Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лавриненко .doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
82.94 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО З ПИТАНЬ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА

Кафедра фізичного виховання

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Диференційне виховання студенток академії ЖКГ”

Для студентів усіх спеціальностей денної

форми навчання

Київ – 2008

УДК

ББК

О

Фізичне виховання. Диференційне виховання студенток академії ЖКГ. Методичні рекомендації. – К.: ДАЖКГ, 2008. – 16 с.

Укладачі: Н.А.Нагірна, старший викладач

Д.І.Лавриненко, доцент

Методичні рекомендації підготовлено відповідно до навчальної програми.

Рекомендовано для студентів усіх спеціальностей денної форми навчання.

Рецензент к.п.н. доцент Л.С.Кравченко

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри фізичного виховання 09 грудня 2008 р., протокол № 6.

Рекомендовано до друку навчально-методичною радою Державної академії житлово-комунального господарства – 23 грудня 2008р., протокол №. 2

Відповідальний за випуск завідувач кафедри фізичного виховання к.п.н., доцент Кравченко Л.С.

Ó Н.А.Нагірна., 2008

Ó Д.І.Лавриненко, 2008

Ó ДАЖКГ, 2008

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………….4

  1. Фізіологічні основи методики ефективного тренування дівчат 7

  2. Біологічні основи методики ефективного тренування дівчат 9

  3. Список рекомендованої літератури 15

Вступ Життя вимагає руху

Арістотель

З віком організм студента стає особливо чутливим до дефіциту м'язової активності. Люди, що ведуть сидячий спосіб життя (студенти, науковці й ін.) мають синдром детренованого серця, що призводить до розвитку атеросклерозу, гіпертонічної та ішемічної хвороби серця.

Таким чином, основний фактор підвищення оздоровчої ефективності фізичної культури осіб студентського віку піти від стану детренованості - це диференційований підхід до виконання її різних форм з урахуванням стану здоров'я і функціональних можливостей, що займаються під керівництвом досвідчених викладачів академії фізичного виховання. Усе це, без сумніву, буде сприяти удосконаленню оздоровчої спрямованості занять фізичною культурою, програми, закладеної в систему навчання.

У теперішній час необхідно вирішувати ряд проблем, з яких найбільш важливими є також: можливість використання фізичних навантажень у період навчально-тренувальних занять з фізичного виховання, систематичність занять, підтримка стану спортивної форми для кожної студентки. Варто звернути увагу на організацію роботи з жінками різного рівня функціональної готовності як найбільш важкої і відповідальної ділянки фізичного виховання.

Загальновідомий стимулюючий вплив диференційованого впливу на працездатність студенток у системі навчання в навчальному закладі. Виходячи з наявних з цього питання наукових джерел, можна пояснити підвищення працездатності шляхом активних диференційованих занять фізичними вправами. Таке пояснення може бути отримано тільки при диференційованому підході й точній фізіологічній характеристиці фізичних навантажень і тренувань.

Найбільший інтерес у вищевикладених аспектах представляють залікові вимоги навчальної програми академії комунального господарства. Методика тренування студенток вимагає поліпшення, очевидно, і в зв’язку з не зовсім правильним початковим тренуванням з вироблення спеціальних якостей.

Метою даної роботи є, по-перше, визначення допустимості для студенток рекомендованих положенням залікових вимог, по-друге, розробка рекомендацій з поліпшення методики тренування й, по-третє, пошук нових ефективних форм лікарсько-педагогічного контролю за студентами.

Автори розуміють надзвичайні труднощі обґрунтування й викладу сучасної спортивної підготовки студенток, враховуючи науково-методичні основи системи тренувальних впливів, різноманітність застосовуваних при цьому засобів, форм і методів. У цьому зв'язку в роботі зосереджена увага на викладі лише основних закономірностей і положень впливів, що тренують, що мають загальне значення для багатьох видів діяльності, відповідно до індивідуальних особливостей студенток.

