Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лакофарбові товари.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
229.89 Кб
Скачать

2. Полімеризаційні пластмаси. Властивості. Асортимент товарів на основі полімер пластмас.

До цих пластмас відноситься :

Поліетилен отримують з газу етилену, безбарвний, кристалічний, напівжорсткий або жорсткий, хар-ся високою деформацією, міцністю, доброю морозостійкістю, висока хім. стійкість, нерозчинний в розчинах кислот, лугів і орг розчинниках до температури 70С. Він стабільний до дії води і олій, без характерного запаху і смаку. Залежно від способу одержання буває високого і низького тиску. ПЕВТ має меншу молекулярну масу, більш низьку ступінь кристалізації, більшу ступінь розгалуженості ніж ПЕНТ. Має меншу теплостійкість, більш низьку щільність, меншу жорсткість. ПЕНТ – більш висока теплостійкість, жорсткість і міцність. За наявності каталізаторів не допускається для виготовлення виробів, які контактують з харчовими продуктами. Поліетилен використовується для виробництва посуду, дитячих іграшок, плівок, труб, сан-техн виробів, ізоляції для проводів та кабелів. Методи переробки: лиття під тиском, екструзія, каландрування, гаряче пресування. Недоліки: старіння під дією кисню повітря, поглинає жири при довгому контакті з ними, низька теплостійкість.

Поліпропілен – лінійний кристалічний полімер. За властивостями нагадує ПЕ, але має меншу щільність, морозостійкість, більшу теплостійкість і жорсткість, тому плівки з нього більш міцні, прозорі і блискучі. Вик-ть для виг-ня господарських та галантерейних товарів, деталей машин і приладів, плівок, труб, волокон та ниток. Методи пер: лиття під тиском, екструзія, каландрування, гаряче пресування, вакуумне формування. Недоліки: висока сприятливість кисню, старіння, низька морозостійкість і стабільність до дії у/ф проміння.

ПВХ одержують полімеризацією з хлористого вінілу – аморфний полімер, має високу щільність, хімічну стійкість до дії кислот, лугів, великої кількості органічних розчинників, жирів, нафтопродуктів, води. Вик-ть для вир-ва плівок, листів, труб, іграшок, галантерейних виробів, світильників, плафонів, шнурів. Матеріал, який хар-ся високою жорсткістю, достатньою міцністю, стійкістю до стирання – вініпласт(сан-техн обладнання, тара, галантерейні, каналізаційні труби). М’який ПВХ називають пластикатом (еластичний, гнучкий, легко склеюється і зварюється)-лінолеум, шланги, ключі стрічки, плівки, самоклейкі шпалери.

Полістирол одержують полімеризацією зі стиролу. Це прозорий крихкий полімер. Має невисоку теплостійкість і високі діелектричні властивості. Виробляють побутові і галантерейні вироби, пакувальну тару, лабораторний посуд, освітлювальну арматуру. Для усунення крихкості додають натуральний каучук, акрилонітрил, бутадієн. Завдяки цьому сополімери стиролу мають більш високі і міцні сні властивості, гарну деформаційну стійкість, стійкість до ударів.

Орг скло – продукт полімеризації метил акрилату. Це аморфний полімер з температурою плавлення 105-110С. Відрізняється великою прозорістю і високою міцністю, здатністю добре пропускати у/ф промені до 75%. Переробляється у вироби методом вакуумного і пневматичного формування, не поглинає вологу і стійкий до дії деяких розчинників. Виготовляють зубні протези, медичне обладнання, скло для годинників, літаків, автомобілів, також господарські та галантерейні товари. Недолік – низька твердість.