Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция 5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
116.22 Кб
Скачать

Вимоги Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку

На субрахунках 491 “Технічні резерви ", 493 “Частка пepecmpaxoвиків у технічних резервах", 495 “Результат зміни технічних резервів" на окремих субрахунках (рахунках третього порядку) узагальнюється інформація про стан та рух коштів, якi спрямовуються на формування резервів не­зароблених премій та інших технічних резервів за видами цих резервів.

На субрахунках 492 “Резерви із страхування життя ", 494 “Частка пepecmpaxoвиків у резервах із страхування жит­тя ", 496 “Результат зміни резервів із страхування життя " на окремих субрахунках (рахунках третього порядку) узагальнюється інформація про стан та рух коштів, якi спрямовуються на формування резервів довгострокових зобов'я­зань (математичних резервів) i резервів належних виплат страхових сум.

Обчислена на звітну дату величина страхових резервів відображається за кредитом субрахунків обліку страхових резервів i дебетом субрахунків обліку результатів змін цих страхових резервів.

За дебетом субрахунків обліку страхових резервів відображається величина страхових резервів на минулу звітну дату в кореспонденції з відповідними субрахунками обліку результатів змін страхових резервів.

За дебетом субрахунків обліку часток перестраховикiв у страхових резервах i відповідно кредитом субрахунків 06­лiку результатів змін цих страхових резервів відображається сума часток перестраховикiв у страхових резервах на звітну дату.

За кредитом субрахунків обліку часток перестрахови­кiв у страхових резервах відображається сума часток пере­страховикiв у страхових резервах на минулу звітну дату в кореспонденції з відповідними субрахунками о6лiку результатів змін страхових резервів.

Щомісяця субрахунки обліку результатів змін страхо­вих резервів, крім субрахунку (рахунку третього порядку) обліку результату змани резерву незароблених npeмій, за­криваються списанням з них сум в кореспонденції з субра­хунком 719 “Інші доходи від операційної діяльності" або 949 “Інші витрати операційної діяльності" в залежності від отриманого результату, а субрахунок обліку результату змін резервів незароблених премій закривається списанням з ньо­го суми в кореспонденції з субрахунком 703 “Дохід від реалізації робіт i послуг".

Особливістю економічного змісту рахунку 49 "Страхові резерви" є те, що в його складі містяться активні i пасивні субрахунки:

- субрахунки 491 "Технічні резерви" i 492 "Резер­ви із страхування життя" - пасивні. Вони вико­ристовуються для обліку джерел коштів, якi залучені для формування страхових резервів;

- субрахунки 493 "Частка перестраховикiв у технічних резервах" i 494 "Частка перестраховикiв у резервах із страхування життя" є регулюючи­ми контр пасивними і дають змогу визначати ве­личину страхових резервів, якi сформовані за рахунок коштів, що залишаються у перестрахувальника після здійснення операції перестрахування;

- су6рахунки 495 "Результат зміни технічних резервів" i 496 "Результат зміни резервів із страхування життя є результативними, за допомогою яких визначаються результати змін відповідних страхових резервів з урахуванням операцій перестрахування та їхній вплив на фінансові резуль­тати страховика.