1. Вулиця – за алфавітом;

  2. Поверх – за збільшенням (первинний ключ), № квартири – за збільшенням (вторинний ключ);

  3. Кількість кімнат – за зменшенням (первинний ключ), Поверх – за збільшенням (вторинний ключ), № квартири – за збільшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

  1. Поверх – третій;

  2. Вулиця - Франка, Кількість мешканців – 3;

  3. Площа квартири – від 50 м2 до 60 м2;

  4. Нарахована сума – найбільша.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

  1. для кожної вулиці визначити загальну кількість мешканців та максимальну площу квартири (аркуш «Проміжні підсумки»);

  2. для кожного поверху обчислити кількість квартир та загальну площу квартир (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 10

Фірма організує продаж туристичних путівок по шести напрямках.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю наступної структури: Код напрямку, Напрямок, Прізвище туриста, Клас готелю (від 2 до 4), Вартість путівки, Фактична вартість путівки, Вартість перельоту, Кількість путівок, Вартість замовлення. Коди напрямків повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. По кожному напрямку повинно бути не менше чотирьох замовників.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код напрямку, Вартість перельоту. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Код напрямку, Напрямок та Клас готелю організувати списки, що розкриваються;

  2. поле Вартість перельоту заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. поле Фактична вартість путівки залежить від класу готелю. Якщо клас готелю четвертий, то Фактична вартість путівки обчислюється як (Вартість путівки + 2% від Вартості путівки), в іншому випадку Фактична вартість путівки співпадає з Вартістю путівки. Поле Вартість замовлення обчислюється за формулою (Вартість путівки + Вартість перельоту) • Кількість путівок.

Завдання 1.1. Упорядкування

  1. Прізвище туриста – за алфавітом;

  2. Напрямок – за алфавітом (первинний ключ), Кількість путівок – за збільшенням (вторинний ключ);

  3. Клас готелю – за зменшенням (первинний ключ), Вартість путівки – за збільшенням (вторинний ключ), Вартість перельоту – за збільшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

  1. Напрямок – Франція;

  2. Прізвище туриста – на літеру «М» або «С»;

  3. Вартість перельоту – два найбільші.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

  1. для кожного напрямку визначити загальну вартість замовлення та максимальні вартості путівки та перельоту (аркуш «Проміжні підсумки»);

  2. для готелів з однаковою кількістю зірок обчислити кількість напрямків та загальну кількість путівок (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 11

Чотири меблеві фабрики займаються виготовленням меблів: по п’ять видів столів та шаф.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю наступної структури: № фабрики, Код виробу, Найменування виробу, Категорія, Коефіцієнт перерахунку, Вартість заготовок, Вартість роботи, Вартість фурнітури, Собівартість виробу. . Коди виробів повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. По кожному виробу повинно бути не менше чотирьох замовлень з кожної фабрики.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код виробу, Категорія, Коефіцієнт перерахунку. Заповнити таблицю даними. Для столів використати наступні категорії: кухонний, журнальний, комп’ютерний; для шаф – книжковий, для одягу.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки № фабрики, Код виробу, Найменування виробу організувати списки, що розкриваються;

  2. поля Категорія та Коефіцієнт перерахунку заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. поле Вартість фурнітури обчислюється як середня вартість фурнітури помножена на Коефіцієнт перерахунку. Відомо, що середня вартість фурнітури складає 200 грн. Поле Собівартість виробу обчислюється як (Вартість заготовок + Вартість роботи + Вартість фурнітури).

Завдання 1.1. Упорядкування

  1. Найменування виробу – за алфавітом;

  2. фабрики – за збільшенням (первинний ключ), Найменування виробу – за алфавітом (вторинний ключ);

  3. фабрики – за зменшенням (первинний ключ), Вартість заготовок – за збільшенням (вторинний ключ), Вартість роботи – за збільшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

  1. Найменування виробу – стіл;

  2. Категорія – книжковий, Собівартість виробу – менше середнього значення відповідного поля;

  3. Категорія – на літеру «К», фабрика – №1;

  4. Собівартість виробу – три найбільших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

  1. для кожної фабрики обчислити загальну собівартість виробів та максимальну вартість фурнітури (аркуш «Проміжні підсумки»);

  2. для кожного виробу обчислити кількість фабрик та середню вартість робіт (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 12

Ательє «Золоті руки» спеціалізується з пошиття верхнього одягу (пальта, плащі, костюми, сорочки). В ательє працює дві бригади, в кожній бригаді працює п’ять працівників. За пошив одного пальта робітник отримує 200 грн., за плащ – 150 грн., за костюм – 180 грн., за сорочку – 100. Відомо, що кожний виріб має категорію складності: перша або друга.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю, яка містить наступні колонки: Номер бригади, Прізвище працівника, Код виробу, Назва виробу, Категорія складності, Кількість пошитих одиниць виробу, Тариф за пошиття однієї одиниці виробу, Ціна за одиницю виробу, Оплата за працю. Коди виробів повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. По кожному виробу повинно бути не менше одного замовлення у кожного працівника.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код виробу, Тариф за пошиття однієї одиниці виробу. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Номер бригади, Прізвище працівника, Назва виробу, Категорія складності організувати списки, що розкриваються;

  2. поле Тариф за пошиття однієї одиниці виробу заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. поле Ціна за одиницю виробу обчислюється як Тариф за пошиття однієї одиниці виробу помножити на Коефіцієнт складності. Якщо виріб відноситься до першої категорії, то його коефіцієнт складності становить 1,2, для другої категорії - Ціна за одиницю виробу співпадає з Тарифом за пошиття однієї одиниці виробу. Поле Оплата за працю обчислюється за формулою: Кількість пошитих одиниць виробу помножити на Ціну за одиницю виробу.

