Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
46 до екзамена.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
397.31 Кб
Скачать

35. Заробітна плата: суть, форми, системи.

Заробітна плата – форми розподілу за резул. праці та об’єктом конкуренції на ринку.Перетворена форма вартості товару – робоча сила.

С-ма оплати праці – комплекс чинників, що визнач величину зарплату різних категорій найм працівників.

Форми заробітної плати:

  • Відрядна(оплата здійсн залежно від розмірів виробітку, а витрати роб сили кіл-тю та якістю вироб прод )

  • Погодинна

С-ма оплати праці:

  • Тарифна(зарплата залежить від складності роботи, що вираж тарифним розрядом і ставкою)

  • Преміальна(пов’яз тарифні норми з нормами витрат праці)

  • Колективна(передбач виділення частини прибутку на оплату роб сили)

Міра праця – сусп оцінка витрат.

Ф-ї заробітної плати: відтворююча, мотивуюча, регулююча, соціальна, оптимізаційна

За допомогою тарифної с-ми заробітної плати зд-ють диференціацію робіт залежно від їх складності, а робітників залежно від їхньої кваліфікації та рівня відповідальності за розрядами тарифних сіток. Вони є основою диференціації з/п.

Розрізняють номінальну і реальну з/п.

Номінальна з/п являє собою суму грошей, яку отримує робітник за виконану роботу. На її величину впливають різні ф-ри: рівень кваліфікації, різні умови й ефективність праці та кількість і якість праці. Її розміри не дають реального уявлення про життєвий рівень робітника, рівень його споживання. Водночас без показника номінальної з/п не можливо обчислити реальної з/п.

Реальна з/п - це сума матеріальних і духовних благ та послуг, які можна придбати за номінальну зарплату. Реальна з/п залежить від ряду факторів :

рівня номінальної з/п; цін на товари і послуги, які споживає населення; величини податків, які сплачуються різними верствами населення в б-т.

Рух реальної з/п визначається за такою ф-лою:

Ірзп = Інзп / Іц,

де Ірзп — індекс реальної заробітної плати; Інзп — індекс номінальної заробітної плати; Іц — індекс цін на товари і послуги.

Номінальна і реальна заробітна плата не обов’язково змінюються в одному і тому самому напрямі. Наприклад, номінальна з/п може підвищитись, а реальна з/п в той же час – знизитись, якщо ціни на товари і послуги зростали швидше, ніж номінальна з/п.

36. Доходи: суть, причини, форми. Крива Лоренца і коефіцієнт Джині.

Дохід – грош надходження за одиницю часу від фіз і юр осіб.

Основні види доходів: заробітна плата, доходи від власності(%, дивіденди, орендна плата, рента), спеціалізовані доходи(пенсії, стипендії, трансферні платежі).

Критерії класифікації доходів: рівень формування(мікро- і макро-), суб’єкти привласнення(насел, фірми, держава, сусп), джерело надходження(трудова діял, власність, доходи які не пов’язані з оцінкою резул діял).

Для визначення нерівності розподілу доходів використовується крива Лоренца – визначає ступінь нерівності доходів.

Аргументи на користь рівності: рівень доходів необеж для max задоволення потреб; держава встановлює механізм замороження зарплати.

Аргументи на користь нерівності: необх через нерівність зберегти стимули для вир-ва продукції і отрим доходів; продукція і отримання зростаючих доходів .

Показником диференціації доходів, який обчисл на основі кривої Лоренца, є коефіцієнт Джині.

Гарантований прожитковий мінімум - це офіційно затверджений рівень мінімальної заробітної плати, пенсії, допомоги. Він не може бути нижчим за фізіологічний прожитковий мінімум і не може перевищувати вартісну величину мінімального споживчого бюджету.

Мінімальний споживчий бюджет як верхня межа бідності виражає в грошовій і натуральній формах той обсяг споживання життєвих благ, що мінімально достатній для фізіологічного і розумового розвитку людини. Він визначається суспільством як необхідний для збереження більш-менш допустимого рівня життя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]