Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лена курсова.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
176.47 Кб
Скачать

3.2 Нові можливості інформаційного обслуговування в бібліотеках для

дітей та юнацтва

На наших очах відбувається стрімка еволюція освітньої функції дитячої бібліотеки, спричинена як змінами в парадигмі освіти, так і пришестям до бібліотек модерних інформаційних технологій.

У Херсонській обласній бібліотеці для дітей (ХОБД), за сприяння Посольства США в Україні, відкрився загальнодоступний і безплатний Інтернет-центр (ІЦ). На кошти гранта, отриманого бібліотекою за конкурсом LEAP("Інтернет в публічних бібліотеках"), було придбано комп'ютери, мережеве обладнання, а також оплачено провайдерські послуги на два роки.

Інтенсивна робота Інтернет-центру за час, що минув, дозволяє бібліотеці зробити певні висновки, осмислити здобутки й окреслити наступні кроки.

У фахових публікаціях часто можна зустріти тезу про те, що діти потенційно є найактивнішою групою користувачів Мережі. Досвід переконує нас у тому, що діти - не лише потенційно, а й реально найбільш активна група користувачів Інтернету. «Бібліотеки для дітей мають стати таким середовищем, в якому задовольнятимуться найрізноманітніші інформаційні потреби дітей і підлітків, будуть створені умови для різнобічного розвитку їхніх здібностей». [21, с. 22 ]

Моделюючи це нове середовище в Інтернет-центрі, не можна було не зважати на читацькі пріоритети. Отож, на перший план вийшла прагматична потреба дитини в інформації для навчання. Це закономірно, адже і традиційні бібліотечні послуги відвідувач бібліотеки для дітей сьогодні перш за все використовує для освітнього читання (виконання шкільних завдань).

Особливої уваги заслуговує програма "Кібершколярики". Аналіз статистичних даних за перший рік роботи Інтернет-центру переконав нас у необхідності запровадження саме такої програми, адже молодші школярі зверталися до Центру набагато рідше, ніж підлітки, і вбачали у ньому переважно місце, де можна пограти в комп'ютерні ігри. Реалізація програми, спрямованої на системне навчання маленьких "інтернавтів", дозволила зацікавити їх у "корисному" використанні можливостей Мережі і набутті навичок інформаційного пошуку. Програма сприяла зростанню частки молодших школярів у загальній кількості користувачів Центру - з 4% за підсумками 2002 р. до 13,7% у 2003 р.

Кращий спосіб засвоєння знань - використання їх на практиці. В Інтернет-центрі бібліотеки таку можливість реалізації власного інтелектуального і творчого потенціалу діти отримують під час участі в різноманітних інтерактивних програмах: "Наш журнал", "Електронний вернісаж", "Створи свою книгу", "Моя казка". [21, с. 24]

Треба згадати широкий діапазон масових заходів, що проводяться в бібліотеках для юнацтва. Ці заклади сьогодні сприяють соціальній адаптації і мобільності молодої людини, є комунікативними і соціально-культурними центрами. Так, Івано-Франківська обласна бібліотека для юнацтва (ОБЮ) спільно з Українсько-Канадським бізнес-центром для починаючих підприємців провела акцію «Людина у світі бізнесу», а в Херсонській ОБЮ організовано комплекс заходів на тему «Мандрівка у світ бізнесу». Львівська і Полтавська бібліотеки за допомогою бізнес-ігор, навчають юнацтво секретів підприємництва. А Луганська - започаткувала школу активного професійного орієнтування «Зроби свій вибір». Багатьма обласними бібліотеками для юнацтва регулярно проводяться дні інформації «Ринок професій», «Бізнес: як досягти успіху», «Реалії ринкової економіки» та ін. з представниками центрів зайнятості, ділових кіл.

Із запровадженням в обласних бібліотеках комп'ютерних технологій все частіше створюються для користувачів різноманітні електронні бази даних (фактографічні, бібліографічні) з профорієнтації, ринку вакансій, формуються Інтернет-ресурси (онлайнові пропозиції рефератів, бізнес-бібліотечок, веб- сторінок з різних питань світової економіки) тощо. Ці інформаційні продукти користуються зараз величезним попитом. Наприклад, у Житомирській бібліотеці функціонує БД «Ринок професій». Рівненська ОБЮ започаткувала і продовжує наповнювати бази даних «Молодіжне підприємництво», «Служби зайнятості», «Профорієнтація», «Перекваліфікація», що містять багато корисної фактографічної інформації, в тому числі: на які спеціальності і на яких підприємствах є вакансії, які вимоги ставляться до тих, хто хоче найнятися у приватну фірму, банк тощо. Крім того, бібліотеки відкривають консультаційні пункти, де юнаки і дівчата можуть зустрітися з фахівцями- психологами, за допомогою комп'ютерних програм протестуватися, ознайомитися з професіограмами-характеристиками, що дозволяють визначитись із обранням тієї чи іншої спеціальності. [24, с. 31 ]

В ДБУ для юнацтва існує така послуга, як «віртуальна довідка». За її допомогою користувач поза межами бібліотеки може зробити на її сайті заявку щодо складання списку літератури з названої теми і отримати відповідь протягом двох діб, а ще - скористатися банком даних електронних адрес Інтернету, наприклад, агентств з працевлаштування.

Розповсюдження економічної інформації серед юнацтва - принципова вимога сучасного світу, який диктує свої умови для успішного існування в ньому.

Перші кроки зроблено, але шлях, що попереду, захоплює перспективами - масштабними й неосяжними.