Завдання 1.1. Упорядкування:

а) Оплата за працю – за збільшенням;

б) Назва виробу – за збільшенням (первинний ключ), Кількість пошитих одиниць виробу – за зменшенням (вторинний ключ);

в) Номер бригади – за збільшенням (первинний ключ), Прізвище працівника – по алфавіту (вторинний ключ), Оплата за працю – за збільшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація:

а) Назва виробу - плащі;

б) Прізвище працівників, оплата праці яких знаходиться в межах мінімального та середнього значень та номер бригади перший;

в) Тариф за пошиття однієї одиниці виробу – найменший;

г) Оплата за працю – чотири найбільші.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки:

а) для кожної бригади обчислити загальний заробіток працівників та максимальну кількість пошитих пальт (аркуш «Проміжні підсумки»);

б) обчислити кількість пошитих виробів по кожному виду (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 13

Сільський кооператив спеціалізується по збиранню яблук чотирьох сортів («Семеренко», «Джонатан», «Шафран», «Голден»), які можуть мати дві категорії якості (1 та 2). В кооперативі працює дві бригади по три людини.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю наступної структури: Номер бригади, Прізвище працівника, Код сорту, Сорт яблук, Кількість збираних яблук (кг), Категорія якості, Вартість 1 кг яблук 1 категорії, Фактична ціна 1 кг, Оплата за роботу. Коди сортів повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. Кожний працівник повинен збирати кожен сорт яблук.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код сорту, Сорт яблук, Ціна 1 кг яблук 1 категорії . Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Номер бригади, Прізвище працівника, Код сорту Категорія якості організувати списки, що розкриваються.

  2. поля Сорт яблук та Вартість 1 кг яблук 1 категорії заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник».

  3. поле Оплата роботу обчислюється, як Кількість збираних яблук помножити на Фактична ціна 1 кг. Фактична ціна 1 кг розраховується як Вартість 1 кг яблук 1 категорії помножена на коефіцієнт перерахунку. Відомо, що коефіцієнт перерахунку Вартість 1 кг яблук 2 категорії 0,9, а 1 категорії 1. За 1 кг збираних яблук 1 категорії якості сорту «Семеренко» працівник отримує 0,47 грн., «Джонатан» - 0,5 грн., «Шафран» - 0,4 грн.

Завдання 1.1. Упорядкування:

а) Прізвище працівника – по алфавіту;

б) Сорт яблук – за збільшенням (первинний ключ), Кількість збираних яблук – за збільшенням (вторинний ключ);

в) Номер бригади – за зменшенням (первинний ключ), Прізвище працівника – по алфавіту (вторинний ключ), Оплата за роботу – за збільшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація:

а) Сорт яблук - «Джонатан»;

б) Оплата за роботу, що знаходиться в межах від середнього до максимального значення;

в) Кількість збираних яблук – найбільша;

г) Оплата за роботу – дві найменших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки:

а) для кожної бригади обчислити загальну суму Оплати за роботу та максимальну Кількість збираних яблук (аркуш «Проміжні підсумки»);

б) для кожного Сорту яблук обчислити середнє значення кількість Кількості збираних яблук (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 14

В бухгалтерію підприємства надходять дані із двох відділів про двадцятьох працівників, які перебували на лікарняному.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці скласти вихідну таблицю, яка містить такі колонки: № відділу, Прізвище працівника, Посада працівника, Стаж роботи, Кількість лікарняних днів, Денна заробітна плата, Нарахована зарплата на час хвороби. Номери відділів повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102; другої – 201,202; третьої – 301,302 і т. д.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Стаж роботи, Денна заробітна плата. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки № відділу та Прізвище робітника організувати списки, що розкриваються;

  2. поле Денна заробітна плата заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. поле Нарахована зарплата на час хвороби обчислюється за формулою Денна заробітна плата Кількість лікарняних днів Відсоток оплати лікарняного листа/100. Згідно із Законом Відсоток оплати лікарняного листа визначається із встановлених розмірів, якщо стаж роботи менше 5 років заробітна плата виплачується в розмірі 60%, якщо стаж роботи від 5 до 8 років - 80%, в інших випадках - 100% .

