Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MathCad_druk.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
2.39 Mб
Скачать

Завдання для самостійного виконання:

  1. Обчислити значення виразу:

а) ;

б) ;

в) ;

г) .

  1. Обчислити значення виразу , якщо змінюється:

а) від до ;

б) від до з кроком .

  1. Обчислити значення , якщо:

а) радіан;

б) .

  1. Задано матриці:

, .

Обчислити:

а) ;

б) ;

в) визначник ;

г) визначник ;

д) знайти матрицю транспоновану до матриці.

  1. Означити функцію користувача для виразу і обчислити її якщо , змінюється від до , змінюється від до з кроком .

  2. Знайти корені рівняння:

а); б) .

  1. Розв’язати системи рівнянь:

а), б)

з початковими наближеннями ;

в)

з початковим наближенням .

Лабораторна робота №2

Тема роботи: Побудова графіків та їх форматування в середовищі пакету MathCAD 2001 for Windows.

Мета роботи: Навчитися будувати різного роду графіки та проводити їх форматування засобами пакету MathCAD 2001 for Windows.

Хід роботи

  1. Завантажити пакет MathCAD 2001.

  2. Побудувати полярний графік кардіоїди.

, . Вибрати з панелі інструментів Математика/Графіки кнопку Полярний графік. В полі введення змінної, по якій будується графік ввести а в полі введення функції ввести і натиснути Enter.

  1. Побудувати графіки функцій та в одній графічній області і:

Вибрати з панелі інструментів Математика/Графіки кнопку Декартовий графік. В полі введення змінної, по якій будується графік ввести х а в полі введення функцій, через кому ввести функції та і натиснути Enter.

а) поставити осі графіка у вигляді хреста (осі, що перетинаються), лінії сітки, цифрові дані по осях, автоматичне масштабування графіків та число інтервалів 5 для осей та ;

Викликати контекстне меню графіка, вибрати команду Форматування. На закладці Осі X-Y поставити флажки для осі та осі в пунктах Лінії сітки , Пронумерувати, Автомасштаб та в пункті Число інтервалів поставити 5. Поставити переключатель в пункт Перетин і натиснути кнопку Застосувати;

б) графік функції зробити неперервною червоною лінією товщини 2, графік функції зробити пунктирною синьою лінією товщини 3, а графік функції зробити у вигляді стовпців гістограми синього кольору товщини 1;

Перейти на закладку Трасування. Вибрати криву trace1. В пункті Лінія поставити тип суцільна (solid), в пункті Колір поставити червоний (red), в пункті Тип поставити лінія (lines) та в пункті Товщина поставити 2.

Вибрати криву trace2. В пункті Лінія поставити тип штрих (dot), в пункті Колір поставити синій (blu), в пункті Тип поставити лінія (lines) та в пункті Товщина поставити 3.

Вибрати криву trace3. В пункті Колір поставити синій (blu), в пункті Тип поставити гістограма (bar) та в пункті Товщина поставити 1.

Натиснути кнопку Застосувати;

в) задати заголовок графічної області My Grafik під рисунком, і підписати вісь Х як Х-koord, та вісь Y як Y-koord;

Перейти на закладку Мітки. У відповідному полі написати My Grafik, поставити флажок у пункті Показати заголовок, та переключатель на пункт Знизу (Below). Поставити флажки у пунктах Вісь-Х та Вісь-Y і у відповідних полях написати Х-koord, та Y-koord і натиснути кнопку Застосувати та кнопку Ok.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]