Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція Птиця скор.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
188.42 Кб
Скачать

4. Ветеринарно-санітарні вимоги до технологічного обладнання, інвентарю, тари і транспортних засобів

Технологічне обладнання: машини, агрегати, посуд, апарати, трубопроводи, чани, ванни, лотки, дека, прокладки, інвентар, посуд та тара, які мають контакт із сировиною та харчовими продуктами, потрібно виготовляти з матеріалів, стійких до хімічної, теплової та механічної дії. Воно має бути водонепроникним, корозійностійким, що легко піддається чищенню, дезінфекції.

Поверхня робочих столів повинна бути виготовлена з нержавіючої сталі. Технологічне обладнання та апарати зовні потрібно фарбувати світлими фарбами, окрім обладнання, покритого нержавіючим матеріалом, який не містить шкідливих добавок. Не дозволяється фарбувати посуд, інвентар та інші поверхні, що мають контакт із харчовими продуктами, білилами зі свинцем тощо.

Ванни, трубопроводи, лотки, жолоби, тара повинні мати рівну поверхню, бути доступними для огляду, легко чиститися, митися та дезінфікуватися.

Машини, автомати, пристрої на всіх етапах технологічних процесів повинні бути чистими та добре відрегульованими.

Транспортні засоби для внутрішнього користування, внутрішньо цехова тара, індивідуальні інструменти, інвентар для прибирання потрібно закріплювати за кожною окремою ділянкою цеху, видами сировини, готової продукції і відповідним чином маркувати.

Транспорт, який використовується для перевезення птахопродуктів до місця реалізації, повинен бути чистим, продезінфікованим, сухим, без сторонніх запахів, у справному стані, мати санітарний паспорт, виданий органами санітарно-епідеміологічної служби, терміном не більше, ніж на 6 місяців. Забороняється використовувати транспорт, що не пройшов санітарну обробку.

8