Завдання 1.1. Упорядкування:

а) Денна заробітна плата – за збільшенням;

б) № відділу – за зменшенням (первинний ключ), Прізвище працівника – по алфавіту (вторинний ключ);

в) Прізвище працівника – по алфавіту (первинний ключ), Кількість лікарняних днів – за зменшенням (вторинний ключ), Нарахована зарплата на час хвороби – за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація:

а) № відділу - перший;

б) Прізвище працівників, стаж роботи яких більше 8 років та номер відділу другий;

в) Кількість лікарняних днів – найбільша;

г) Денна заробітна плата – три найбільші.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки:

а) для кожного № відділу обчислити середню Нараховану зарплату на час хвороби працівників та мінімальну Денну заробітну плату (аркуш «Проміжні підсумки»);

б) для кожної Категорії працівника обчислити середній Стаж роботи та загальну Кількість лікарняних днів (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 15

Фірма поставляє продукцію в п’ять філіалів. Продукцію перевозять три види автотранспорту: Fiat, який витрачає бензину на 100 км 6 літрів, Ford - 8 літрів та Reno – 10 літрів. Відстань від фірми до 1-шої філії становить 256 км, до 2-гої – 578 км, до 3-ої – 175 км, до 4-тої – 381 км і до 5-тої – 746 км.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю наступної структури: № філії, Відстань до філії, Вага продукції, Вид автотранспорту, Витрати бензину за доставку вантажу. Номери філій повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. Кожний вид автотранспорту повинен не менше одного разу «побувати» в кожній філії.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: № філії, Відстань від фірми до філії. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонку № філії, Вид автотранспорту організувати списки, що розкриваються.

  2. поле Відстань від фірми до філії заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник».

  3. поле Вид автотранспорту заповнити марками машин в залежності від вантажопідйомності автотранспорту. З економічного розрахунку вантаж доставляє машина, вантажопідйомність якої відповідає вазі вантажу. Якщо вага становить до 0,5 т, то вантаж може перевозити Fiat, від 1,2 т до 1,5 т – Ford, в інших випадках – Reno. Поле Витрати бензину за доставку вантажу обчислити як Відстань від фірми до філії помножена на Витрати бензину на 100 км відповідного автотранспорту та поділена на 100.

Завдання 1.1. Упорядкування:

а) Відстань від фірми до філії – за зменшенням;

б) Вид автотранспорту – за збільшенням (первинний ключ), Витрати бензину за доставку вантажу – за зменшенням (вторинний ключ);

в) № філії – за збільшенням (первинний ключ), Відстань від фірми до філії – за збільшенням (вторинний ключ), Вага продукції – за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація:

а) Вид автотранспорту - Fiat;

б) Витрата бензину, що знаходиться в межах мінімального та середнього значень відповідного поля;

в) Вага продукції – найбільша;

г) Відстань від фірми до філії – два найменших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки:

а) для кожної філії обчислити загальні Витрати бензину на доставку продукції та максимальну Відстань від фірми до філії (аркуш «Проміжні підсумки»);

б) для кожного Виду автотранспорту обчислити загальну Вагу продукції та середню Витрату бензину (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 16

Склад поставляє продукцію в чотири магазини. Транспортування продукції забезпечує склад. Якщо відстань перевезення становить менше 130 км, то витрати на транспортування бере на себе склад, а якщо відстань більше ніж 130 км, то вартість продукції збільшується на 15 %.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці скласти вихідну таблицю, яка містить такі колонки: № магазину, Дата замовлення, Відстань до магазину, Назва продукції, Кількість продукції, Ціна продукції за одиницю, Вартість замовлення, Сума до сплати. Номери магазинів повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. Кожний магазин повинен не менше шести разів замовити продукцію зі складу.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: № магазину, Відстань від складу до магазину. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки № магазину, Дата замовлення, Назва продукції та Ціна продукції за одиницю організувати списки, що розкриваються;

  2. поле Відстань від складу до магазину заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. поле Вартість замовлення обчислити за формулою Кількість продукції помножити на Ціну продукції за одиницю. Поле Сума до сплати обчислюється, як Вартість замовлення з урахуванням вартості транспортування, якщо вона необхідна.

Завдання 1.1. Упорядкування:

а) Дата замовлення – за збільшенням;

б) № магазину – за збільшенням (первинний ключ), Сума до виплати – за збільшенням (вторинний ключ);

в) Назва продукції – за збільшенням (первинний ключ), Ціна продукції за одиницю – за збільшенням (вторинний ключ), Вартість замовлення – за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація:

а) тільки одну назву продукції;

б) Сума до сплати, що знаходиться в межах середнього та мінімального значень;

в) Кількість продукції – найменша;

г) Вартість замовлення – чотири найменших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки:

а) для кожного магазину обчислити загальну Вартість замовлень та максимальну Відстань від складу до магазину (аркуш «Проміжні підсумки»);

б) для кожної Дати замовлення обчислити загальну Суму до сплати та мінімальну Кількість продукції (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 17

В готель протягом трьох днів прибували групи туристів по десять чоловік кожна група. В готелі дві категорії номерів: 1) одномісний коштує 200 грн.; 2) двомісний – 175 грн. за одну особу.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці скласти вихідну таблицю яка містить таку інформацію: Дата прибуття, Категорія номера, Прізвище туриста, Кількість днів проживання в готелі, Вартість номера за добу, Фактична вартість проживання за добу, Сума до сплати.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Категорія номера та Вартість номера за добу. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Дата прибуття, Прізвище туриста та Категорія номера організувати списки, що розкриваються;

  2. поле Вартість номера за добу заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. Фактична вартість проживання за добу залежить від кількості разів харчування на добу. При дворазовому харчуванні Вартість номера за добу збільшується на 15%, при триразовому – на 20%, при одноразовому харчуванні Фактична вартість проживання за добу співпадає з вартістю номера за добу. Сума до виплати обчислюється як добуток Фактичної вартості прожиття за добу помножена на Кількість днів.

