Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ Дневники.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
172.03 Кб
Скачать

Заняття практичне № 7 (2 години)

Тема: Контроль та оцінка досягнень самостійної діяльності студентів

Мета заняття: закріпити та узагальнити знання студентів про сутність та значущість контролю та оцінки знань, формувати критичне мислення студентів, їхню готовність до самооцінки.

Завдання до самостійної роботи студентів

  1. Проаналізуйте рекомендовану літературу до теми семінарського заняття.

  2. Придумати власні тести на тему семінарського заняття.

Питання для обговорення

  1. Стандарти в освіті. Державний стандарт вищої освіти.

  2. Місце контролю та оцінки знань студентів у навчальному процесі ВНЗ.

  3. Тест як засіб педагогічних вимірювань.

  4. Форми та види оцінювання досягнень студентів.

Методичні рекомендації

У першому питанні необхідно охарактеризувати державний документ «Державний стандарт вищої освіти» (1997 р.), звернути увагу на перелік кваліфікацій, напрямів та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у ВНЗ.

Систему стандартів вищої освіти складають Державний стандарт вищої освіти, галузеві стандарти вищої освіти та стандарти вищої освіти ВНЗ. Стандарти вищої освіти є основою оцінки якості вищої освіти та професійної підготовки, а також якості освітньої діяльності ВНЗ незалежно від їх типів, рівнів акредитації та форм навчання.

Відповідаючи на друге питання проілюструйте Ваші думки посиленням на положення в нормативних та методичних джерелах. Не переказуйте повністю документ, але сформулюйте тезу, наведіть 2-3 переконливі аргументи, які найкраще підтвердять ваші міркування.

У наступному питанні слід охарактеризувати тест як засіб вимірювання досягнень студентів. Порівняйте закриті і відкриті тести, у чому різниця між тестовими завданнями, альтернативними, вибірковими та завданнями на відповідність.

В останньому питанні слід висловити власну думку про різні види оцінювання досягнень студентів: кількісна (п'ятибальна) і якісна (словесна: «відмінно», «добре», «задовільно», «не задовільно») та оцінювання за системою ЕСТ8 (стобальна).

Література основна

1.Адаптивні тести: статистичні методи обробки результатів тестового контролю знань / Федорук П.І. // Математичні машини і системи. - 2007. -№3,4.-С. 122-138.

  1. Василишин Л. Деякі сучасні проблеми моніторингу діяльності навчальних закладів / Л. Василишин // Педагогіка та психологія професійної освіти. -2002.-№ 1.-С. 157-160.

  2. Досконалення змісту й технологій оцінювання якості підготовки майбутніх фахівців відповідно до вимог Європейської асоціації: Матеріали регіонального науково-практичного семінару / За ред. Г.В. Терещука. -Тернопіль: вид-во ТИПУ ім. В. Гнатюка, 2007. - 160 с.

  3. Матрос Д.М., Полев Д.М., Мельникова Н.Н. Управление качеством образования на основе новых информационных технологий образовательного мониторинга //Школьные технологий. - 2000. - № 3. - С. 5-14.

Література додаткова

1. Державний стандарт України ДСГУ 3739-98: Положення про ведення державного класифікатора ДК - 003 «Класифікатор професій». - К.: Держстандарт України, 1998.

2.Мазаракі А. А. Модернізація вищої освіти на основі інноваційних технологій / А.А. Мазаракі // Розвиток педагогічної і психологічної наук в Україні 1992-2002. - Харків: «ОВС», 2002/1. 2. - С. 17-27.

З. Національна доктрина розвитку освіти України у XXI столітті. - Київ: Шкільний світ. - 2001. - 22 с.

  1. Паламарчук В. 12-бальна система. / В. Паламарчук // Рідна школа. - січень, 2001.-С. 39-113.

  2. Сікорський П. До проблем переходу на 12-бальну систему оцінювання / П. Сікорський // Рідна школа, - лютий, 2001. - С. 3-8.