Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фін.мен - білети.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
662.53 Кб
Скачать

14. Аналіз звіту про прибутки (збитки) підприємства.

Звіт про прибутки та збитки відображає ефективність (неефективність) діяльності підприємства за певний період. Якщо баланс відображає фінансовий стан підприємства на конкретну дату, то звіт про прибутки та доходи дає картину фінансових результатів за від­повідний тривалий період (квартал, півріччя, 9 місяців, рік).

У звіті про прибутки та збитки наводяться дані про одержані до­ходи від виробництва продукції та інших видів діяльності. Різниця між доходами та витратами є прибутком або збитком підприємства за вказаний період.

У названому звіті відображено чотири види показників прибут­ку: валовий прибуток, операційний прибуток, прибуток за вираху­ванням податків та чистий прибуток.

Прибуток, який залишається в розпорядженні підприємства після виплати із чистого прибутку дивідендів на привілейовані та звичай­ні акції, а також після формування резервного капіталу (фонду) є нерозподіленим прибутком підприємства.

Звіт про прибутки та збитки відображає операційну діяльність підприємства (процес виробництва та збуту продукції або послуг) за певні періоди часу (місяць, квартал, рік). Зі Звіту про прибутки і збитки інвестор може визначити прибутковість підприємства, що реалізує проект. Звіт про прибутки та збитки також використовується для розрахунку ряду податків.

Формування Звіту про прибутки та збитки здійснюється відповідно до загальноприйнятих принципів бухгалтерського обліку — GAAP.

Для побудови таблиці «Звіт про прибутки та збитки» потрібні такі дані:

  • З плану продажу — виручка від реалізації продукції та послуг, втрати від продажу по роках. При цьому в таблиці відображається сумарна величина обсягу продажу у вартісному виразі, що являє собою суму контрактних продаж у даний період часу: продаж за фактом, продаж у кредит, а також сума продажу з авансовими платежами у попередні періоди за продукцію, яка була поставлена замовникам у поточний період часу.

  • З плану витрат — сума змінних витрат з урахуванням плану виробництва за розрахунковий період часу (місяць, квартал, рік).

  • З плану витрат — сума загальних (операційних, торгово-адміністративних) витрат за розрахунковий період. При цьому необхідно пам’ятати, що Звіт про прибутки та збитки включає амортизаційні відрахування і нараховані відсотки по кредитах.

Існує лише два способи підвищення ефективності діяльності підприємства (збільшення чистого прибутку): продавати дорожче і більше та більше і/або дешевше виробляти. Які б дії не здійснювало керівництво підприємства по підвищенню ефективності його діяльності, врешті-решт це буде виконання однієї з наведених вище умов.аналізу та управління проектом.

15. Нарахування простих і складних відсотків. Майбутня вартість грошей та її зміст.

Визначення майбутньої вартості грошей передбачає врахування їх доходності: відмовляючись від поточного споживання, вкладник прагне протягом певного періоду отримати доход, що як правило вимірюється нормою (ставкою) доходності. Таким чином, вкладена у певний момент сума збільшиться у майбутньому на величину доходу інвестора.

Майбутня вартість вкладених коштів залежить не лише від часового періоду та доходності, а й від системи нарахування відсотків. У разі нарахування простих відсотків базою для визначення майбутньої вартості є величина внеску.

Виходячи з того, що рівень доходності, розмір внеску та період вкладення коштів залежать від конкретних умов, необхідно сформулювати загальне співвідношення для визначення майбутньої вартості грошей з використанням простих відсотків:

Нарахування простих відсотків відноситься до найпростіших способіввизначення майбутньої вартості грошей, але на практиці найчастішезастосовується нарахування складних відсотків.Різниця між складними та простими відсотками полягає у тому, що визначення складних відсотків передбачає нарахування відсотків на відсотки,тобто базою нарахування є не сума внеску, а величина внеску попереднього року з урахуванням відсотків. Це відповідає ситуації, коли доход від внеску попереднього року ре інвестується, тобто йде на збільшення початкового внеску, що приводить до постійного зростання бази нарахування відсотків.Оскільки доходність, розмір внеску та період нарахування відсотків є змінними величинами, необхідно навести загальне співвідношення для визначення майбутньої вартості грошей з використанням складних відсотків:

n