Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktichni_mizh_spilkuvannya.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
1.71 Mб
Скачать

I.Обговорення теоретичних питань.

Текст для читання

Ділова бесіда, безсумнівно, є одним з найчастіше часто викорис­товуваних різновидів комунікативної взаємодії в управлінському спілкуванні. Існує кілька основних типів ділових бесід, і кожний із них має свої особливості. Це такі:

  • бесіда при прийомі на роботу, бесіда при звільненні;

  • бесіда з працівником (працівниками) про результати праці;

  • бесіда при консультуванні (делегуванні);

  • ділові переговори.

Кожний із них має власний психологічний сценарій проведення, мету і призначення. Проте, незважаючи на те, що вона може мати різні форми, її учасники, спираючись на загальний підхід до ділово­го спілкування, керуються спільними для таких стосунків правила­ми. Ділова бесіда буде мати позитивний результат лише за умов уважного сприйняття співрозмовниками точки зору й доказів свого партнера, висловлених по суті, з відповідальною тактовною реакцією Щодо отриманої інформації. Відмінність ділової бесіди від повсяк­денної (побутової) бесіди полягає в тому, що вона є цілеспрямова­ною, із заздалегідь спланованим результатом, спрямованим на вирі­шення певних завдань, виробничих проблем і питань, пов'язана з Необхідністю робити висновки на основі аналізу отриманої інформації .Така бесіда також дозволяє виробити певні рішення і реалізу­вати їх.

Ділова бесіда, як форма взаємного спілкування, має такі переваги:

  • можливість водночас як диференційованого, так і комплекс­ного підходів співрозмовників до предмета обговорення;

  • швидкість реагування на висловлювання співрозмовника за допомогою пояснень, уточнень тощо;

  • розширення компетентності керівника за рахунок критичних оцінок, пропозицій і думок партнера;

  • можливість системного підходу до обліку та оцінювання об­'єктивних і суб'єктивних факторів під час вирішення проблеми;

  • відчуття особистої значущості у вирішенні обговорюваних про­блем і причетності до результатів, отриманих у результаті бе­сіди.

Принципи проведення ділової бесіди.

  1. Раціональність (необхідно поводити себе стримано, навіть у тому випадку, якщо партнер емоційний)

  2. Розуміння (намагання зрозуміти співрозмовника, бо він прагне пояснити Вам свою позицію, довести до Вас свою думку).

  1. Увага (встановлено, що в процесі бесіди рівень концентрації уваги коливається. І це відбувається навіть тоді, коли відсутні відво­лікаючі фактори. Кращий спосіб відновити розірваний контакт — запитати: «Ви мене слухаєте?»).

  2. Вірогідність (у бесіді не варто давати помилкову інформацію навіть тоді, коли це робить співрозмовник. Інакше тактичний виг­раш (а він іноді буває) може обернутися стратегічною поразкою).

  3. Розмежування (встановлення межі між співрозмовником і пред­метом розмови — дуже важливий психологічний принцип. Приємна інформація, повідомлена неприємним співрозмовником, втрачає по­ловину своєї привабливості).

Виокремлюють такі види ділових бесід:

  • кадрові;

  • проблемні або дисциплінарні.

Кадрові — це співбесіди під час прийому працівника на роботу чи при його звільненні. Ефективність кадрових бесід підвищується від вміння керівника створити відверту конструктивно-критичну ат­мосферу спілкування і, навпаки, зменшується, якщо він поводиться безтактно, перебиває співрозмовника, висміює його аргументи або грубо реагує на протилежну точку зору. Особливу увагу необхідно звернути на об'єктивність фактів.

Проблемні або дисциплінарні бесіди відрізняються від кадрових тим, що вони зумовлені фактами порушення дисципліни на вироб­ництві або відхиленнями від встановлених норм і правил у діяль­ності організацій, підприємств. Проблемна бесіда керівника з підлег­лим спрямована, перш за все, на створення творчої - атмосфери на підприємстві, на підвищення ефективності колективної співпраці. Таку бесіду можна розглядати і як різновид виробничої наради з конкретних питань трудової діяльності, коли вона є складовою час­тиною в нараді.

Отже, варто пам'ятати, що головне завдання проблемної бесіди — майбутня робота працівника, який у чомусь завинив. Не потрібно проводити бесіду без належної підготовки.

Бесіда про дисципліну — не вистава, а довірлива розмова. Не можна приймати рішення наперед. Якщо необхідно зробити окремі винятки з правил, то про це потрібно повідомити іншим. Важливо погодити з працівником програму його подальших дій і термін її реалізації.

Ділова бесіда включає обмін думками й інформацією і не при­пускає укладання договорів чи вироблення обов'язкових для вико­нання рішень. Вона може мати самостійний характер чи попереджа­ти переговори або ж бути їх складовою частиною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]