Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция 5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
116.22 Кб
Скачать

12

Тема 5. Порядок формування і облік технічних страхових резервів. План

3.1. Види страхових резервів: принципи їх формування I відображення в обліку

Однією з умов забезпечення виконання страхови­ком зобов'язань перед страхувальниками є наявність у нього страхових резервів, достатніх для майбутніх стра­хових виплат. Важливе значення для достовірної оцінки страхових зобов'язань має порядок формування стра­хових резервів та їх відображення в бухгалтерському обліку та фінансовий звітності.

Формування страхових резервів - це метод розподілу грошових потоків страхової організації який дає змогу відокремити частину коштів від доходу страховика з метою надання цій частині цільового призначення.

Шляхом формування страхових резервів втілюється основний принцип страхової діяльності: досягається еквівалентність взаємних зобов'язань страховика i страхувальників, встановлюється рівновага між майбутніми виплатами страховика та надходженнями стра­хових платежів від страхувальників. Враховуючи, що в основу розрахунку страхових резервів покладено оцінку майбутніх зобов'язань, їхня величина зманюється адек­ватно збільшенню або зменшенню вiдповiдальностi страховика. Cтpaxoвi резерви є основним складником фінансових pecypciв страховика. Джерелом утворення страхових резервів е частина страхових платежів, а саме незароблена частина нетто-премiй.

У більшості країн з розвинутим страховим ринком є загальноприйнятим поділ страхових резервів на технічні резерви (iншi, ніж резерви із страхування життя) i резерви із страхування життя. Щодо конкретних видів страхових резервів та методів їх розрахунку, то в різних країнах застосовують різні види страхових резервів і різні методи їх утворення. Найпоширенішими є такі види страхових резервів.

Резерви незароблених премій

Наявність зазначених резервів пояснюється особ­ливостями надання страхових послуг. Taкi послуги надаються протягом терміну дії договору страхування. Договори укладаються на різні терміни, найчастіше на piк. Це означає, що договір, укладений, наприклад, у липні, буде чинним i наступного року. Але ймовірність настання страхового випадку наступного року змен­шиться, зменшиться i вiдповiдальнicть страховика. Частину страхової премії вважають заробленою. Інша ча­стина страхових премiй, отримана у поточному році, повинна бути зарезервована з метою покриття можли­вих збитків наступного року. Ця частина премії станом на 1 січня вважається незаробленою i мусить бути врахована у складі страхових резервів. Отже, й величина залежить від терміну дії договору наступного року. Та­ким чином визначаються резерви незароблених паремій на будь-яку звітну дату.

Резерви ризиків, що не минули.

Ці резерви необхідні у випадках, коли внаслідок непередбачених обставин резервів незароблених премiй буде недостатньо для виконання зобов'язань, які ли­шилися з минулого періоду.

Резерви неврегульованих збитків

Формуються, якщо oкpeмi збитки, заявлені протя­гам звітного року, не були лiквiдованi до кінця цього року. В такому випадку частина зібраних у звітному періоді премій спрямовується на формування цих резервів. Розраховуються на базі середньої суми неврегульованих збитків за ocтaннi роки.