Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лакофарбові товари.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
229.89 Кб
Скачать
  1. Призначення, характеристика асортименту та оцінка якості парфумерних товарів.

Призначення. Косметичні товари використовують для догляду, здоровлення та прикрашання тіла людини. Косметичну продукцію поділяють на: гігієнічну, декоративну та різні косметичні вироби. До гігієнічної косметики відносять косметичні креми, емульсії, гелі, желе, олії для догляду за шкірою обличчя, рук, ніг, тіла для та після гоління, лосьйони, туалетні мило, шампуні, зубні пасти. Ароматизовані косметичні мазеподібні або рідкі креми призначені для зм’якшення , зволоження, освіження і захисту шкіро. За технологією виробництва креми поділяють на жирові та емульсійні, за співвідношенням компонентів – на емульсії типу «олія у воді» і типу «воді в олії», а також змішаного типу. За консистенцією: густі, рідкі, емульсії, гелі тощо. Асортимент різних косметичних засобів охоплює засоби від поту, захисні засоби від комарів та комах, для та від засмаги, засоби для ванни тощо.

Асортимент та оцінка якості. За консистенцією ПТ – рідкі, тверді, порошкоподібні. Рідкі: парфуми, туалетні води, одеколони, запашні води, парф лосьйони; тверді - помади; порошкоподібні - саше. Споживні вл-сті та ас-нт ПТ формують сировинні матеріали та особливості вир-тва. Парф рідини – це спиртові, спирто-водні чи водно-спиртові розчини запашних р-н. Парфуми і туалетнв води застосовують як ароматизуючі засоби, а одеколони і запашні води – як гігієнічні й освіжаючі. Асортимент парфумерних рідин поділяють на парфуми “екстра”, парфуми, туалетної води, одеколони “екстра”, одеколони і запашні води. Для визначення спож вл-тей парфумерних рідин розглядають органолептичні і фіз-хім показники: зовнішній вигляд, колір і запах, прозорість, стійкість запаху, міцність і сума масових часток запашних р-н.

Парфумерні рідини повинні бути прозорими, допускається наявність одиничних волокон. Колір і запах повинні відповідати зразку-еталону продукції даного найменування. Парф рідини містять барвники для надання відтінку аб кольору, іноді відтінок надає колір флакона. Прозорість повинна зберігатися при зниженні температури: парфуми “екстра”, туал води й одеколон “екстра” не повинні мутніти при охолодженні до т-ри +3ºС. парфуми, одеколони і запашні води повинні зберігати прозорість при охол до т-ри +5С. Стійкість запаху і сума масових часток запашних р-н є найважливішими якісними показниками парф рідин. Стійкість запахуі сума масових часток запашних речовин, що становлять парф-ну композицію, однак вона практично пропорційна сумарному вмісту цих р-н у виробі. Парфуми мають більш високу стійкість запаху, ніж туал воли й одеколони

4. Косметичні товари: призначення, класифікація, хара-ка а-ту.

Сьогодні розвиток косметики набув високого наукового і природного рівня, який грунтується на досягненнях сучасної науки і практики. Застосування косметичних товарів дозволяє усувати недоліки без шкоди для здоров’я людей, при цьому використовуються природні чинники для збереження та підтримання краси.

Косметика може бути лікувально-гігієнічна, лікувально-профілактична та декоративна. Лікувально-гігієнічна косметика попереджує і запобігає дефектам шкіри, волосся, зубів (сухість, жирність, в’ялість шкіри, випадання волосся і т. і.). Декоративна косметика покликана зробити менш помітними наявні на шкірі недоліки та зробити красивішими обличчя, волосся, руки. Декоративна косметика – це вироби для прикрашення або зміни зовнішнього вигляду людини шляхом маскування недоліків. Вони повинні мати такі властивості:рикрашаючи зовнішність, не викликати подразнення шкіри, очей, при дуже чутливій шкірі повинні використовуватися захисні речовини;овинні легко наноситись на шкіру та легко змиватись;ути стійкими до потовиділень, вологостітатемператури;ипускатися в широкій гамі кольорів та модних відтінків, так як колір декоративної косметики має велике значення. Лікувально-профілактична косметика потрібна перш за все для охорони шкіри людини, волосся та зубів від шкідливого впливу зовнішньої середи, атмосферного та мікробіологічного впливу. Попереджає передчасне старіння людини і пов’язаних з цим порушень здорового впливу на життєдіяльність шкіри, зубів та волосся, а також для надання належного впливу на життєдіяльність зубів, шкіри та волосся.