Завдання 1.1. Упорядкування:

а) Прізвище туриста – по алфавіту;

б) Дата прибуття – за збільшенням (первинний ключ), Фактична вартість проживання за добу – за збільшенням (вторинний ключ);

в) Категорія номера – за збільшенням (первинний ключ), Кількість днів – за зменшенням (вторинний ключ), Сума до виплати – за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація:

а) Категорія номера - одномісний;

б) Кількість днів проживання в готелі, яка знаходиться в межах мінімального та середнього значень;

в) Сума до виплати – найбільша;

г) Фактична вартість проживання за добу – два найбільших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки:

а) для кожної Категорії номера обчислити загальну Суму до виплати та мінімальне значення по полю Фактична вартість проживання за добу (аркуш «Проміжні підсумки»);

б) для кожної Дати прибуття обчислити кількість одномісних та двомісних номерів, в які заселяли туристів (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 18

Комбінат «Хімічне волокно» спеціалізується на виробництві капронової та віскозної продукції, кожна продукція виробляється в окремому цеху. В кожному цеху працює по дві бригади по п’ять робітників кожна. Норма виробітку за день становить 100 кг. Якщо працівник виконав норму за день, то оплата становить 200 грн.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці скласти вихідну таблицю, яка містить такі колонки: Вид продукції, Номер бригади, Табельний номер працівника, Прізвище працівника, Кількість виробленої продукції за день, Нарахування (відрахування), Плата за роботу. Табельні номери робітників повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Табельний номер працівника, Прізвище працівника. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Вид продукції, Номер бригади, Табельний номер працівника організувати списки, що розкриваються;

  2. поле Прізвище працівника заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. поле Нарахування (відрахування) обчислити за формулою, якщо працівник виконав норму за день більше 120 кг, його заробітна плата збільшується на 10%, а якщо менше 100 кг - з його заробітку вираховують 12%. Якщо кількість виробленої продукції за день більше 120 кг, то поле Плата за роботу обчислюється як (200 + Нарахування (відрахування)), якщо кількість виробленої продукції менше 100 кг, то ( 200 – Нарахування (відрахування)), в інших випадках дорівнює 200.

Завдання 1.1. Упорядкування:

а) Кількість виробленої продукції за день – за збільшенням;

б) Табельний номер працівника – за збільшенням (первинний ключ), Плата за роботу – за збільшенням (вторинний ключ);

в) Вид продукції – за збільшенням (первинний ключ), Номер бригади – за зменшенням (вторинний ключ), Кількість виробленої продукції за день – за збільшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація:

а) Вид продукції – капрон;

б) Прізвище робітників, у яких денний заробіток менший 200 грн.;

в) Кількість виробленої продукції – найменша;

г) Плата за роботу –три найбільших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки:

а) для кожної бригади обчислити загальну суму Плати за роботу та мінімальну Кількість виробленої продукції (аркуш «Проміжні підсумки»);

б) по кожному Виду продукції обчислити середню кількість (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 19

Магазин реалізує по шість найменувань товарів від трьох постачальників.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці скласти вихідну таблиця, яка складається з таких колонок: Постачальник, Код товару, Найменування товару, Дата надходження товару в магазин, Ціна товару при надходженні, Термін перебування товару в магазині, Поточна ціна товару. Коди товарів повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код товару, Ціна товару при надходженні. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Найменування товару, Постачальник організувати списки, що розкриваються;

  2. поле Ціна товару при надходженні заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. поле Поточна ціна товару обчислюється як (Ціна товару при надходженні - Ціна товару при надходженні помножена на Відсоток оцінювання/100), якщо товар знаходиться в магазині більше 10 днів, інакше Поточна ціна товару збігається з полем Ціна товару при надходженні. Відсоток зменшення ціни залежить від Термін перебування товару в магазині. Якщо товар знаходиться в магазині від 10 до 20 днів, то ціна товару знижується на 2% від початкової ціни, якщо більше 20 днів – на 4%.

Завдання 1.1. Упорядкування:

а) Ціна товару при надходженні – за збільшенням;

б) Постачальник – по алфавіту (первинний ключ), Дата надходження товару в магазин – за зменшенням (вторинний ключ);

в) Найменування товару – за збільшенням (первинний ключ), Ціна товару при надходженні – за збільшенням (вторинний ключ), Поточна ціна товару – за збільшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація:

а) Тільки один постачальник;

б) Товар, Поточна ціна якого знаходиться між максимальним та середнім значеннями;

в) Ціна товару при надходженні – найменша;

г) Поточна ціна товару – дві найбільших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки:

а) для кожному Найменуванню товарів обчислити загальну Поточну ціну (аркуш «Проміжні підсумки»);

б) по кожному Постачальнику обчислити середню Ціну товару при надходженні та кількість Найменувань товару (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 20

На аптечному складі зберігаються ліки вітчизняного та зарубіжного виробника (Німеччина).

