Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лена курсова.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
176.47 Кб
Скачать

2.2 Мережі Інтернет в бібліотечно-інформаційному обслуговуванні.

Наприкінці XX ст. в умовах комп'ютеризації бібліотек, розвитку комп'ютерних мереж зв'язку з'являється новий (комп'ютерний) різновид «віддалених» читачів. Вони "входять" у бібліотеку через мережі Інтернет.

Ресурси мережі Інтернет дозволяють більш повно задовольняти інформаційні потреби користувачів, покращити їх бібліотечно-інформаційне обслуговування, забезпечити всім громадянам рівний доступ до світових інформаційних ресурсів.[10, С.171]

Дослідження ринку Інтернету свідчать про те, що Інтернет в Україні входить у нову фазу. Збільшення кількості його користувачів сприяє швидкому зростанню і розвитку сегментів ринку інформаційних технологій, так чи інакше пов'язаних з Інтернетом.

Розширюється і соціальний склад користувачів. Якщо на початковому етапі розвитку в основному це були фахівці в галузі техніки, наукові працівники, співробітники і студенти вузів, діяльність яких була пов'язана з комп'ютерами, то сьогодні цими послугами користуються і для бізнесових потреб, ділового та особистого спілкування, а також з метою отримання інформації як наукового, так і побутового характеру. Крім цього, Інтернет використовується у пізнавально-розважальних цілях представниками найрізноманітніших верств населення.

Сьогодні ми достатньо багато уваги приділяємо питанням інформаційних та телекомунікаційних технологій і ролі бібліотек у побудові інформаційного суспільства. Фактично зараз без Інтернету не реалізується жодна з функцій великих бібліотек, зокрема обслуговування, комплектування, каталогізація чи зберігання.

Навіть таке традиційне поняття, як „комплектування фондів", набуло нового значення. Зростає кількість користувачів, зацікавлених у виданнях в електронній формі, частка яких з кожним роком суттєво збільшується. Це пов'язано з тим, що задовольнити інформаційні потреби користувачів ве­ликих бібліотек лише наявними у них виданнями на традиційних носіях нині вже неможливо.

Електронні ресурси мають багато переваг, про котрі знають усі. З метою їхнього ефективного використання бібліотеки об'єднуються у консорціуми.

Учасники проекту ?,Інтас" створили консорціум, до якого увійшли понад 200 бібліотек. [23, с. 5] Таким чином, розуміння необхідності об'єднання ресурсів, включаючи і грошові, дедалі більше поширюється серед бібліотек України і стає їхньою практикою.

За останні роки активізувалося використання бібліотеками України таких баз даних, як ЕБСКО. Крім того, багато бібліотек застосовують такі вітчизняні бази даних, як „Ліга", ..Діловий світ України", „Зодчий", „Бізнес- інформація", ^Виробники товарів і послуг".

Одним із цінних інформаційних ресурсів українського сегмента Інтернету є повнотекстові бази даних нормативно-правових актів України. До них є безкоштовний онлайновий доступ на сайті Верховної Ради України (наприклад, база даних „Законодавство України", що налічує 75 тис. записів). Існує і сайт „Інформотехнологія", на якому також розміщено нормативні акти України. Його обсяг - 140 тисяч записів, тобто майже вдвічі більше.

Позитивною якістю першої із згаданих БД є висока оперативність віддзеркалення документів та змін у них. Практично вже наступного дня всі прийняті на державному рівні документи презентуються в Мережі. Перевагою другої БД є наявність перекладів російською та англійською мовами.

Серед складових інформаційних ресурсів українського сегмента Інтернету варто відзначити і електронні засоби масової інформації. Сьогодні це велика кількість онлайнових газет та журналів.

Створення газетами власних Інтернет-версій сприяє збільшенню кількості читачів і друкованої продукції. Окрім того, перехід газет до віртуального простору і постійне оновлення новин на сайті дозволяє їм більш успішно конкурувати з телебаченням.

Останніми роками в українському сегменті Інтернету збільшилась і кількість електронних книжкових магазинів. їхня мета - допомогти вітчизняній книзі знайти найкоротший шлях до читачів. До послуг таких магазинів все частіше звертаються і бібліотеки різних регіонів України, завдяки чому вони тепер зможуть незалежно від місця розташування опе­ративно задовольняти інформаційні потреби користувачів замовляючи і одержуючи поштою за передоплатою книги, компакт-диски, відеофільми тощо. При цьому для бібліотек застосовуються знижки - 20% і більше.

Найпопулярніші Інтернет-магазини „Бамбук", „Бібліоман" ставлять перед собою мету не тільки допомогти у придбанні необхідної книги, а й надати користувачеві можливість через Інтернет знайти бібліотеку, в якій є потрібне видання.

Ресурси мережі суттєво доповнюють традиційні ресурси бібліотек, змінюють спосіб надання ними послуг, ставлять перед бібліотекарями нові завдання та вимоги. Розвиток Інтернету відкрив для бібліотек можливість вийти на обслуговування інформацією користувачів - віртуально, тобто вийти на новий етап освоєння Всесвітньої мережі бібліотеками, що надалі буде розвиватись дуже швидко.