Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лакофарбові товари.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
229.89 Кб
Скачать

3. Призначення, характеристика асортименту та оцінка якості парфумерних товарів.

Парфумерні товари призначені для ароматизації і гігієни тіла, білизни і одягу.

За видами парф. тов. поділяють на духи, одеколони, духмяні води, туалетні води і парфумерні набори.

За консистенцією: рідкі, тверді, сухі.

За тоном запаху: теплі, холодні, свіжі, солодкі, солодкуваті, задушливі, ніжні та вологі, свіжі й сухуваті, сухі і пряні.

За вмістом духмяних речовин: група екстра-духи та одеколони.

За характером запаху: квіткові і фантазійні.

Духи – спиртові або водно спиртові розчини парфумерних композицій з запахом квіткового або фантазійного направлення. Признач-ароматизація.

Одеколони – водно-спиртові розчини парфумерних композицій з запахом квіткового і фантазійного направлення. Признач-гігієнічне, освіжаюче, ароматизуюче.

Духмяні води – водно-спиртові розчини із запахом квіткового і фантазійного направлення. Признач-гігієн і освіжаюч.

Туалетні води – аналог одеколонам, з більш ніжним, менш різким запахом. Приз-аромат.

Рідкі духи – приємно пахучі спиртові або водно-спиртові розчини парфумерних композицій.

Тверді – суміш соскоподібних і жирових речовин, насичених парфумерною композицією.

Сухі духи – порошкоподібна суміш крохмалю, азбесту, віддушені парфумерною композицією.

Духи квіткового запаху – квітів, трави, дерев.

Фантазійні духи – декілька видів квітів, або запах, який не зустрічається в природі.

Духи екстра – духи вищої якості з підвищеною стійкістю запаху (15% парфумерної композиції), концентровані (20-50% композиції).

Парфумерні набори – складаються з духів і одеколону одного найменування або духів різних найменувань.

Парф товари повинні бути за зовнішнім виглядом прозорими, допускається наявність одиничних волокон. Колір і запах повинні бути властиві кольору і запаху даного найменування. Міцність у відсотках: духи екстра-80%, духи-85%, одеколони екстра-85%, одек-60%, туал води-83%, духмяні води-20%. Стійкість запаху встановлена для кожної групи тов. Етикетка з чітким шрифтом, без перекосів і зморшок. Флакони без сколів і тріщин. Пробки забезпечують платність укупорки. Дотримуватись термінів реалізації.

4. Класифікація, асортимент, оцінка якості скляних побутових товарів.

Скляні побутові товари – це товари складного асортименту, які об’єднують велику кількість товарів, що відрізняються певними ознаками.

За призначенням: побутовий посуд, художньо-декоративні вироби та лампові вироби. Побутовий посуд за функціональним використанням ділиться на столовий, чайний, закусочний, для напоїв, господарський, кухонний.

За хімічним складом і кольором скла: натрій-кальцій-силікатне, калієво-свинцеве (кришталеве), калій-барієве (барієвий кришталь).

За способом формування: видувний і пресований, пресовидувний, а також гутної виробки, центр обіжного формування та комбінованого способу формування, витягнуті.

За видом і складністю декорування: декоровані в холодному стані, в гарячому стані, не декоровані.

За формою: порожнисті, плоскі.

За фасоном, який визначається конфігурацією виробів: кулясті, конусоподібні, циліндричні, грушоподібні.

За розмірами: дрібний (висота і діаметр менше 100 мм, а місткість менше 100 см3), середній, крупний (діаметр 150 мм, висота понад 250 мм, а місткість 500 см3). Кришталеві вироби випускають особливо крупних розмірів (висота понад 350 мм, діаметр понад 250 мм, місткість понад 1500 см3).

За комплектністю: поштучний і комплектний.

Столовий посуд за функціональним призначенням включає вироби для подачі їжі і напоїв на стіл (блюда, вази, глечики, графини, кув шини, маслянки, молочники, підноси, цукорниці, оселедчики, салатники, солонки, сухарниці), для приймання їжі і напоїв (блюдця, бокали, фужери, креманки, чарки, склянки, кварти, кухлі, тарілки, чашки, підставки для яєць), для нетривалого зберігання їжі (див. для подачі) та ін. призначення (лимоновижималки, попільниці).

Господарський – банки для варення, банки для соління та молока, пляшки для квасу, бочечки. Різної місткості в межах 1-12 л. Виготовляється видувним способом із звичайного скла.

Кухонний посуд – вироби для приготування їжі на газових та електричних печах: каструлі з кришкою і двома ручками, сковороди, жаровні, посуд для запікання.

Пресований посуд порівняно з видувним має більшу товщину стінок, більш просту, розширену до верху форму. Відсутні види декорування, крім тих, які відбились в процесі формування, на поверхні є слід від прес-форми. Це склянки, чарки, салатники, дошки для сиру, маслянки, цукорниці, підноси, оселедниці, сухарниці, тарілки, виделки, ложки, лимоновижималки, вази, серветниці, хрінниці, чайниці.

Пресовидувний – графини, вази, маслянки, судки столові, штофи, кухлі для пива. Для виробів характерні прості форми і прикраси у вигляді випуклого малюнка та сліди від прес-форми. Відрізняються наявністю звуження їх форми знизу до верху.

Художньо-декоративні-це предмети прикладного мистецтва, які призначені для задоволення естетичних потреб споживача. Для виробництва використовують звич. скло прозоре, напівзаглушене, безкольорове і кольорове, кришталеве. Формують ручним, в меншій мірі механізованим способом. Це-настільна скульптура і сувеніри у вигляді зображення риб, звірів, домашніх тварин, фігурки людей. Особливу художню виразність мають вироби, виконані гутною технікою. Декоративно-утилітарні вироби-вази для квітів, фруктів, цукерок, сухарниці, попільниці, посудини для напоїв. Можуть бути в комплектах-набори для вина, води, десерту. Виробництво художніх виробів з кольорового скла – це ручна виробка, гутна техніка з різними видами декоративного оформлення.

Кришталеве скло – високі естетичні властивості: висока ступінь прозорості, гарний блиск, високий коефіцієнт світлозаломлення та світлорозсіювання, красивий мелодійний дзвін. Основними видами декорування є алмазне гранування, літерна грань, гравірування. Вази, блюда, графини, кув шини, фужери, чарки, бокали, стопки, салатники, склянки, попільниці.

При перевірці якості слід враховувати фактори: вид скла, спосіб виробки, вид дефекту, розмір і місцезнаходження дефекту, розмір виробу, кількість однойменних дефектів на виробі, загальна кількість допустимих дефектів на виробі. Приймання проводиться партіями. Звертається увага на відповідність виробів нормам до зовнішнього вигляду (огляд неозброєним оком при нормальному освітленні), розмірів (універсальним інструментом), якості відпалу (з доп поляриметра) та термостійкості (заливають воду різних температур).