Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ Дневники.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
172.03 Кб
Скачать

Заняття практичне № 8 (2 години)

Тема: Підготовка студентів до семінарських і практичних занять

Мета заняття: закріпити та узагальнити знання студентів про самостійну роботу, формувати вміння працювати з літературою.

Питання для обговорення

  1. Організація самостійної роботи на лекціях.

  2. Виконання індивідуальних навчально-дослідних завдань як важливий засіб підготовки до семінарських (практичних) занять.

  3. Підготовка реферату як одна з форм самостійної роботи студентів.

  4. Захист рефератів.

Методичні рекомендації

У першому питанні необхідно охарактеризувати різні види самостійної роботи студентів ВНЗ, особливо виділити прийоми самоактивізації сприйняття лекції викладача, спробуйте визначить, які саме умови є оптимальними для Вас особисто.

Характеризуючи самостійну роботу студентів як основний засіб засвоєння навчального матеріалу, увагу на такі поняття: самостійна робота студентів, самостійність, картотека, конспект, реферат, наука, наукова діяльність, науково-дослідна робота студентів, педагогічна практика тощо.

У відповіді обґрунтуйте співвідношення обсягів аудиторних занять і самостійної роботи студентів. Розкрийте вимоги до організації самостійної роботи студентів із першоджерелами, покажіть зв'язок змісту самостійної роботи студентів з навчальною програмою, завданнями та вказівками викладачів. Вона забезпечується системою навчально-методичних засобів: підручниками, навчальними і методичними посібниками, конспектами лекцій, відповідною науковою літературою, інформаційними джерелами та інше.

З метою підготовки другого питання слід проаналізувати всі групові завдання для самостійної роботи (з кожного семінарського заняття), а також індивідуально-навчально-дослідні завдання, які Ви виконували під час навчання у ВНЗ будь-який навчальний предмет.

Студенту необхідно зосередити увагу на тих уміннях, які дозволять йому самостійно обміркувати предмет вивчення:

- по-перше, в ясному і чіткому усвідомленні ним основних понять і суджень, основних умовиводів, що містяться в прочитаній книзі, в умінні розібратися в доказах, що підтверджують цінність тих чи інших положень автора;

- по-друге, в достатньому розумінні студента доречності й доцільності наведених у книзі прикладів та ілюстрацій,, що пояснюють доказовість й висновки автора, а ще краще, якщо він зможе за асоціацією знайти до цих висновків додаткові приклади і пояснення з свого власного досвіду;

  • по-третє, важливою рисою вільного розмірковування є вміння виділити від основних тверджень і доказів ті додаткові дані, що не відіграють важливої ролі й мають другорядне значення;

  • по-четверте, у здатності студента критично розбиратись у змісті книги, визначати своє ставлення до неї в цілому, давати її загальну оцінку й характеристику, будувати правильні висновки.

При вивченні першоджерел на завершальному етапі опрацювання кожної наукової книги, статті рекомендується написати рецензію або анотацію в зазначених вище плані і послідовності, зберегти їх для використання в своїх заняттях, дослідженнях.

Презентуючи власний досвід підготовки до семінарського заняття, Вам необхідно назвати: скільки часу кожного дня Ви витрачаєте на самостійну роботу, коли (в якій термін) Вам це вдається, при яких умовах робота є більш результативною (краще у читальній залі, вдома, одному або з однокурсниками), як Ви фіксуєте прочитану інформацію, як використовуєте комп'ютер тощо.

Характеризуючи реферат (четверте питання) слід вказати: яке значення для Вас має саме ця форма самостійної роботи; на протязі скількох днів Ви, як правило, готуєте свій реферат, яку надаєте самооцінку цієї форми роботи тощо.

Відповідаючи на це питання, слід розкрити основну мету підготовки реферату як засобу формування в них уміння застосовувати в педагогічній діяльності науково-теоретичні знання, здобуті при вивченні насамперед загально педагогічних і спеціальних дисциплін.