Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции МК 1.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
96.52 Кб
Скачать

Курс лекцій з курсу Страхування (до 1 МК)

Тема 1. Сутність, принципи й роль страхування

1.1. Умови виникнення та розвитку страхування. Організаційні форми (способи) формування страхового фонду

Страхування – одна з найдавніших категорій суспільних відносин. Початковий зміст цього поняття пов’язаний зі словом “страх ”. Страхування виникло й розвивалося як протистояння стихійним лихам і прояву всіляких негараздів, несприятливих подій, що завдавали збитків упродовж всього періоду діяльності людства. Ризиковий характер життєдіяльності є головною причиною хвилювань кожного власника за збереження майна та своє майбутнє благополуччя. Випадковий характер настання різних надзвичайних подій та нерівномірність нанесення йми збитку змушувало людство шукати шляхи послаблення їх негативного впливу на життя. Людям завжди було притаманне прагнення мати надійний захист від небезпек.Як показує історія, практика страхового захисту у своєму розвитку пройшло довгий та складний шлях, накопичила великий опит та виробила основні способи (форми) формування (створення) страхового фонду.

Життєвий досвід, що ґрунтується на багаторічних спостереженнях, дозволяє назвати три основні форми (способи) формування страхового фонду:

Початкової формою створення страхового фонду був фонд самострахування (самостійна форма). С початку даний фонд створювався тільки у натуральному вираженні, а потім став формуватися також у грошової форми. Фонд самострахування передбачає, що кожний господарюючий суб’єкт (підприємство або громадянин) накопичує у себе необхідні матеріальні засобі або фінансові ресурси та використовує їх у разі настання негативних подій.

Перевага створення страхового фонду у формі самострахування полягає у тому, що власник даного фонду є також його розпорядником, тобто йому не треба ніякого дозволу з якої-набудь сторони про використання засобів з фонду самострахування, він сам встановлює порядок використання коштів з фонду. Однак фонд самострахування при всій свої привабливості має ряд недоліків, у першу чергу це то, що у випадку значних збитків може не вистачити коштів для їх покриття у повному обсязі, що у підсумку приведе до неможливості ліквідувати наслідки подій.

Централізований страховий (резервний) фонд створюється за рахунок державних ресурсів, які резервуються у централізованому порядку. Даний фонд створюється у натуральному та грошовому вираженні. У натуральної формі даний фонд представляє собою постійно поновлення запасів палива, продуктів харчування, сировини та ін. на рівні держави. У грошовому вираженні даний фонд формується щорічно під час складання та затвердження Державного бюджету.Централізований страховий (резервний) фонд у нашій країні знаходиться у розпорядженні Уряду. Саме Уряд вирішує коли, кому саме та у якому обсязі необхідно проводити виплати. Кошти даного фонду, як правило, використовуються на відшкодування збитків від різного роду катаклізм або виплати матеріальної допомоги при багатьох людських жертвах у масштабах держави.

В течение 12-14 сентября 2013 р. в результате сильных осадков были подтоплены 399 жилых домов в 13 населенных пунктах Одесскойобласти, эвакуировано почти 600 человек.Мощным водным потоком была снесена часть железнодорожных путей. Кабинет Министров Украины выделил из резервного фонда около 105 миллионов гривен на ликвидацию последствий потопа и выплату компенсаций пострадавшим от стихийного бедствия в Одесской области.Большую часть этой суммы на восстановление асфальта и дамб получилУкравтодор– 78 миллионов 300 тысяч грн., на компенсацию убытков жителям региона - 26 миллионов 470 тысяч.

Іншої формою, яка у сучасних економічних умовах грає велику роль та являється найбільш актуальною, є страхування (фонд страховика,страхова форма). Даний фонд формується тільки у грошовому вираженні за рахунок відчислень юридичними та фізичними особами (страхувальниками) страхових платежів (внесків) на рахунок спеціалізованих організацій (страховиків). Кошти даного фонду використовуються на відшкодування страхувальникам збитків, які вони понесли у разі страхових подій.Далі при вивченні даної дисципліни буде детально розглянуто порядок формування та використання фонду страховиків.