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці скласти вихідну таблицю наступної структури: Код препарату, Назва препарату, Країна-виробник, Ціна виробника за одиницю, Кількість, Нова ціна, Загальна вартість. Коди препаратів повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. На складі повинно бути не менше десяти назв ліків кожного виробника.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код препарату, Ціна виробника за одиницю. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

1) для введення даних у колонки Код препарату, Країна-виробник, Назва препарату організувати списки, що розкриваються;

  1. поле Ціна за одиницю заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  2. в поле Нова ціна необхідно ввести формулу. Якщо препарат виготовлений вітчизняним виробником Ціна виробника за одиницю збільшується на 10%, ліки зарубіжного виробника мають націнку 20%. Поле Загальна вартість обчислити, як Нова ціна помножити на Кількість.

Завдання 1.1. Упорядкування:

а) Термін зберігання – за збільшенням;

б) Назва препарату – за збільшенням (первинний ключ), Ціна виробника за одиницю – за зменшенням (вторинний ключ);

в) Країна-виробник – за зменшенням (первинний ключ), Назва препарату – за збільшенням (вторинний ключ), Нова ціна – за збільшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація:

а) Країна-виробник - Україна;

б) Препарат, Загальна вартість якого знаходиться між максимальним та середнім значеннями відповідного поля;

в) Ціна виробника за одиницю – найбільша;

г) Нова ціна – три найменших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки:

а) для кожної Країни-виробника обчислити середнє значення нової ціни та максимальну Кількість (аркуш «Проміжні підсумки»);

б) для кожної Назви препарату обчислити загальну кількість для кожної Країни-виробника та мінімальну Ціну виробника за одиницю (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 21

Фірма має філії в Росії та в Казахстані. Для раціональної роботи фірми протягом робочого дня з філіалами зв’язуються за телефоном такі відділи: постачання, збуту, бухгалтерія, виробничий. Кожний відділ мав не менше трьох розмов з кожною країною.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці скласти вихідну таблицю наступної структури: Відділ, Прізвище відповідального, Код країни, Країна, Кількість хвилин, Вартість розмови. Коди країн повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код країни, Країна. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Прізвище відповідального, Відділ та Код країни організувати списки, що розкриваються.

  2. поле Країна заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник».

  3. поле Вартість розмови обчислюється як Кількість хвилин помножити на Тариф телефонних розмов. Тариф телефонних розмов залежить від вартості однієї хвилини розмови. Так вартість 1 хвилини розмови з Росією становить 0,58 грн, з Казахстаном – 1,24 грн.

Завдання 1.1. Упорядкування

а) Кількість хвилин – за зменшенням;

б) Відділ – за зменшенням (первинний ключ), Прізвище відповідального – по алфавіту (вторинний ключ);

в) Країна – по алфавіту (первинний ключ), Кількість хвилин – за зменшенням (вторинний ключ), Вартість розмови – за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

а) Країна - Казахстан;

б) Вартість розмови, що знаходиться в межах середнього та максимального значень;

в) Кількість хвилин – найменша;

г) Вартість розмови – дві найбільша.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

а) для кожної Країни обчислити загальне значення Вартості розмови та мінімальну Кількість хвилин (аркуш «Проміжні підсумки»);

б) для кожного Відділу обчислити середнє значення Кількісті хвилин розмови (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 22

Розрахувати вартість квитків для потягів різних категорій вагонів: плацкартий, купе, СВ.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю, яка містить таку інформацію: № потяга, Пункт призначення, Дата відправлення, Ціна квитка плацкарти, Категорія вагона, Вартість квитка. Номери потягів повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. Потягів повинно бути не менше двадцяти.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: № потяга та Ціна квитка плацкарти. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки № потяга, Пункт призначення, Категорія вагона організувати списки, що розкриваються.

  2. поле Ціна квитка плацкарта заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник».

  3. Вартість квитка обчислюється за формулою Ціна квитка помножена на Коефіцієнт. Кожній категорії вагона надається відповідний коефіцієнт: плацкарт – 1, купе – 1.2, СВ – 1.5.

Завдання 1.1. Упорядкування

а) Дата відправлення – за збільшенням;

б) Пункт призначення – за збільшенням (первинний ключ), Ціна квитка плацкарта – за зменшенням (вторинний ключ);

в) Категорія вагона – за збільшенням (первинний ключ), № потяга – за зменшенням (вторинний ключ), Вартість квитка – за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

а) Категорія вагона - СВ;

б) Ціна квитка плацкарта, який більше за середнє значення;

в) Дата відправлення – найменша;

г) Вартість квитка – три найбільших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки:

а) для кожної Категорії вагона обчислити середнє значення Вартості квитка (аркуш «Проміжні підсумки»);

б) для кожного Пункту призначення обчислити максимальну Ціну квитка плацкарта (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 23

В цеху хлібокомбінату працює дві бригади по три робітника, які виробляють п’ять виробів: хліб, батон, плюшка, булочка та рогалик. Протягом зміни кожний робітник виробляє деяку кількість кожного виробу.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю, яка містить такі колонки: Номер бригади, Табельний номер працівника, Прізвище працівника, Вид виробу, Кількість виробленого, Оплата за вироблене. Табельні номери робітників повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Табельний номер працівника, Прізвище працівника. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

для введення даних у колонки Номер бригади, Табельний номер працівника, Вид здоби організувати списки, що розкриваються.

