Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ Дневники.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
172.03 Кб
Скачать

Заняття семінарське № 3 (2 години)

Тема: Характеристика педагогічного процесу у ВНЗ

Мета заняття: ознайомити студентів з основними напрямами педагогічного процесу у ВНЗ, сформувати уявлення про педагогічний процес як цілісне педагогічне явище.

Питання для обговорення

  1. Організація навчального процесу у ВНЗ.

  2. Статут вищого навчального закладу.

  3. Типова структура вищого навчального закладу (на прикладі вищого навчального закладу, в якому навчається студент).

  4. Принципи педагогічного процесу у вищому начальному закладі.

Методичні рекомендації

Аналізуючи навчальний процес у ВНЗ (перше питання) та його організацію, слід звернути увагу на всі його компоненти: навчання, виховання та професійне становлення майбутнього фахівця, на забезпечення навчального процесу методичними, науковими та технічними засобами. Важливою складовою частиною навчального процесу є формування, яке спрямоване на розвиток інтелектуальної культури майбутнього педагога, його пізнавальних мотивів, розумових сил, мислення, світогляду й інтелектуальної свободи особистості.

Навчальний процес розглядається як цілеспрямована, свідомо організована, динамічна взаємодія викладача і студента, у процесі якої розв'язуються суспільно-необхідні завдання освіти і професійної підготовки спеціалістів. Компонентами цього процесу є: мета, завдання, зміст, методи, засоби і форми взаємодії всіх його учасників.

У другому питанні слід охарактеризувати основні складові «Статуту ВНЗ», відповідно до якого організується його діяльність. Кожний навчальний заклад розробляє свій статут, в якому вказується: правова форма, тип ВНЗ, місце знаходження, дата прийняття рішення про створення, права та обов'язки засновника (засновків) або учасника (учасників); повноваження органів управління вищим навчальним закладом, права і обов'язки керівника; порядок обрання представників громадського самоврядування; джерела надходження та порядок використання коштів, порядок звітнення, контролю; концепцію освітньої діяльності; порядок припинення ВНЗ тощо.

Слід охарактеризувати зміст та основну мету навчальних планів, програм, індивідуального навчального плану студента.

Вивчаючи третє питання зверніть увагу на структуру вищого навчального закладу, в якому Ви навчаєтесь.

У законі України «Про вищу освіту» (стаття 28) підкреслюється, що структурні підрозділи вищого навчального закладу створюються відповідно до законодавства України. Структурними підрозділами ВНЗ (університет, академія, коледж) є кафедри, факультети, інститути, бібліотека, відокремлені структурні підрозділи. Використовуючи тезаурус цього охарактеризуйте кожний з цих підрозділів.

Вищий навчальний заклад може мати у своєму складі військовий навчальний підрозділ (інститут, коледж, факультет або кафедру військової підготовки). Створення та припинення військового навчального підрозділу ВНЗ здійснює Кабінет Міністрів України.

Відокремленими структурними підрозділами ВНЗ є філії і навчально-консультативні центри (представництва), що створюються поза місцем.

Структурними підрозділами ВНЗ також можуть бути наукові, науково-дослідні та науково-виробничі інститути, навчально-наукові центри, комплекси, що об'єднують споріднені наукові лабораторії, підготовчі відділення, підрозділи післядипломної освіти, творчі майстерні та інші.

Зверніть увагу на структуру вищого навчального закладу, в якому Ви навчаєтесь: хто є ректором вашого університету (інституту), проректор, як називаються підрозділи, де Ви навчаєтесь (факультет, інститут, його назва, прізвища декана (директора) факультету (інституту), хто є завідувач випускової кафедри, прізвище голови студентського профсоюзу тощо).

Розкриваючи принципи педагогічного процесу, необхідно визначити зміст таких його складових: цілісність підходів до його організації; безперервність; цілеспрямованість; природовідповідність; послідовність і систематичність; єдність й адекватність управління й самоуправління тощо.