Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ Дневники.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
172.03 Кб
Скачать

Індивідуальні навчально-дослідні завдання

  1. Вивчити рекомендовану літературу.

  2. Змоделюйте свою відповідь на питання «Принципи педагогічного процесу у ВНЗ».

  3. Написати міні-твір на тему «Якщо я був би ректором».

  4. Прокоментуйте наступне висловлення: «Педагог повинен бути сам вихованою і освіченою людиною. Тому підготовка педагога починається з його власного виховання і освіти» (П. Блонський).

  5. Напишіть коротке повідомлення на тему: «Чому я обрав(ла) педагогічну професію».

Література основна

  1. Дошкільна освіта: словник-довідник / упор. К.Л. Крутій, О.О. Фунтікова. -Запоріжжя: ТОВ «ЛІПС» ЛТД, 2010. - 324 с.

  2. Косенко Ю.М. Загальна педагогіка: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів.- Маріуполь: ТОВ «Друкарня «Новий світ», 2008. -286 с.

  3. Педагогіка вищої школи: словник-довідник / Упор. О.О. Фунтікова. -Запоріжжя: ГУ «ЗІДМУ», 2007. - 404 с.

  4. Про освітньо-кваліфікаційні рівні (ступеневу освіту) // Інформ. збірник Міністерства освіти і науки України. - К.: МОНУ - 2001. - № 13. - С. 6-32.

Література додаткова

  1. Оптимізація навчально-виховного процесу: педагогічні інновації / А. Підласий // Освіта і Управління. - 2000. - Т. З, № 4. - С. 59-68.

  2. Решетник П.М. Професійна освіта і компетентність / М.П. Решетник, Н.Г. Батечко // Науковий вісник НАУ. - 2005. - № 88. - С. 157.

  3. Савчин М. В. Свобода і відповідальність особистості // Психологія і суспільство. - 2007. - № 4. - С. 73-80.

Заняття семінарське № 4 (2 години)

Тема: Основні форми навчання у ВНЗ

Мета заняття: закріпити та узагальнити знання студентів про форми й методи навчання у ВНЗ. Виховувати у майбутніх фахівців гордість за свою професію, прагнення до опанування відповідними знаннями та вміннями.

Питання для обговорення

  1. Особистісно-орієнтоване навчання.

  2. Форми та методи організації навчання у ВНЗ.

  3. Лекція як основна форма навчання у ВНЗ.

  4. Особливості практичних і семінарських занять.

  5. Індивідуальні заняття. Консультації.

Методичні рекомендації

Аналізуючи процес навчання у ВНЗ (перше питання) слід звернути увагу на визначення індивідуальності, самобутності, самоцінності кожної людини, що вимагає забезпечення розвитку й саморозвитку особистості, виявлення його індивідуального неповторного суб'єктивного досвіду, здібностей, інтересів, ціннісних орієнтацій, можливостей реалізувати себе в пізнанні, пізнавальної діяльності.

У другому питанні необхідно охарактеризувати аудиторну форму навчання та самостійну роботу студентів.

Готуючись до виступу на третє питання, необхідно розкрити сутність основної форми та метода навчальних занять у ВНЗ - лекції. Зробити у зошиті схему «Класифікація лекцій». Слід звернути увагу на особливості лекцій в залежності від змісту: вступна, тематична (змістовий модуль), заключна, обзорна; в залежності від активної пізнавальної діяльності студентів: інформаційно-репродуктивна, проблемна, інтерактивна (лекція-діалог, лекція-пресконференція, інтегрована лекція тощо); в залежності від засобів, які використовуються на лекції (використання навчальних посібників, комп'ютерна презентація тощо).

Розкриваючи зміст й особливості практичних і семінарських занять (четверте питання), слід звернути увагу на значущість кожного його компонента: тема, мета, завдання для самостійної роботи, питання для обговорення, методичні рекомендації, література (основна, додаткова).

Важливою формою навчальної діяльності у ВНЗ є практичні та семінарські заняття. На основі самоаналізу охарактеризувати підготовку студентів до семінарського заняття. Вказати, яке місце займає робота з конспектами лекцій, самостійне вивчення вказаної основної та додаткової літератури. Студент повинен показати, як він використовує такі форми фіксації роботи з першоджерелами: виписування цитат, складання плану, конспектування, моделювання, написання анотацій, рефератів.

У відповіді на наступне питання необхідно показати місце, значущість індивідуальних занять студентів із викладачами (коли, з якою метою проводиться ця робота). Яке місце в навчальному процесі займають консультації. Слід звернути увагу на ініціативу студентів до цієї форми навчальної роботи.