поле Прізвище працівника заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник».

поле Оплата за випечену продукцію обчислити за формулою Оплата за випічку одного виробу помножити на Кількість випеченої продукції. За випічку одного виробу працівник отримує: хліб - 20 коп.; батон – 18 коп.; плюшку - 10 коп. булочку - 15 коп., рогалик – 17 коп.

Завдання 1.1. Упорядкування:

а) Прізвище працівника – по алфавіту;

б) Вид здоби – за збільшенням (первинний ключ), Кількість випеченої продукції – за зменшенням (вторинний ключ);

в) Номер бригади – за зменшенням (первинний ключ), Прізвище працівника – по алфавіту (вторинний ключ), Оплата за випечену продукцію – за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація:

а) Номер бригади – перша;

б) заробіток робітників, який знаходяться в межах мінімального та середнього значень;

в) Кількість випеченої продукції – найбільша;

г) Оплата за випечену продукцію – чотири найменших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки:

а) для кожної бригади обчислити середній заробіток та максимальну Кількість випеченої продукції (аркуш «Проміжні підсумки»);

б) по кожному Виду здоби обчислити загальну Кількість (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 24

Компанія постачає електроенергію клієнтам. Послугами компанії користуються клієнти, які проживають в трьох будинках. Кожний клієнт може заплатити за електроенергію у філії «Збербанку» або в центрі «Укртелеком».

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці скласти вихідну таблицю прийому платежів за електроенергію від клієнтів такої структури: Номер будинку, Номер квартири, Прізвище клієнта, Кількість спожитої електроенергії, кВт, Пункт сплати, Дата сплати, Сума до сплати (грн.). Номери будинків і квартир повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. Сплату виконали не менше шести мешканців із кожного будинка.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Номер квартири, Прізвище клієнта. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

для введення даних у колонки Номер будинку, Пункт сплати організувати списки, що розкриваються.

поле Прізвище клієнта заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник».

поле Сума до сплати обчислюється як Кількість спожитої електроенергії помножити на Тариф. Компанія постачає електроенергію клієнтам за такими Тарифами: 0,16 грн. за 1 кВт за перші 75 кВт; 0,20 грн. за кожний кВт понад 75.

Завдання 1.1. Упорядкування

а) Прізвище клієнта – по алфавіту;

б) Пункт сплати – за збільшенням (первинний ключ), Сума до сплати – за збільшенням (вторинний ключ);

в) Номер будинку – за збільшенням (первинний ключ), Кількість спожитої електроенергії – за зменшенням (вторинний ключ), Сума до сплати – за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

а) Пункт сплати - «Укртелеком»;

б) Кількість спожитої електроенергії, що знаходиться в межах від мінімального до середнього значень;

в) Сума до сплати – найменша;

г) Кількість спожитої електроенергії – три найбільших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

а) для кожного будинку обчислити загальну Суму до сплати та середнє значення Кількості спожитої електроенергії (аркуш «Проміжні підсумки»);

б) для кожного Пункту сплати обчислити мінімальне значення Суму до сплати (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 25

П’ять магазинів замовляють на складі книжки по три книжки кожного із двох авторів. Якщо магазин замовляє більше 30 екземплярів будь-якої книги, склад зменшує вартість замовлення на 10%.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці скласти вихідну таблицю, яка містить таку інформацію: Номер магазину, Дата замовлення, Автор, Код книжки, Назва книжки, Ціна за одну книжку, Замовлена кількість, Вартість замовлення, Сума до сплати. Номери магазинів і коди книжок повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код книжки, Ціна за одну книжку. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

для введення даних у колонки Номер магазину, Автор, Код книжки, Назва книжки організувати списки, що розкриваються.

поле Ціна за одну книжку заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник».

поле Вартість замовлення обчислюється, як Ціна за одну книжку помножити на Замовлену кількість. В поле Сума до сплати написати формулу, за якою обчислюється Вартість замовлення зі знижкою, якщо магазин має знижку, або записати Вартість замовлення, якщо знижки немає.

