Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СВІТОВИЙ ОКЕАН ТА ЙОГО ЧАСТИНИ.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
1.65 Mб
Скачать

Ложе океану

Ложе океану займає найнижчий (крім глибоководних жолобів) рівень земної поверхні —від 4000 до 5000—6000 м глибини, розташований між материковим підніжжям та серединно-океанічними хребтами і є одним з основних елементів рельєфу дна. Ложе складене земною корою океанічного типу і характеризується слабкими вертикальними рухами — на зразок платформ на континентах. У рельєфі переважають плоскі хвилясті та горбисті акумулятивні рівнини. Між ними — підняття різних типів і походження: широкі плоскогір'я, ланцюги гір і окремі гори .

Основними геоморфологічними елементами ложа океану є улоговини. Дно їх розташоване на значних глибинах (5-6 км). В Атлантичному океані улоговини проходять двома рядами по обидва боки від серединного хребта. Найбільші з них – Північноамериканська, Бразильська, Аргентинська, Іберійська, Канарська, Гвінейська, Ангольська, Капська.

В Індійському океані виділяють Агульяс, Мозамбіцька, Мадагаскарська, Сомалійська, Аравійська, Центральна, Крозе, Західноавстралійська, Африкансько-Антарктична і Австрало-Антарктична улоговини. У Тихому океані – Північно-Західна, Центральна, Південна, Перуанська, Беллінгсгаузена. У Північному Льодовитому океані – улоговини Нансена, Макарова, Бофорта.

Розрізняють два типи рельєфу океанічних улоговин: абісальні плоскі рівнини і рівнини з пагорбкуватим рельєфом – абісальні пагорби. Останні – це куполоподібні підняття, височиною від 50 до 1000 м і шириною від 1 до 10 км. Найбільш типова висота пагорбів 300 м. Абісальні рівнини – це ідеально вирівняні простори з ухилом менше 1:1000. Ущільненість цих районів пов’язана з активним осадконакопиченням ( піски, алеврити, пелагічні осадки).

Своєрідним елементом рельєфу ложе океану є також похилі рівнини острівних шельфів, що прилягають до підніжжя великих хребтів і плато. У Тихому океані вони розташовані біля вулканічних хребтів центральної частини, в Атлантичному – біля підніжжя плато Сьєра-Леоне і Зеленого Мису.

До позитивних форм рельєфу ложа океану відносяться хребти, які дуже відрізняються від серединних. О.К.Леонтьєв називає їх – океанічними кряжами. До хребтів і височин такого типу відносяться: в Атлантичному океані – хребет Китовий, височина Бермудська, Азорська, Ріо-Гранде. В Індійському океані – хребти Маскаренський, Мадагаскарський, плоскі височини (плато) Крозе, Кергелен. У Тихому океані хребтів такого роду мало: Кокосовий (поміж Галапагоськими островами і Панамою), Західночилійський (біля південного узбережжя Чилі).

У рельєфі океанічного дна вирізняють також вулканічні конуси. Вони, як і на суходолі, формою схожі на зрізаний конус і сягають у висоту кількох кілометрів.

Під час спостережень за виверженням одного з підводних вулканів у Тихому океані вчені бачили, як із конуса, що здійнявся на 2,5 км, викидалися розжарена мантійна речовина, попіл, вулканічні бомби і пісок. Температура води, що виверга­лася, сягала +300 °С. Світлий шлейф від вулкана тягнувся за течією на 200 км.

Ізольовані плосковершинні підводні гори, зазвичай, вулканічного походження, називають гайотами. Вважається, що вирівнювання вершин зумовлене абразією чи денудацією з наступним опусканням давніх вулканічних островів у води океану. Найбільше їх у Тихому океані. З деяких вершин у Тихому океані було піднято шматки коралових рифів віком понад 70 млн років (крейдового періоду), а це значить, що вулканічні гори утворилися ще раніше.

У Тихому океані зустрічаються підводні вулканічні ланцюги з окремими вершинами. Інколи ущільнені вершини підводних гір являються основою для будови коралових островів. Такі гірські підняття особливо чисельні в Тихому океані.

Значна кількість вулканічних гір розміщена на великих підняттях океанічного дна, а на поверхню виступають у вигляді групи островів. Це, наприклад, Маршаллові, Гавайські, Полінезійські, Алеутські, Курильські острови. Гавайські острови утворені величезними шпилястими вулканами, що належать до найбільших на Землі [ 9 ].

В Атлантичному океані розташовані архіпелаги вулканічних островів: Азорські, Канарські, Малі Антильські, Бермудські, Кабо-Верде, Трістан-да-Кунья та ін.

В Індійському океані такого ж походження острови Сейшельські, Крозе, Мальдівські, Андаманські та ін.