Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лакофарбові товари.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
229.89 Кб
Скачать

7.Класифікація і характеристика асортименту металевого посуду.

Металевий посудце вироби, які застосовуються для приготу­вання, вживання та зберігання харчових продуктів, води, гасу, для прання і кип'ятіння білизни та інших господарських потреб.

Класифікація:за призначенням: харчовий – в залежності від застосування поділяють на кухонний, столовий, для зберігання і перенесення їжі і харчових продуктів (кухонний, для зберігання і перенесення їжі і харчових продуктів); нехарчовий – застосовують для зберігання і переносу нехарчових продуктів і різноманітних господарських потреб (наприклад, для прання білизни, прибирання). за способом виготовлення: цільноштампований, зшивний литий. за матеріалом і видом захисного покриття: сталевий — емальований, оцинкований, луджений, фарбований і чорний; з нержавіючої сталі чавунний — чорний і емальований; з алюмінію і його сплавів; з мідних сплавів. за формою :конічний, циліндричний, квадратний, полу сферичний. за особливостями конструкції :з ручками без ручок; з кришкою – вкладною, накладною, бортовою, що закручується; без кришки. за обробкою поверхні: кратований, шліфований, полірований. за видом захисно-декоративного покриття: без покриття, фарбований, анодів, оцинкований, луджений, емальований. за комплектністю: штучний, в наборі.

Сталевий емальований посуд. До кухонного посуду належать каструлі циліндричні глибокі, напівглибокі, сферичні, з вкладною кришкою і окантовкою з нержа­віючої сталі, конічні з однією або двома ручками, циліндричні под­війні соковарки та ін. Столовий посуд — це тарілки дрібні, глибокі, миски, піали питні, чашки з блюдцями і без блюдець, блюда круглі і овальні з ручками і без ручок, салатниці, сухарниці, хлібниці, глечики, підноси, чайно-кавові сервізи та ін. До посуду для зберігання і переносу харчових продуктів нале­жать відра і баки для води, каструлі, казанки з дужкою і кришкою, бідони, банки для варення циліндричні і сферичні з кришкою, горщечки зі сферичною кришкою, банки для сипких продуктів з кришкою, підноси. Асортимент нехарчового посуду обмежений і включає баки наплитні без решітки і з решіткою, миски глибокі, тази, раковини, мийки, рукомийники та ін.

Сталевий оцинкований посуд. Асортимент оцинкованого посуду складається з посуду санітарно-гігієнічного призначення різних фасонів і розмірів: це відра, баки для кип'ятіння білизни, круглі і овальні тази, ванни дитячі, зшивні і цільноштамповані корита (ночви), бідони для гасу та інші вироби. Асортимент оцинкованого посуду налічує близько 70 найменувань виробів.

Сталевий луджений посуд. Сталевий луджений посуд застосовується здебільшого для зберігання і перевезення молока, виробництва харчового посуду, білої бляхи, яку використовують для виготовлення консервних банок. Це пояснюється тим, що олово — дорогий і дефіцитний метал і в усіх можливих випадках прагнуть замінити його іншим металом. Слід зазначити, що олов'яне покриття не впливає на смакові якості молока, не руйнує вітамінів до тих пір, поки не порушена цілісність покриття.

Сталевий фарбований посуд. В асортимент фарбованого посуду входять вироби нехарчового призначення, які використовують для санітарно-гігієнічних і господарських потреб: відра для непитної води і сміття, бідони для керосину, лійки, каністри, тази, урни для сміття.

Сталевий чорний посуд. Асортимент чорного посуду, який піддається корозії і легко руйнується у вологій атмосфері і під впливом води, обмежений виробами нехарчового призначення: відра для сміття, бідони для керосину, лійки, банки для фарб.

Посуд чавунний чорний і емальований. Асортимент чавунного чорного посуду обмежений декількома виробами: котли, горщики, жаровні, сковороди, каструлі. Чавунний чорний посуд повинен мати гладку внутрішню зовнішню поверхні, без залишків від ливників, пригару, що виступають, бути герметичним.

Посуд з нержавіючої сталі. 3 нержавіючої сталі виготовляють посуд харчового призначення. Асортимент кухонного посуду: сковороди з однією або двома ручками, баки наплитні, каструлі, котли різної ємкості.

Асортимент столового посуду більш різноманітний і включає: блюда, соусники, креманки, ікорниці, підстаканники з тисненням, малюнком, відра для охолоджування шампанського та ін.

Алюмінієвий посуд. Асортимент алюмінієвого литого посуду для приготування їжі (кухонний посуд): горщики, каструлі, чайники, сковороди, качатниці, гусятниці, котли. Литтям з алюмінієвих сплавів виготовляють деякі види товарів для господарських потреб: рукомийники, тази для умивання та ін. Литий алюмінієвий посуд має високу корозійну стійкість в атмосфері, нейтральних середовищах, прісній воді, органічних кислотах і володіє досить гарними експлуатаційними властивостями. Але його корозійна стійкість нижча, ніж посуду з листового алюмінію. Для підвищення корозійної стійкості зовнішні поверхні посуду полірують.

Посуд з мідних сплавів. Асортимент посуду з мельхіору і нейзільберу представлений виробами, що використовують для сервіровки і подачі їжі: салатники, соусники, креманки, сметанники, сковороди порційні, підноси, ікорниці, чайники заварні, кавові сервізи, відра для охолоджування шампанського. Посуд з мідно-нікелевих сплавів має корозійну стійкість, міцність, довговічність, добре очищається від залишків їжі, має високі естетичні властивості.