Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лена курсова.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
176.47 Кб
Скачать

2.5 Перспективи модернізації обслуговування по мба

МБ А як відкрита система завжди відігравала значну роль у виконанні бібліотекою комунікативних функцій, сприяла активному просуванню документа до користувача, дозволяла забезпечити доступ до будь-якого видання в оригіналі чи копії, незалежно від місця його зберігання і часу публікації.

В умовах зростання попиту на оперативну інформацію традиційні методи її доставляння виявилися недостатніми. Невідповідність між доступністю інформації і тривалим очікуванням на її одержання гальмують процеси обслуговування.

До цього, недостатнє фінансування протягом попередніх років майже на всій території СНД спонукало бібліотеки до вибіркового комплектування своїх фондів та до зменшення екземплярності. У цій ситуації найактуальнішою є проблема збереженості фондів бібліотек, що в свою чергу негативно впливає на виконання головної мети МБА - якомога повніше задовольняти інформаційні потреби користувачів.

Нагальним стало завдання модернізації служби МБА, впровадження електронної доставки документів (ЕДД)

Термінологічні словники та ГОСТ 7.26-80 "Библиотечное дело. Основные термины и определения" засвідчують, що протиставляти традиційний МБА та ЕДД не слід, оскільки абоненти та предмети- замовлення, оригінали видань та копії, за допомогою яких відбувається процес, - ті самі; мета та завдання - оперативне забезпечення необхідною інформацією - однакові. Функції цих двох форм обслуговування - ідентичні: одержати замовлення, зареєструвати, знайти потрібне джерело, вирішити питання про вид надання документа абоненту, оплату та спосіб направлення. ЕДД - це той же МБА, але на більш якісному рівні: іншими стали можливості, прийоми, способи. Втілення ЕДД в роботу МБА - розширяє його кордони.

Зараз у США, Великій Британії, Нідерландах і інших зарубіжних країнах діє велика кількість сучасних служб розповсюдження електронної інформації, яка використовує новітню інформаційну техніку. Доставка копій замовнику здійснюється протягом незначного проміжку часу (від кількох хвилин до кількох годин), незалежно від місцезнаходження оригіналу, - у книгосховищах Англії або Австралії. Сучасний МБА у ряді зарубіжних країн вже перетворився на галузь електронної доставки документів.

Багато зроблено в питаннях доставки електронних копій документів користувачам і в Росії. Останні досягнення в цій області відображені в публікаціях Міжнародних конференцій, що відбувалися в Криму протягом останніх 9-10 років, у періодичних виданнях. Безперечно, це передовий досвід роботи бібліотек в напрямку підвищення якості обслуговування користувачів. [14, С. 68,27]

Та, крім позитивного, як відзначає періодична преса, незважаючи на широку практичну реалізацію, система ЕДД Росії не є універсальною за

рядом об'єктивних причин. Якість комунікаційних мереж для автоматизованої передачі файлів є невисокою, технічне забезпечення недостатнє, відсутня необхідна програмна база для користувачів бібліотек, не вся інформація зберігається в електронних сховищах. Серйозним питанням є захист авторського права при копіюванні та скануванні повнотекстових джерел і т. ін.

Сьогодні все більша кількість бібліотечних установ України, зокрема системи МБА національних, державних та вузівських бібліотек, намагаються розвивати нові напрямки діяльності.

Використання електронних систем, забезпечення швидкого доступу до інформації та пошук її в електронних каталогах через Інтернет, передача повідомлень електронними каналами (E-mail), сканування й електронна доставка копій з оригіналів книжок та журналів - усі ці послуги надаються з 2002 року користувачам ХДНБ ім. В.Г.Короленка, в т.ч. і віртуальним, з використанням, в основному, тільки власних фондів.

Якщо точніше сказати, бібліотека приймає замовлення, на своєму технічному обладнанні сканує документи, копії відсилає користувачам.

Це перші кроки роботи за цим напрямком, дуже сподіваємося, що в подальшому вони будуть більш впевненішими.

Метою модернізації МБА і забезпечення у провідних бібліотеках України умов для електронної доставки документів потрібно буде здійснити ряд заходів, які допоможуть об'єднати зусилля у вирішенні першочергових організаційних питань координації та співробітництва, визначити функції та структуру МБА в нових умовах обслуговування користувачів, прийняти та затвердити, нарешті, "Положення про єдину державну систему МБА та ЕДД в Україні до якого внести всі ці найактуальніші зараз питання. Необхідно активно розробляти і впроваджувати програми з організації взаємовикористання інформаційних ресурсів бібліотек, головною метою яких с створення віртуальної глобальної бібліотеки, доступної кожному.

Розвиток віртуального простору Інтернет є значним кроком вперед в області доставки документів, ию дозволяє відмовитись від надання друкованих оригіналів та перейти до обміну копіями матеріалів у вигляді файлів, а використовуючи Web-сайти Інтернет та засоби електронної пошти користувач одержує ше одну перевагу - пряме замовлення.

Проте, незважаючи на розвиток електронних засобів доставки документів, традиційні форми МБА не вичерпали себе, особливо тоді, коли користувачеві необхідне видання в цілому, наприклад, монографія, а не її фрагмент. Але коли йдеться про невеликі обсяги, то електронна доставка документів є найкращим і най коротшим шляхом задоволення потреб користувачів.

Т)

Розділ НІ. Впровадження нових технологій в роботу бібліотек України