Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фін.мен - білети.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
662.53 Кб
Скачать

29) Розрахунок модифікованої внутрішньої норми доходу (mirr).

Неординарні грошові потоки враховуються при застосуванні показника «Модифікована внутрішня норма доходності» (Modified IRR – MIRR).

Формула розрахунку:

Застосування показника даєможливість аналізуватинеординарні грошові потокиі забезпечує високу точністьрезультатів аналізу.

31. Визначення терміну окупності (pp) і дисконтованого терміну окупності(dpp)

Період окупності (Payback Period - PP) – це період часу, необхідний, для повного відшкодування початкових інвестицій за рахунок чистих грошових надходжень від інвестиційного проекту

Коли порівнюються декілька проектів, перевагу надають тим, що мають менший термін повернення інвестицій. Проте, періоди окупності прийнятих проектів не повинні перевищувати, раніше визначених граничних термінів.

Цей метод має два суттєві недоліки:

перший він не враховує вартість грошей у часі;

другий не враховує грошових надходжень в роки після періоду окупності.

Через це в практиці доволі часто застосовують дисконтований період окупності.

Дисконтований період окупності (Discounted Payback Period - DPP) це період часу, необхідний для відшкодування диконтованої вартості інвестицій за рахунок теперішньої вартості майбутніх грошових

Зазначимо, що період окупності з урахуванням зміни вартості грошей у часі більший, ніж без урахування цього чинника

32. Фактори, що впливають на формування прибутку. Зовнішні і внутрішні фактори

Збільшення обсягу прибутку підприємства залежить від трьох основних факторів:

збільшення обсягу реалізації продукції;

підвищення ціни на продукцію;

зниження затрат на виробництво і реалізацію.

На зміну прибутку впливають дві групи факторів: зовнішні і внутрішні. До зовнішніх факторів відносяться природні умови; транспортні умови; соціально-економічні умови, рівень розвитку зовнішньоекономічних зв'язків; ціни на виробничі ресурси та ін. ( система оподаткування, державне регулювання цін,державна політика по формуванню доходів, нормативні документи галузі, умови та ставки кредитування)

Внутрішніми факторами зміни прибутки можуть бути основні фактори (обсяг продажів, собівартість продукції, структура продукції і затрат , ціна продукції); неосновні фактори, пов'язані з порушенням господарської дисципліни (неправильне встановлення цін, порушення умов праці і якості продукції, що ведуть до штрафів і економічних санкцій та ін.). (цінова політика під-ва, обсяг діяльності під-ва, обсяг витрат обігу,чисельність працівників та фонд оплати праці, види податків та ставки податків)

При виборі шляхів збільшення прибутку орієнтуються в основному на внутрішні фактори, що впливають на величину прибутку. Збільшення прибутку підприємства може бути досягнуто за рахунок збільшення випуску продукції; поліпшення якості продукції; продажу зайвого устаткування та іншого майна або здачі його в оренду; зниження собівартості продукції за рахунок більш раціонального використання матеріальних ресурсів, виробничих потужностей і площ, робочої сили і робочого часу; диверсифікації виробництва; розширення ринку продажу і т.д.