Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция 5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
116.22 Кб
Скачать

3.2. Облік технічних резервів

Відповідно до чинного страхового законодавства України страховики зобов’язані формувати i вести о6лiк таких технічних резервів:

- резервів незароблених премій (резерви премій), якi є часткою від сум надходжень страхових платежів, що відповідає страховим ризикам, якi не минули на звітну дату;

- резервів збитків - зарезервованих несплачених сум страхового відшкодування за відомими вимогами страхувальників, з яких не прийнято рішення щодо виплати або відмови у виплаті страхової суми чи страхового відшкодування.

Таким чином, в Україні обов'язковими для форму­вання є два види технічних резервів.

У страховій практиці існують різні методи розрахунку резервів незароблених премій. Найпоширенішими є "метод восьмих" , який враховує поквартальне гру­пування отримання премій, "метод двадцяти чотирьох", який враховує помісячні надходження. Найточнішим є метод pro rata temporis, який передбачає розрахунок резервів за кожним договором страхування з урахуванням кількості днів дії договору.

Страхове законодавство України передбачає розрахунок резервів незароблених премій, виходячи з отриманих страхових платежів за дев'ять місяців, якi передують звітній даті.

Вимоги Закону України "Про страхування"

(стаття 31)

Величина резервів незароблених премій на будь-яку звітну дату встановлюється залежно від часток надходжень сум страхових платежів, які не можуть бути меншими 80 відсотків загальної" суми надходжень страхових платежів з відповідних видів страхування у кожному місяці з попереднix дев’яти місяців (далi - розрахунковий період), i обчислюється в такому порядку:

-- частка надходжень сум страхових платежів (стра­хових внесків, страхових премій) за перше три місяці розрахункового періоду множиться на одну четверту;

-- частка надходжень сум страхових платежів (стра­хових внесків, страхових премій) за наступні три мi­ сяцi цього періоду множиться на одну другу;

-- частка надходжень сум страхових платежів (стра­хових внесків, страхових премій) за останні три місяцю розрахункового періоду множиться на три чет­вертих;

-- одержані добутки додаються.

Останній місяць розрахункового періоду буде складатися з кількості днів на дату розрахунку.

Облік технічних резервів здійснюється на субрахунках (рахунках другого порядку):

491 "Технічні резерви"

493 "Частка перестраховикiв у технічних резервах"

495 "Результат зміни технічних резервів".

3 метою забезпечення обліку технічних резервів за їхніми видами зазначені субрахунки доповнюються відповідними рахунками третього порядку:

4911 "Резерви незароблених премій"

4912 "Резерви збитків"

4931 "Частка перестраховикiв у резервах незароблених премій"

4932 "Частка перестраховикiв у резервах збитків"

4951 "Результат зміни резервів незароблених премій"

4952 "Результат зміни резервів збитків".

Величина резервів незароблених премій обліковується на рахунку 4911 "Резерви незароблених премій".

Результат зміни резервів незароблених премій визначається на окремому субрахунку 4951 "Результат зміни резервів незароблених премій" шляхом порівняння залишків резервів незароблених премій на початок i кінець звітного періоду. При цьому здійснюються за­писи відповідно за кредитом та дебетом субрахунку 4951 "Результат зміни резервів незароблених премій" у кореспонденції з субрахунком 4911 "Резерви незароблених премій”.

Дебетове (кредитове) сальдо субрахунку 4951 "Ре­зультат зміни резервів незароблених премій" списується в кореспонденції з рахунком 7031 "Зароблені страxoвi платежі". При цьому, відповідно, зменшуються або збільшуються зароблені cтpaxoвi платежі.