Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция 5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
116.22 Кб
Скачать

Вимоги Закону України “Про страхування”

(стаття 31)

Формування резервів із страхування життя, медичного страхування й обов'язкових видів страхування здійснюються окремо від інших видів страхування.

Страховики зобов’язані вести облік договорів страху­вання i вимог заяв страхувальників щодо виплати cmpaxoвoї суми або страхового відшкодування за формою, яка забезпе­чить отримання інформації необхідної для врахування при формуванні страхових резервів. Уповноважений орган може встановити порядок та форму ведення обліку договорів стра­хування i вимог (заяв) страхувальників щодо виплати страхової; суми або страхового відшкодування.

Виходячи із сутності страхових резервів та їхнього значення для забезпечення виконання страхових зобов'язань, формування страхових резервів має здійснюватися за такими принципами:

- страхові резерви розраховуються на кожну звітну дату;

- величина страхових резервів залежить від величини отриманих страхових платежів;

- резерви формуються за договорами страхування i договорами, прийнятими в перестрахування;

- за договорами, переданими в перестрахування, формується частка перестраховикiв у страхових резервах.

У деяких країнах страховикам дозволяють створю­вати резерви для фінансування заходів щодо запобігання нещасним випадкам, втратам і пошкодженням застрахованого майна. Taкi резерви утворювалися українськими страховиками відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України "Про страхування".

Для надійнішого забезпечення виконання своїх зо­бов'язань перед страхувальниками страхове законодав­ство України передбачає можливість залучення страхо­виками коштів резервних фондів, нерозподіленого при­бутку та створювати вальні резерви.

Вільні резерви - це частка власних коштів, яка резервується з метою забезпечення платоспроможності страховика відповідно до прийнятої методики здійснення страхової діяльності.

Закон передбачає можливість страховикам на підставі договору створити Фонд страхових гарантій, який є юридичною особою. Джерелами утворення фонду є добровільні відрахування від страхових платежів, а та­кож доходи від розміщення цих коштів. Розмір вiдpa­хувань до Фонду страхових гарантій i порядок вико­ристання коштів цього фонду встановлюються страхо­виками, якi беруть у ньому участь.

Для забезпечення виконання страховиками зобов’язань щодо окремих видів обов’язкового страхування страховики можуть утворювати централізовані страхові резерви i фонди та органи, які здійснюють управління цими фондами. Джерелами утворення таких фондів можуть бути відрахування від страхових платежів, внески власних коштів страховика, а також доходи від розміщення коштів централізованих страхових резервних фондів.

Узагальнення інформації про рух коштів страхових резервів здійснюється на рахунку 49 "Cтpaxoвi резер­ви" , який має тaкi субрахунки:

491 "Технічні резерви"

492 "Резерви із страхування життя"

493 "Частка перестраховикiв у технічних резервах"

494 "Частка перестраховикiв у резервах із страхування життя"

495 "Результат зміни технічних резервів"

496 "Результат зміни резервів із страхування життя".