Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародна екноміка.doc
Скачиваний:
171
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
930.82 Кб
Скачать

Вступ

Міжнародна економіка – наймолодша складова сучасної економічної теорії; спочатку вона вивчалася в межах макро- і мікроекономіки, а зараз міжнародна економіка відокремилася в самостійну наукову дисципліну у зв’язку з вступом світового господарства в якісно нову стадію свого розвитку .

Ще донедавна ця дисципліна розглядалась як другорядна, але останнім часом інтерес до проблем міжнародної економіки значно зріс, що зокрема помітно на прикладі України.

Розбудова національної економіки передбачає необхідність входження нашої країни у процеси міжнародного поділу праці. Зовнішньоекономічна діяльність – це важлива складова розвитку вітчизняних підприємницьких структур. В Україні необхідно розвивати всі форми зовнішньоекономічного співробітництва, які сприятимуть переходу від пасивного до активного курсу в зовнішньоекономічних зв’язках, до стратегії прориву на світові ринки, які відповідали б можливостям економічного і науково-технічного потенціалу країни.

Значну роль у забезпеченні оптимального розвитку зовнішньоекономічних зв’язків відіграють висококваліфіковані фахівці, які вільно володіють теорією міжнародної економічної взаємодії, мають практичні навички аналізу процесів і тенденцій у сфері міждержавного економічного співробітництва, уміють знаходити шляхи взаємовигідної співпраці партнерів. Тому курс «Міжнародна економіка» є невід’ємною складовою підготовки фахівців усіх економічних спеціальностей.

Дисципліна «Міжнародна економіка» належить до нормативних. Вона завершує цикл фундаментальних теоретичних дисциплін і служить базою для освоєння студентами спеціальних курсів зовнішньоекономічного спрямування.

Навчальним планом передбачено, що засвоєння студентами програмного матеріалу дисципліни «Міжнародна економіка» здійснюється на лекціях шляхом самостійної підготовки до семінарських і практичних занять, а також виконання індивідуальних завдань під керівництвом викладача.

Даний навчально-методичний комплекс ставить за мету допомогу студентам у підготовці до семінарських і практичних занять.

1. Опис дисципліни «Міжнародна економіка»

Дисципліна – Міжнародна економіка

Напрям, спеціальність, освітньо-кваліфіка­ційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

Кількість кредитів ECTS – 4

Напрям підготовки

0501 «Економіка і підприємництво»

Нормативна дисципліна циклу природничо-наукової та загальноекономічної підготовки

Кількість залікових модулів – 4

Спеціальність

6.050100 «Міжнародна економіка»

Рік підготовки – 2

Семестр – 4

Кількість змістових модулів – 3

Освітньо-кваліфкаційний рівень – бакалавр

Лекції – 36 год.

Практичні заняття – 36 год.

Загальна кількість годин – 144

Самостійна робота – 65 год.

Індивідуальна робота (ІНДЗ) – 7 год.

Тижневих годин –9 год., з них аудиторних – 6 год.

Вид підсумкового контролю – екзамен

2. Мета й завдання вивчення дисципліни «Міжнародна економіка» Мета вивчення дисципліни

Програма та тематичний план дисципліни орієнтовані на глибоке та ґрунтовне засвоєння студентами теоретичних і практичних основ функціонування системи мікро- і макроекономічних взаємовідносин, що виходять за національні межі у процесі інтернаціоналізації та глобалізації світогосподарських зв’язків. Ця дисципліна відноситься до фундаментальних загальноекономічних наук, які формують фаховий світогляд майбутніх економістів. Курс «Міжнародна економіка» охоплює три блоки питань: теоретичні аспекти формування та функціонування світових ринків та світового господарства; міжнародна мобільність факторів виробництва та основні тенденції розвитку світових ринків; функціональні зв’язки у світовій економіці та місце України. Названий курс повинен сприяти формуванню висококваліфікованих фахівців у галузі управління та маркетингу.

Головним завданням курсу «Міжнародна економіка» є вивчення студентами сутності і тенденцій інтернаціоналізації економіки, форм, методів економічної діяльності, принципів і середовища її розвитку, практики здійснення і механізмів регулювання, набуття вміння аналізувати й оцінювати світогосподарські явища і процеси у контексті національних інтересів України. Метою навчальної дисципліни є формування системи знань з міжнародної економіки, умов, форм, методів і інструментарію забезпечення розвитку міжнародної економічної діяльності.

Вивчення курсу «Міжнародна економіка» передбачає наявність систематичних та ґрунтовних знань із суміжних курсів (мікроекономіка, макроекономіка, політична економія, розміщення продуктивних сил і регіональна економіка), цілеспрямованої роботи над вивченням спеціальної літератури, активної роботи на лекціях та практичних заняттях, самостійної роботи та виконання індивідуальних завдань.

Завдання вивчення дисципліни

В результаті вивчення дисципліни «Міжнародна економіка» студенти повинні знати:

  • теоретичні основи функціонування відносин і взаємозв’язків у світовій економіці;

  • основні тенденції на світових ринках;

  • фактори, що впливають на формування економічної політики держави;

  • механізми і методи регулювання міжнародної економічної взаємодії на державному та наднаціональному рівнях.

В результаті вивчення дисципліни «Міжнародна економіка» студенти повинні вміти:

  • аналізувати світові тенденції для успішної інтеграції України у світову економіку;

  • розробляти теоретичні засади для прийняття рішень у галузі зовнішньоекономічної діяльності;

  • оцінити стан та перспективи участі України у міжнародному поділі праці.