Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции МК 1.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
96.52 Кб
Скачать

Тема 5. Страхова організація (самостійне вивчення)

Страхова індустрія як частина сфери послуг. Страхова організація як первинний та основний ланцюг у системі страхового підприємництва.

Організаційні форми страховиків. Спеціалізація страховиків. Структура страхових компаній. Управління страховою компанією. Страхові обєднання страховиків та їх функції.

Тема 6. Державне регулювання страхової діяльності

6.1. Необхідність та значення державного регулювання страхової діяльності

Страхова діяльність страховиків та ринок страхових послуг у цілому в більшості країн є предметом державного нагляду та регулювання.

Метою державного регулювання ринків фінансових послуг та страхового ринку в Україні є:

1) проведення єдиної та ефективної державної політики у сфері фінансових послуг;

2) захист інтересів споживачів(страхувальників);

3) створення сприятливих умов для розвитку та функціонування страхового ринку;

4) створення умов для ефективної мобілізації і розміщення фінансових ресурсів учасниками ринків фінансових послуг з урахуванням інтересів суспільства;

5) забезпечення рівних можливостей для доступу до ринків фінансових послуг та захисту прав їх учасників;

6) додержання учасниками ринків фінансових послуг вимог законодавства;

7) запобігання монополізації та створення умов розвитку добросовісної конкуренції на ринках фінансових послуг;

8) контроль за прозорістю та відкритістю ринків фінансових послуг;

9) сприяння інтеграції в європейський та світовий ринки фінансових послуг.

Від постановки державного страхового нагляду та його діяльності залежить якою мірою та в якому напрямі буде здійснюватися страхова діяльність, як будуть використані фінансові можливості страховиків, котрі, збираючи та накопичуючи значні грошові кошти, надають страховий захист великій кількості фізичних та юридичних осіб, живлять своїм вкладеннями банківську систему, дають можливість широкого й тривалого використання страхових капіталів.

Державне регулювання страхової діяльності повинно:

- не допускати на ринок фіктивні компанії, які можуть нанести збиток як страхувальникам, так і страховій справі в цілому;

- сприяти діяльності на страховому компаній, що мають міцну фінансову та правову основу;

- забезпечувати формування та розвиток ефективно функціонуючого страхового ринку;

- проводити послідовну політику стосовно форм, методів та масштабів участі іноземного капіталу в страховому бізнесі.

Питання державного регулювання страхової діяльності слід розглядати в двох напрямках:

1) прийняття державою базових законів та нормативно – правових актів у сфері страхування;

2) здійснення спеціального нагляду за розвитком відносин у сфері страхування відповідно до інтересів громадян України та загальнодержавних економічних потреб.

6.2. Органи державного нагляду за страхової діяльністю в Україні

Кожна держава має незалежний спеціалізований орган з нагляду за страховою діяльністю – Уповноважений орган. В Україні перші кроки на шляху державного нагляду за діяльністю страховиків відносяться до 1993 р., коли згідно з постановою Кабінету Міністрів № 166 від 14 березня 1993 р. був створений при Кабінеті Міністрів України Комітет у справах нагляду за страхової діяльністю «Укрстрахнагляд».

Зараз державний нагляд за страховою діяльністю на території України здійснює Уповноважений орган та його органи на місцях, а саме,Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, є державним колегіальним органом, підпорядкованим Президенту України, підзвітним Верховній Раді України.

Основні функції, права та завдання даної комісії визначені у Положенні «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг» від 23.11.2011 № 1070/2011.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, є юридичною особою і має відокремлене майно, що є державною власністю.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, може створювати та ліквідовувати свої територіальні управління для здійснення своїх повноважень. Територіальні управління не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення, що затверджується національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.