Завдання 1.1. Упорядкування:

а) Ціна за одну книжку – за збільшенням;

б) Номер магазину – за збільшенням (первинний ключ), Сума до сплати – за збільшенням (вторинний ключ);

в) Автор – за збільшенням (первинний ключ), Назва книжки– за зменшенням (вторинний ключ), Замовлену кількість – за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація:

а) замовлення книг на одну із дат;

б) Вартість замовлення, що знаходиться в межах від середнього до максимального значень відповідного поля;

в) Замовлена кількість – найменша;

г) Сума до сплати – три найменших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки:

а) для кожного магазину обчислити загальну Суму до сплати та максимальну кількість замовлених книг (аркуш «Проміжні підсумки»);

б) для кожного Автора обчислити середнє значення Вартості замовлення (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 26

Три туристичні фірми організовують для клієнтів тури в п’ять країн.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці скласти вихідну таблицю такої структури: Прізвище клієнта, Назва туристичної фірми, Код країни, Країна, Вартість однієї путівки, Кількість замовлених путівок, Вартість замовлення, Сума до сплати. Коди країн повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. В кожну країну від кожної тур. фірми замовлено не менше двох турів.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код країни, Вартість однієї путівки. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Назва туристичної фірми, Код країни, Країна, Прізвище клієнта організувати списки, що розкриваються.

  2. поле Вартість однієї путівки заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник».

  3. поле Вартість замовлення обчислюється за формулою . Якщо клієнт замовив більше двох путівок, він отримує Знижку в розмірі 10%. В інших випадках Вартість замовлення співпадає з Вартістю однієї путівки. Поле Сума до сплати обчислюється як Вартість замовлення помножити на Кількість замовлених путівок.

Завдання 1.1. Упорядкування

а) Прізвище клієнта – по алфавіту;

б) Назва туристичної фірми – за зменшенням (первинний ключ), Вартість однієї путівки – за збільшенням (вторинний ключ);

в) Країна – по алфавіту (первинний ключ), Кількість замовлених путівок – за зменшенням (вторинний ключ), Сума до сплати – за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

а) тільки одна фірма;

б) Вартість однієї путівки, що знаходиться в межах від середнього до максимального значень;

в) Кількість замовлених путівок – найменших;

г) Сума до сплати – чотири найбільших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

а) для кожної фірми обчислити загальну Суму до сплати та мінімальну кількість замовлених путівок (аркуш «Проміжні підсумки»);

б) для кожної Країни обчислити максимальне значення Вартості замовлення (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 27

Фірма має два філії. На фірмі працюють працівники, які виробляють деталі. В залежності від кваліфікації працівники мають 1, 2 або 3 розряд. За кожну виготовлену деталь працівник 1 розряду отримує 5 гривен, 2 розряду – 4 гривні, 3 розряду – 3 гривні. Із заробітної плати працівників утримують податок за правилом: із суми до 200 гривен береться податок 10%, а із суми, яка перевищує 200 гривен – податок становить 15%.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці скласти вихідну таблицю такої структури: Номер філії, Табельний номер працівника, Прізвище працівника, Розряд, Кількість деталей, Заробітна плата (грн.), Податок (грн.), До видачі (грн.). Табельні номери робітників повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. В кожній філії працюють по десять робітників названих кваліфікацій (1,2 і3 розряди) і виробляють не більше 45 деталей.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Табельний номер працівника, Прізвище працівника. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Номер філіалу фірми, Табельний номер працівника, Розряд організувати списки, що розкриваються.

  2. поле Прізвище робітника заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник».

  3. поле Податок обчислюється за формулою . Поле До видачі обчислюється як Заробітна плата - Податок.

Завдання 1.1. Упорядкування

а) Прізвище працівника – по алфавіту;

б) Номер філіалу фірми – за збільшенням (первинний ключ), Кількість деталей – за збільшенням (вторинний ключ);

в) Розряд – за збільшенням (первинний ключ), Прізвище працівника – по алфавіту (вторинний ключ), До видачі – за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

а) Розряд - перший;

б) Прізвище працівників, заробітна плата яких становить більше 200 грн;

в) Податок – найбільший;

г) До видачі – два найбільших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки:

а) для кожного філіалу обчислити загальну суму До видачі та максимальне значення Податку (аркуш «Проміжні підсумки»);

б) для кожного Розряду обчислити середнє значення Заробітної плати (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 28

Охоронна фірма надає послуги двом підприємствам. Об’єктами охорони є адміністративний та виробничий корпуси. Працівники на фірмі працюють за трьома режимами роботи: денна, нічна та добова. За денну зміну працівник отримує 80 грн., за нічну – 100 грн., добова зміна оплачується 175 грн. В кінці тижня фірма виплачує заробітну плату працівникам.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю наступної структури: Дата, Назва підприємства, Категорія об’єкту, Табельний номер працівника, Прізвище працівника, Режим роботи, Оплата за зміну. Табельні номери робітників повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. Розрахувати необхідну кількість охоронців на тиждень та розрахувати їхню зарплатню, дотримуючись законодавства.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Табельний номер працівника, Прізвище працівника. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Дата, Назва підприємства, Категорія об’єкта, Табельний номер працівника, Режим роботи організувати списки, що розкриваються.

  2. поле Прізвище робітника заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник».

  3. поле Оплата обчислюється як оплата за відповідний Режим роботи помножити на Коефіцієнт. Якщо працівник охороняє виробничий корпус Коефіцієнт становить 1.2, для адміністративного корпуса Оплата співпадає з оплатою за відповідний Режим роботи.