На теперішній час ще немає чітких, науково обґрунтованих положень про вплив тренувань на дівчат, звідси й правильного підходу до розробки цієї проблеми, що вимагає внесення істотних коректив у теорію й методику тренування студенток.

Широке залучення студенток до заняття фізичною культурою й спортом робить необхідним невідкладно й досить чітко вирішувати ряд питань, пов'язаних зі специфікою жіночого організму в умовах навчального закладу.

Сьогодні необхідно вирішити ряд проблем, з яких найбільш важливими є такі: можливість використання максимальних навантажень у період навчально-тренувальних занять з фізичного виховання, систематичність занять, підтримка стану «спортивної форми» для кожної студентки в системі навчального процесу в різних видах тренувань, що впливають на організм. Варто звернути особливу увагу на постановку роботи зі студентками різного рівня функціональної готовності як найбільш важкої й відповідальної ділянки у фізичному вихованні.

Залучення дівчат до систематичних занять тренуючими впливами, має велике значення й для подальшого престижу нашого ВНЗ. Однак питання спортивного тренування студенток у навчальному закладі на сьогодні не знайшло ще належного педагогічного й медико-біологічного узагальнення.

Побудова тренувального процесу, що рекомендується авторами, істотно впливає на ефективність роботи зі студентками курсу з фізичного виховання. Сьогодні вже утвердилася точка зору, що при впровадженні прогресивних методів і засобів спеціальних впливів на організм дівчат необхідно враховувати менструальний цикл студентки (МЦ) і таким чином відповідно диференціювати тренувальне заняття. Дотримання цих положень дозволяє студенткам протягом ряду років навчального процесу підвищувати рівень функціональної готовності таким чином, щоб найвища його готовність збігалася з віком, оптимальним для досягнення залікових вимог. Досить велика кількість досліджень, проведених у сфері жіночого фізичного виховання, дають право на створення й розробку специфічного для дівчат навчально-тренувального процесу, що істотно відрізняється від тренувального процесу хлопців. Дотепер вся підготовка здійснювалася на підставі загальних закономірностей теорії занять з фізичного виховання для хлопців (з механічним перенесенням на жіночий організм).

Завдяки спільним зусиллям учених, був вирішений ряд принципових питань побудови занять з фізичного виховання. Відомо, що вплив фізичних вправ, їхнього наслідку залежить від ряду факторів, з яких найважливішими є величина навантаження, структура рухів (характер вправ), методика використання вправи. Інтенсивні диференційовані фізичні навантаження є і своєрідною працею студенток. Однак тренувальні заняття з використанням таких навантажень дають позитивний ефект тільки в тому випадку, якщо вони застосовуються диференційовано, відповідно до фізичного й функціонального стану студенток і чергуються в певній послідовності з урахуванням їхніх біологічних ритмів.

Всі особливості жіночого організму треба враховувати уже на перших заняттях з фізичного виховання. Тут закладена основа майбутнього здоров'я дівчини, матері. Ми занадто мало знаємо, як потрібно тренувати дівчат. Саме в період занять у навчальних закладах відбувається розвиток і подальше зміцнення організму дівчини, його становлення. Відчувається недостатність літератури, що стосується жіночого організму і його змін під впливом спеціальних тренувань, немає методичних розробок та інструкцій у цій галузі.

Пошук шляхів, що забезпечують успішне фізичне вдосконалення студенток при переході в старші групи, є проблемою. При цьому істотний вплив на рівень і динаміку спортивного результату здійснює ритм біологічного розвитку організму студенток.

Щоб успішно планувати й управляти процесом оздоровчого тренувального впливу і виконанням залікових вимог з фізичного виховання, необхідне розгорнуте комплексне дослідження фізичних можливостей дівчат з позиції спортивної педагогіки, фізіології, психології та ін. наук, результати якого допомогли б науково обґрунтувати теорію й практику занять з фізичного виховання студенток у навчальному закладі.