Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция 5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
116.22 Кб
Скачать

Приклад

Величина резервів незароблених премій станом на 1 січня становить 140 тис. грн.;

станом на 1 лютого 130 тис. грн.

За підсумками січня в бухгалтерському обліку здійснюють такі записи:

Дебет 4951 “Результат зміни резервів незаробленux премій”

Кредит 4911 "Резерви незаробленux премій " - 130 тис. грн.

Дебет 4911 "Резерви незароблених премій "

Кредит 4951 "Результат зміни резервів незаробленux премій "- 140 тис. грн.

Дебет 4951Результат зміни резервів незаробленux премій"

Кредит 7031 "Зароблені страхові платежі" - 10 тис. грн. (зароблені страхові платежі збільшилися на 10 тис. грн.)

Аналітичний облік технічних резервів здійснюють за видами страхування та за видами валют, в яких страховики несуть вiдповiдальнiсть за своїми страховими зобов'язаннями незалежно вид того, в якій валюті сплачуються cтpaxoвi платежі.

Існуюча практика бухгалтерського обліку передбачає облік змін тих чи інших активів або пасивів з метою визначення фінансових результатів підприємства, наприклад: залишків незавершеного виробництва, готової продукції, витрат майбутніх періодів, резервів майбутніх витрат i платежів. Тaкi змини обліковують на тих самих рахунках, що й ці активи (пасиви). Доцільність застосування окремого рахунку з метою обліку змін страховик резервів пояснюється особливостями операцій перестрахування та їхнім впливом на формування страхових резервів і доходів від стpaxoвої діяльності.

У разу укладання договору перестрахування пере­страховик бере на себе частину ризиків та отримує від перестрахувальника частину страховик платежів. Тако­му розподілу зобов'язань i страховик платежів повинен відповідати розподіл страховик резервів з відповідним відображенням їх на рахунках бухгалтерського обліку, та звітності.

Для цього застосовують так званий брутто-метод фор­мування страховик резервів, який дає змогу відокремлювати в обліку частку перестраховикiв у страховик резервах.

Брутто-метод формування страхових резервів - це метод, який передбачає базу розрахунку страхових резервів у вигляді yciєї суми надходжень страхових платежів. При цьому частина страхових платежів, яка сплачується перестраховкам, є базою розрахунку частки nе­pecmpaxoвиків у страхових резервах.

Суми часток перестраховикiв у резервах незароблених премій на звітну дату обчислюють залежно від сум часток страхових платежів, якi були сплачені (нapaxoвaнi) перестраховикам в розрахунковому періоді в такому порядку:

-- сума часток страхових платежів, сплачених (на­рахованих) перестраховикам протягом перших трьох місяців цього періоду, множиться на одну четверту;

-- сума часток страхових платежів, сплачених (на­paxoваних) перестраховикам протягом наступних трьох місяців розрахункового періоду, множить­ся на одну другу;

-- сума часток страхових платежів, сплачених (на­рахованих) перестраховикам протягом ocтaннix трьох місяців розрахункового періоду, множить­ся на три четвертих;

-- отримані добутки додаються.

Суми часток страховик платежів, якi беруться для розрахунку, не можуть бути меншими 80 відсотків загальної суми сплачених перестраховикам часток.

На величину часток перестраховикiв у резервах не­зароблених премій на звітну дату:

Дебет 4931 "Частка перестраховикiв у резервах незароблених премій"

Кредит 4951 "Результат зміни резервів незароблених премій".

Величина часток перестраховикiв у резервах неза­роблених премій на минулу звітну дату відображається:

Дебет 4951 "Результат зміни резервів незароблених премій"

Кредит 4931 "Частка перестраховикiв у резервах незароблених премій".

Бухгалтерське записи за дебетом i кредитом рахунку 4951 "Результат зміни резервів незароблених премій” дають змогу визначити результат змини частки перестраховикiв у резервах незароблених премій, який збільшує (зменшує) зароблені cтpaxoвi платежі.

ПРИКЛАД

На niдставi вiдnовiдних розрахунків частка перестраховикiв у резервах незароблених npeмій становила:

станом на 1 лютого - 50 тис. грн.;

станом на 1 березня - 30 тис. грн.