До гігієнічної косметики відносять косметичні креми, емульсії, гелі, желе, олії для догляду за шкірою обличчя, рук, тіла ніг, для гоління та після гоління, різні лосьйони, туалетне мило, шампуні та інші засоби для догляду за волоссям, зубні пасти, піномийні засоби для ванн та ін. ароматизовані косм мазеподібні або рідкі креми призначені для зм’якшення, зволоження, освіження і захисту шкіри. До декоративної косметики належать губні помади, контурні олівці для губ, рум’яна для обличчя, олівці для підфарбування брів, тіні для вік, туш для вій, лак та пасту для нігтів, рідини для зняття лаку, основи під макіяж. Асо-т різних косм виробів охоплює засоби від поту (дезодоранти), захисні засоби від комарів та комах, засоби для засмаги та від засмаги, засоби для ванн та ін. основною вимогою при ви-ві косм то-рів є дотримання санітарних умов, щоб запобігти бактеріальному зараженню готової продукції. Асортимент кремів класифікують за статевою ознакою – для жінок, чоловіків; за віковою ознакою – креми для дітей, підлітків, для людей молодого і середнього віку (універсальні) і для догляду за старіючою шкірою (креми проти старіння, ліфтинг-креми). Поділяють за типом шкіри: для нормально, сухої, жирної, проблемної (суперсухої, супержирної, чуттєвої), комбінованої.

Розрізняють лосьйони, які застосовують для очищення шкіри від надлишків жиру, поту, бруду, закривають пори, освіжають і лікують, заспокоюють і загоюють рани. Їх поділяють за статево-віковою ознакою, за типом шкіри тощо. Асор-т: лосьйони для чоловіків – для гоління, після гоління; для жінок – для очищення шкіри, зняття макіяжу; лосьйони для підлітків мають азелаїнову кислоту, що забезпечує зникнення вугрів. Випускають лосьйони для обличчя, для біта та ін.Засоби догляду за порожниною рота та зубами: зубні порошки, зубні пасти, еліксири, ополіскувачі, додаткові засоби для догляду за зубами. Зубні пасти бувають: за значенням рН – нейтральні, слабо лужні, лужні; за пінним числом – пінні, слабо-і сильно пінні; за призначенням – спеціальні, гігієнічні, лікувального призначення; статеві ознаки – дитячі, підліткові, дорослі; за складом – желеподібні, абразивовміщуючі.

Асор-т засобів для догляду за волоссям класифікують за: призначенням – гігієнічні, лікувально-профілактичні, засоби декоративної косметики для волосся; за типом волосся – для сухого, нормального, жирного, для дуже сухого з посіченими кінчиками, для фарбованого,длякомбінованого та шампуні-кондиціонери; за консистенцією – рідкі, желеподібні, кремоподібні; за вмістом ПАР – звичайні та концентровані. Засоби догляду за волоссям після використання шампуню – для ополіскування (ополіскувачі, бальзами. Кондиціонери) і засоби для догляду без ополіскування (лосьйони, муси, креми-кондиціонери).

Асорт-т засобів для фіксації волосся представлений засобами, що використовують для моделювання зачісок (гелі, креми, віск), для збереження зачіски (лаки в аерозольних упаковках), для укладання волосся (піни, лаки, гелі тощо).

Засоби для фарбування волосся за типом фарбувальної речовини випускають на основі знебарвлюючих речовин, хімічних фарбників, фарб природного походження, металовмісних фарбників.

Декоративну косметику класифікують за основними видами сировини: на жировій основі, порошкоподібна і компактна. Губні помади, блиск і бальзам для губ, рум’яна, тіні для повік, олівці для повік, губ, брів та інші вироби випускають на жировій сонові. Порошкоподібні і компактні вироби декоративної косметики (пудра, сухі рум’яна, компактні тіні для повік) являють собою порошкоподібні ароматизовані суміші мінеральних і органічних речовин. До декоративної косметики компактної та порошкоподібної відносять пудру (сипучу. Компактну, крем-пудру), рум’яна, тіні для повік тощо. За типом шкіри розрізняють пудру для нормальної, жирної і сухої шкіри, за тоном – білу, рожеву, рашель (рожево-жовту) світлу і темну, персикову, засмаглу. Засобами для декоративної косметики для нігтів традиційно є лаки та емалі манікюрні. Лак для нігтів – це безбарвний чи тонований прозорий розчин суміші полімерних плівкоутворювачів в органічних розчинниках (ацетоні, амілацеті та ін.). Емаль для нігтів (лак-паста) – це пофарбована непрозора суспензія пігментів в лаці. Рідини для зняття лаку входять до асор-ту засобів для догляду за нігтями.

Вимоги до якості косметичних товарів.

Високий ступінь ефективності дій виробів; вони повинні бути корисними і здійснювати сприятливий вплив на шкіру, волосся, порожнину рота. Незмінні якості протягом гарантійного терміну, стійкість до розвитку мікроорганізмів і окислювальних процесів. Безпека всіх інгредієнтів, що вводяться в косметичні засоби; всі вони повинні випускатись в продаж з дозволу Міністерства охорони здоров’я України. Естетичні вимоги і гарний зовнішній вигляд самого засобу (колір, консистенція, запах), художнє і рекламне оформлення упаковки.

Для зубних паст органолептично визначають такі показники: зовнішній вигляд, колір, запах та смак. Фізико-хімічні показники нормують масові частки вуглекислого кальцію та вуглекислого магнію, гліцерину, води, вміст важких металів, а також водневий показник рН, динамічну межу текучості, пінне число, стійкість піни.