Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лек 1 під.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
102.91 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Київський національний торговельно-економічний університет

Хмельницький торговельно-економічний коледж

Дисципліна: “Основи підприємництва та управлінської діяльності ”

ЛЕКЦІЯ № 1

Розділ 1. Основи підприємництва

Тема1.1.Соціально-економічні основи підприємництва

1. Предмет, завдання і значення курсу.

2. Соціально-економічні основи підприємництва.

3. Правові основи розвитку підприємництва в Україні

Література

1.Виноградська А.М. Основи підприємництва: Навч. посіб. –

К: Київ.нац. торг.-екон. ун-т., 2002.с.З-10

2. Варналій З.С. Основи підприємництва. Навч.посіб. – К.:Знання-Прес, 2003. 23-30

3. П’ятницька Г.Т., П’ятницька Н.О. Менеджмент громадського харчування:

Підручник для вузів. – К: Київ.нац. торг.-екон. ун-т., 2001. – 30-33

1. Предмет, завдання і значення курсу

Перехід до ринкової економіки відродив в Україні активну підприємницьку діяльність. Розвиток підприємництва вимагає від його учасників нової психології, освоєння нових професій, нових підходів до людей, до їх діяльності, і найголовніше — нових знань. Заповнити цю прогалину у знаннях ринкової економіки та підпри­ємницької діяльності якраз і має за мету курс "Основи підприємництва та менеджменту".

Робота в ринковій економіці висуває до підприємців вимоги ви­сокої компетенції під час здійснення підприємницької діяльності. Знання основ ринкової економіки, зокрема, основ підприємництва, потрібні всім — і тим, хто має власний бізнес, і тим, хто наймається на роботу, і тим, хто продає, і тим, хто купує. Отже, підприємництву необхідно вчитися.

Для практичної організації підприємницької діяльності потрібні знання з багатьох дисциплін. Насамперед, йдеться про економічну теорію, менеджмент та маркетинг, які є підґрунтям для створення та функціонування власного бізнесу. Зокрема, курс економічної теорії як теорії і практики ринкового господарства дає змогу зрозуміти макроекономічнє середовище, безпосередню практику ринкової організації виробництва. Це наука також про саморегуляцію еко­номіки на основі економічної свободи її учасників. Головне завдан­ня економічної теорії полягає у з'ясуванні закономірностей, причин і факторів, що визначають ринкову ціну товару, переходу індивідуаль­них витрат виробництва в суспільну ринкову ціну.

Маркетинг уособлює сукупність знань про таку систему організації роботи фірми, за якої виробничі рішення виносяться на основі спе­ціального вивчення потреб споживачів, їх прогнозу та управління. Мар­кетинг означає, що виробник товарів або продукції, послуг від пасив­ної функції виробництва і пропозиції товарів переходить до актив­ної поліфункції формування попиту поряд із виробництвом товарів.

Головною метою маркетингу як засобу організації підприємниць­кої діяльності виступає створення й функціонування системи регу­лювання виробництва на виклик ринку. Маркетинг стає провідною ланкою підприємницького управління. Реалізація його принципів означає підпорядкування, насамперед виробничого менеджменту, ви­могам ринку (формування асортиментної програми виробництва), чітке виконання запланованої виробничої програми, її оперативне коригування в разі необхідності. Зрештою, здійснення програм мар­кетингу означає збільшення питомої ваги продукції фірми на рин­ках збуту.

Винятково велике значення у підприємницькій діяльності має менеджмент, що є узагальненням практики раціонального управління комерційним підприємством. Це пов'язано з ускладненням техноло­гії виробництва і зростанням вартості устаткування, загостренням конкурентної боротьби, поліваріантністю результатів підприємниць­кої діяльності. Менеджмент розглядає фірму як соціальну ланку ринкової системи господарювання, в якій відбуваються управління фінансами, маркетингом, менеджмент персоналу, виробництва та інші напрями мобілізації колективних зусиль.

У своєму поєднанні економічна теорія, маркетинг, менеджмент є науково-методичною та практичною основою вивчення комплексу питань організації та економіки підприємницької діяльності. Вони розкривають багатство змісту ринкової економіки, основні принци­пи та форми її реалізації у практиці підприємницької діяльності.

Даний курс не вчить, як стати мільйонером і не дає готових рецептів, де і коли заснувати власний бізнес. Наша мета — ознайомити всіх тих, хто цікавиться питаннями заснування та провадження власної справи, з азами підприємницької діяльності, обґрунтувати послідовні кроки майбутнього підприєм­ця у створенні власної справи.

Головна мета курсу "Основи підприємництва та управлінської діяльності" — з'ясувати сутність, об'єктивні передумови становлення та умови функціону­вання підприємницької діяльності.

Основними завданнями курсу "Основи підприємництва" є:

  • визначення об'єктивних засад розвитку підприємництва, його місця та ролі в ринковій економіці;

  • розкриття передумов, функцій, принципів та рушійних сил підприємницької діяльності;

  • визначення функцій та правового статусу підприємця як цен­тральної постаті ринкової економіки;

  • характеристика видів, сфер та організаційно-правових форм підприємницької діяльності;

  • розгляд технології заснування власного бізнесу та державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності;

  • формування практичних навичок щодо створення власної фірми, проведення ділових переговорів та укладання угод;

  • визначення засад планування, менеджменту та маркетингу у підприємницькій діяльності

  • розкриття об'єктивної необхідності держав­ного регулювання та підтримки підприємництва.

  • розгляд коопераційних зв'язків та форм самоорганізації суб'єктів підприємницької діяльності;

  • визначення проблем та перспективи розвитку підприємни­цтва в Україні.

Предметом курсу "Основи підприємництва та управлінської діяльності" є вивчення об'єктив­них закономірностей становлення та розвитку підприємництва, об­ґрунтування вибору суб'єктами підприємницької діяльності ефек­тивних способів оптимального використання факторів виробництва.

Об'єктом курсу "Основи підприємництва та управлінської діяльності" є суб'єкти підприєм­ницької діяльності а також державна політика щодо регулювання та підтримки підприємництва.

Засвоївши матеріал даного курсу, не можливо стати одразу підприємцем або фахівцем з економіки, але можна більш свідомо і впевнено зробити професійний вибір відповідно до своїх здібностей і переконань. А ті, хто вже прийняв рішення про здійснення підприємницької діяльності, почнуть великий і нелегкий шлях у справі бізнесу. Вивчення його сприятиме формуванню ринкової психології, буде надійною базою знань з основ підприємницької діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]