Завдання 1.1. Упорядкування

а) Дата – за збільшенням;

б) Назва підприємства – за збільшенням (первинний ключ), Оплата за зміну – за зменшенням (вторинний ключ);

в) Режим роботи – за збільшенням (первинний ключ), Прізвище працівника – по алфавіту (вторинний ключ), Оплата за зміну – за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

а) Категорія об’єкту - адміністративний корпус;

б) Прізвище працівників, Оплата за зміну яких знаходиться в межах від мінімального до середнього значень;

в) Оплата за зміну – найменша;

г) Оплата за зміну – три найбільших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

а) для кожної Категорії об’єкту обчислити загальну суму Оплати за зміну та обчислити кількість кожного режиму роботи (аркуш «Проміжні підсумки»);

б) для кожного Режиму роботи обчислити середнє значення Оплати за зміну (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 29

Кожного понеділка на склад завозиться два види рибної та три види м’ясної продукції. Якщо товар був реалізований у вівторок чи в середу знижка не надається, в четвер та в п’ятницю знижка становить 3%, а в суботу – 7%.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці скласти вихідну таблицю наступної структури: Код товару, Категорія, Найменування товару, Ціна за 1 кг, Термін реалізації, Кількість реалізованої продукції, Вартість 1 кг реалізованої продукції, Отримана сума. Коди товару повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. Виконати реалізацію кожного виду товарів по всіх днях тижня.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код товару, Ціна за 1 кг. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Код товару Категорія, Термін реалізації (вівторок, середа, четвер, п’ятниця, субота) та Найменування товару організувати списки, що розкриваються.

  2. поле Ціна за 1 кг заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник».

  3. якщо Термін реалізації – вівторок чи середа, то поле Вартість 1 кг реалізованої продукції співпадає з полем Ціна за 1 кг, якщо товар був реалізований в четвер чи в п’ятницю, то Вартість 1 кг реалізованої продукції обчислюється за формулою , для товару Термін реалізації – субота, Вартість 1 кг реалізованої продукції обчислюється за формулою . Поле Отримана сума обчислюється як Вартість 1 кг реалізованої продукції помножити на Кількість реалізованої продукції. (Див. вкладені функції).

Завдання 1.1. Упорядкування

а) Вартість 1 кг реалізованої продукції – за зменшенням;

б) Найменування товару – за збільшенням (первинний ключ), Кількість реалізованої продукції – за збільшенням (вторинний ключ);

в) Категорія – за збільшенням (первинний ключ), Найменування товару – за зменшенням (вторинний ключ), Отримана сума – за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

а) Категорія - м’ясна продукція;

б) Вартість 1 кг реалізованої продукції знаходиться в межах від мінімального до середнього значення;

в) Отримана сума – найбільша;

г) Кількість реалізованої продукції – чотири найменших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

а) для кожної Категорії обчислити загальну Отриману суму та максимальну Кількість реалізованої продукції (аркуш «Проміжні підсумки»);

б) для кожного Терміну реалізації обчислити кількість реалізованої рибної та м’ясної продукції (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 30

Три туристичні фірми організовують подорожі до п’яти країн. Кожна фірма встановлює свої знижки на вартість путівок. Так перша фірма для клієнтів, які замовляють дві і більше путівок, встановлює знижки у розмірі 10%, друга фірма – 7%, третя – 8,5%.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю наступної структури: Прізвище покупця, Замовлення (кількість путівок), Код фірми, Назва фірми, Назва країни, Вартість 1 путівки, Знижка в %, Фактична вартість 1 путівки, Загальна вартість. Коди фірм повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. Подорожі до всіх країн від всіх фірм були замовлені з різною кількістю путівок.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код фірми, % знижок.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Код фірми, Назва фірми, Назва країни організувати списки, що розкриваються;

  2. поле Знижка в % заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник», якщо величина Замовлення більше або дорівнює 2, інакше в це поле ставиться знак « - ». (Див. створення вкладених функцій);

  3. поле Фактична вартість 1 путівки обчислюється таким чином: якщо в полі Знижка в % стоїть знак « - », то поле Фактична вартість 1 путівки співпадає з полем Вартість 1 путівки, інакше поле Фактична вартість 1 путівки дорівнює Вартість 1 путівки помножена на ;

  4. поле Загальна вартість дорівнює Фактична вартість 1 путівки помножена на Замовлення.

Завдання 1.1. Упорядкування

  1. Назва фірми – за алфавітом;

  2. Назва країни – за алфавітом (первинний ключ), Загальна вартість – за збільшенням (вторинний ключ);

  3. Назва фірми – за збільшенням (первинний ключ), Назва країни – за алфавітом (вторинний ключ), Замовлення – за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

  1. Прізвище покупця – на літеру «Н».;

  2. Замовлення – більше 5;

  3. Загальна вартість – три найбільші;

  4. Фактична вартість 1 путівки – найменша.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

  1. Для кожної фірми обчислити загальну вартість замовлення та мінімальну фактичну вартість 1 путівки (аркуш «Проміжні підсумки»);

  2. По кожній країні обчислити загальну кількість замовлень (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]