Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
46 до екзамена.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
397.31 Кб
Скачать

22. Кругообіг промислового капіталу, його стадії і функціональні форми. Оборот капіталу.

Кругооборот промислового капіталу — безперервний рух капіталу за трьома стадіями із послідовною зміною форм і поверненням у свою початкову форму у збільшеному, як правило, обсязі. Безперервний рух капіталу за логікою його кругообороту є оборотом капіталу.

Г — Т — Г, де Г — авансовий капітал (гроші); Т — товарний капітал (товар); Г" — авансовий капітал з приростом (гроші, Г + ΔГ).

Функціонуючи за схемою Г—Т—Г", капітал безперервно повертається до своєї початкової форми, здійснюючи своєрідний рух по колу. Реальний кругооборот промислового капіталу проходить три логічно-послідовні стадії

I — закупівля необхідних факторів виробництва засобів виробництва та робочої сили

II — виробництво визначеної товарної маси;

III— продаж виробленої товарної продукції.

Грошовий, продуктивний і товарний капітал — це не самостійні види, а функціонально особливі форми одного й того самого промислового капіталу. Функцією грошового капіталу є підготовка матеріально-речових умов для створення додаткової вартості, функцією продуктивного і товарного капіталу — виробництво і реалізація додаткової вартості.

Оборот капіталу — це безперервно повторюваний кругооборот капіталу в результаті якого авансовані кошти повністю повертаються до своєї початкової форми.

Час обороту капіталу — це період, що триває від моменту авансування капіталу у грошовій формі до моменту його повернення своєму власнику у тій самій формі.

Засоби праці (будови, споруди, верстати, машини, обладнання) функціонують від кількох років до кількох десятків років. Вони становлять матеріально-технічну основу підприємств і послідовно беруть участь у багатьох виробничо-технологічних циклах.

Основний капітал - частина промислового капіталу, яка функціонує у натуральній формі засобів виробництва протягом кількох виробничо-технологічних циклів, частинами переносячи свою вартість на новостворену продукцію.

Предмети праці — сировина, матеріали, комплектуючі, напівфабрикати — беруть участь у виробничо-технічному циклі та повністю споживаються протягом одного такого циклу. Їхня вартість швидко обертається, повністю переноситься живою конкретною працею на створювану в тому самому виробничо-технологічному циклі товарну продукцію.

Оборотний капітал — частина промислового капіталу, що функціонує у вигляді предметів праці, незавершеного виробництва, готової продукції, грошових коштів (у т. ч. заробітної плати), обертаючись і переносячи свою вартість на новостворену продукцію протягом одного виробничо-технологічного циклу. Оборотний капітал повністю повертається до підприємця після завершення кожного кругообороту.

Оборот всього капіталу характеризується часом і швидкі­стю. Час обороту капіталу містить час виробництва і час обігу. Час виробництва складається з робочого періоду, часу перерви у процесі праці; часу перебування у виробничих запасах. Час обігу — складається з часу продажу продукції та часу придбання фак­торів виробництва.

Найважливішою частиною часу виробництва виступає ро­бочий період, тобто період, упродовж якого предмет праці пе­ребуває під безпосереднім впливом робочої сили, озброєної певними знаряддями праці. Саме в цей період створюється вартість і додаткова вартість. Швидкість обороту у кожного з елементів капіталу різна. Оборотний капітал здійснює повний обороту кожному круго­обігу. Для визначення часу обороту основного капіталу в ціло­му, необхідно вивести середнє з оборотів його різних частин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]