Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
46 до екзамена.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
397.31 Кб
Скачать

39. Фінансова система: суть,структура. Функції бюджету.

Фінансова система – сукуп форм,методів і цілей формування,розподілу і викор грош засобів,держ суб’єктів госп об’єктів.

Основні ознаки структуризації фінансів:

  • суб’єкти фін відносин

  • фонди грош коштів

  • фін органи та інструкції

  • рівень(макро- і мікро-)

  • нац, рег с-ми, світова фін с-ма

Головною ладкою фінансової с-ми є державний бюджет.

Держаний бюджет – основний фін план держави на поточний рік, що має силу закону затвердж ВР.

Функції бюджету:

  • розподільча(розподіл та перерозподіл сусп продукту йнацдоходу для задовол різних потреб нац гос-ва)

  • контролююча(встанов пропорц в розподілі й рац використ матер фін ресурсів)

  • державне регулювання стимулювання ек(правова регламентація грошових ресурсів у сусп)

  • фінансове забезпечення соц політики(перерозподіл доходів для забезпеч соц рівності)

40. Податкова система: суть, функції, структура. Крива Лаффера.

Податкова система — сукупність чинних у країні податків, форм, принципів та методів їхньої побудови, а також інститутів та орг-цій, що забезпечують їх вилучення, зд-ють контроль за дотриманням податкового зак-ва.

Податки - це обов'язкові платежі в бюджет, які збирає держава з юридичних і фізичних осіб.

Ф-ії податків: фіскальна – централізація частини ВВП у б-ті на загальносусп-ні потреби; розподільча – перерозподіл вартості ВВП між д-вою, юридичними та фіз. особами; регулююча – вплив податків на різні аспекти д-сті їх платників.

Кл-ія податків:

- Залежно від рівня держ стр-р (загальнодержавні – встановлюються держ органами влади вищого рівня; місцеві – встановлюються місцевими органами влади та упр-ня).

- За об’єктом оподаткування (податки на доходи фіз.-их і юрид-их осіб – на з/п, прибуток, ренту тощо; податки на майно - сплачуються постійно впродовж усього часу перебування майна у власності; податки на споживання – сплачуються при викор-ні доходів).

- за методом стягнення (розкладні - спочатку встановлюється обсяг податкових надходжень, необхідних для потреб д-ви, а потім цю суму розкладають на окремі частини за т-іями і між окремими платниками; окладні - встановлюються спочатку податкові ставки, а потім розмір податку для кожного платника.)

- За формою оподаткування (прямі – вилучаються безпосередньо у власників майна, отримувачів доходу; непрямі – вилучаються у сфері р-ії або споживання товарів та послуг, тобто перекладаються на споживача і не залежать від рівня доходу).

Лаффер. Основна ідея полягає в тому, що із зростанням податкової ставки від 0 до 100%, податкові надходження поступово зростають до свого максимального рівня Y, а потім знову зменшуються до нуля. На погляд Лаффера, податкові надходження до бюджету знижуються після точки Y, адже більш високі податкові ставки стримують економічну активність, гальмують науково-технічний прогрес, а доходи в бюджет скорочуються. Професор Лаффер спробував теоретично довести, що при ставці податку більше 50% різко знижується ділова активність фірм і населення в цілому. Необхідно знайти такий рівень податкової ставки, за якої бюджет буде найбільшим. Світовий досвід свідчить, що найбільший ефект дає податкова ставка на рівні 30-35%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]