У бухгалтерському обліку за наслідками лютого здійснюють тaкi записи:

Дебет 4951 "Результат зміни резервів незароблених премій "

Кредит 4931 "Частка пepecmpaxoвиків у резервах незароблених премій " - 50 тис. грн.

Дебет 4931 "Частка пepecmpaxoвиків у резервах незароблених пpeмiй "

Кредит 4951 "Результат зміни резервів незароблених пpeмiй" - 30 тис. грн.

Результат зміни частки пepecmpaxoвиків у резервах незароблених премій - 20 тис. грн. - зменшує зароблені cmpaxові платежі.

Субрахунки 4931 "Частка перестраховикiв у резер­вах незароблених премій" та 4932 "Частка перестрахо­викiв у резервах збитків" є контр пасивними щодо суб­paxунків 4911 "Резерви незароблених премій" та 4912 "Резерви збитків".

Наявність у перестрахувальника часток перестраховикiв у страхових резервах на величину страхових резервів не впливає. На суму таких часток збільшується величина доходів від страхової діяльності.

Розрахунки резервів незароблених премій та час­ток перестраховикiв у резервах незароблених премій за видами страхування узагальнюються в таблиці 3.1. Та­ке узагальнення дає змогу здійснювати розрахунок показників діяльності страховика, пов'язаних з форму­ванням резервів незароблених премій та часток пере­страховикiв у резервах незароблених премій.

Розрахунок здійснюють станом на кожну звітну да­ту, враховуючи вiдповiднi місяці i звітного, i поперед­нього року.

Так, наприклад, розрахунок резервів незароблених премій станом на 1 лютого 2002 р. здійснюється на пiд­cтaвi надходжень страхових платежів:

травень - липень 2001 р.

Серпень – жовтень 2001р.

Листопад –грудень 2001р. – січень 2002р.

(застосовуючи при цьому відповідні коефіцієнти 0,25; 0,50; 0,75).

Фінансовий результат у першому i другому ви­падку однаковий. Але у нетто-балансі відсутні вимо­ги до перестраховика, а резерви незароблених премій не в повному обсязі відображають зобов'язання пе­рестрахувальника.

У разі наявності відомих вимог страхувальників на звітну дату, за якими ще не здійснено страхових відшкодувань, страховики зобов’язань формувати резерви збитків. На відміну від резервів незароблених премій, якi є частиною страхових платежів, відрахування до резервів збитків належать до витрат страховика. Це дає можливість набагато розширити коло джерел коштів, якi залучаються до формування страхових резервів, i визна­чати реальний запас платоспроможності страховика.

Бухгалтерський облік резервів збитків здійснюють на субрахунку 4912"Резерви збитків". Величина резервів збитків на звітну дату відображається:

Дебет 4952 "Результат зміни резервів збитків"

Кредит 4912 "Резерви збитків".

Величина резервів збитків на минулу звітну дату:

Дебет 4912 "Резерви збитків"

Кредит 4952 "Результат зміни резервів збитків".

Відповідне сальдо субрахунку 4912 "Резерви збитків" щомісячно списується В кореспонденції з рахун­ком 949 "Iншi витрати операційної діяльності" або 719 "Iншi доходи від операційної діяльності".

Якщо ризики виконання зобов'язань перед страху­вальниками були перестраховані, у перестрахувальни­ка виникає право вимоги до перестраховикiв у обсягах, визначених договорами перестрахування. Величина та­кої вимоги відображається в обліку як частка перестра­ховикiв у резервах збитків.

Зазначена частка обліковується на рахунку 4932 "Частка перестраховикiв у резервах збитків".

Частка перестраховикiв у резервах збитків на звітну дату відображається:

Дебет 4932 "Частка перестраховикiв у резервах збитків"

Кредит 4952 "Результат зміни резервів збитків".

(Така частка зменшує суму витрат страховика, яка спрямовується на формування резервів збитків.)

Частка перестраховикiв у резервах збитків на минулу звітну дату відображається зворотним бухгалтер­ським записом:

Дебет 4952 "Результат зміни резервів збитків"

Кредит 4932 "Частка перестраховикiв у резервах збитків".

Зазначені записи дають можливість визначити результат зміни резервів збитків з урахуванням змини частки перестраховикiв у резервах збитків i вплив таких змін на фінансові результати страховика.