Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фін.мен - білети.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
662.53 Кб
Скачать

33.Зміст і завдання управлінням і формуванням прибутку підприємства

Процес управління формування прибутку містить етапи його аналізу в передпланований період і прогнозування обсягів та оптимального складу його формування у плановому періоді.

Зміст управління формуванням прибутку

- Аналіз складу і структури прибутку підприємства

- Аналіз тенденції зміни обсягу і структури прибутку

- Розрахунок прибутку на основі факторного аналізу (абсолютні та якісні показники прибутковості)

- Прогнозування отримання прибутку і визначення резервів його росту

- Здійснення оперативного контролю за формуванням прибутку

Завдання управління формуванням прибутку

- Збільшення розміру отриманого прибутку в цілому і по окремих видах діяльності

- Зниження втрат прибутку в процесі його формування

- Збільшення розмірів прибутку, отримання якого пов’язане з основною діяльністю

- Стабільне отримання прибутку

- Прискорення отримання прибутку в часі

Виконання фінансовим менеджером підприємства основних завдань управління формуванням прибутку підприємства спрямоване на врахування таких особливостей:

1)потенційна різноманітність структури прибутку підприємства;

2)специфічність формування та обліку прибутку підприємства в часі;

3)вплив на прибуток звітного періоду збиткових результатів окремих видів діяльності поточного і попереднього періоду господарювання

34.Оцінка вартості грошей з урахуванням фактора інфляції.

Основними причинами втрачання вартості грошей є:

1. Інфляція – пов’язана із загальним підвищенням цін у країні. Коли зростають ціни, падає вартість грошової одиниці. Враховуючи те, що в майбутньому ціни зростатимуть, вартість грошової одиниці в наступні роки буде ще нижчою, ніж в попередні.

2. Ризик або невпевненість у майбутньому – також зменшує вартість грошей. Через невпевненість у майбутньому ризик з часом зростає. Більшість підприємців прагнуть уникнути ризику, тому вище цінують гроші, які є сьогодні, ніж ті, що мають надійти в майбутньому.

Концепція обліку фактора інфляції

Концепція обліку фактора інфляції полягає в необхідності реального відображення вартості активів та грошових потоків і забезпечення відшкодування втрат доходів, що викликаються інфляціонними процесами, при здійсненні довгострокових фінансових операцій.

Інфляція - процес постійного перевищення темпів росту грошової маси над товарною (включаючи вартість робіт і послуг), у результаті чого відбувається переповнення каналів обігу грошима, що призводить до їх знецінення та зростання цін на товари.

Розглянемо найбільш важливі терміни і поняття, що застосовуються при оцінці інфляційних процесів.

Номінальна процентна ставка - це ставка, встановлювана без урахування зміни купівельний вартості грошей у зв'язку з інфляцією.

Реальна процентна ставка - це ставка, що встановлюється з урахуванням зміни купівельний вартості грошей у зв'язку з інфляцією.

Інфляційна премія - це додатковий дохід, виплачуваний (або передбачені для виплати) кредитору або інвестору з метою відшкодування втрат від знецінення грошей, пов'язаного з інфляцією.

Для прогнозування річного темпу інфляції використовується формула:

ТИг = (1 + ТИм)12 — 1,

де ТИг — прогнозований річний темп інфляції, в частках одиниці; ТИм - очікуваний середньомісячний темп інфляції в майбутньому періоді, в частках одиниці.

Для оцінки майбутньої вартості грошей з урахуванням фактора інфляції використовується формула, побудована на основі моделі Фішера:

S = P x [(l + Ip) x (1 + T)] n - 1,

де S - номінальна майбутня вартість вкладу з урахуванням фактора інфляції; Р - первісна вартість вкладу; Iр - процентна ставка, в частках одиниці; Т - прогнозований темп інфляції, в частках одиниці; n - кількість інтервалів, за якими здійснюється нарахування відсотків.

Модель Фішера має вигляд:

I = i + а + i * а,

де I - реальна процентна премія; i - номінальна процентна ставка; а - темп інфляції. Ця модель припускає, що для оцінки доцільності інвестицій в умовах інфляції недостатньо просто скласти номінальну процентну ставку і прогнозований темп інфляції, необхідно до них додати суму, яка була їх твір i * а.

Необхідно зазначити, що прогнозування темпів інфляції є досить складним і трудомістким процесом, результати якого мають імовірнісний характер і схильні до істотного впливу суб'єктивних факторів. На практиці для спрощення розрахунків і уникнення необхідності врахування інфляції розрахунки виконуються у твердих валютах.