Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фін.мен - білети.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
662.53 Кб
Скачать

6.Призначення і види фін-х звітів. Методи оцінки фін-х звітів.

Фінансова звітність – бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів на підприємстві за звітний період.

Фінансова звітність включає:

1. Форма №1 „Баланс”;

2. Форма №2 „Звіт про фінансові результати”;

3. Форма №3 „Звіт про рух грошових коштів”,

4. Форма №4 „Звіт про власний капітал”

5. Форма №5 „Примітки до річної фінансової звітності”.

6. Примітки в неформатованому вигляді

Мета аналізу фін. Звітності-це оцінка результатів діяльності підприємства за звітній період, оцінка його фін. Стану для своєчасного виявлення та усунення недоліків у фін-й роботі підп-ва та пошук резервів поліпшення фін. Стану підп-ва.

Методи:

1.горизонтальний (трендовий) аналіз- дає змогу виявити динаміку змін статей фін. звітності у часі.

2.вертикальний(структурний) аналіз- це структурнее розкладання окремих показників на елементи.

3.порівняльний-зіставлення значень окремих групп фін. Показників між собою.

4.аналіз фін. Коефіціентів.

5.інтегральний фін. Аналіз –це аналіз системи взаємозалежних фін. Показників.

7.Механізм фін.Мен.Місце фін.Мен. В орг.Структурі підприємства.

Фін. механізм - це система управління фінансами п-в, призначена для організації фін. відносин і фондів грошових коштів з метою їх ефективного впливу на кінцеві результати роботи. Він складається з 5 взаємопов’язаних елементів: 1) фін. методів (планування, прогнозування, інвестування, кредитування, самокредитування, самофінансування, тощо); 2) фін. важелів (прибуток, доход, аморт. відрахування, фінансові санкції, ціна, орендна плата, дивіденди, відсоток, дисконт, цільові економічні фонди, вклади, пайові внески, інвестиції(прямі, венчурні, портфельні), котирування валютних курсів, форми розрахунків, види кредитів, франшиза, преференція, курси валют, ЦП; 3) правового забезпечення: закони, укази Президента, постанови ; 4) нормативного забезпечення (інструкції, нормативи, норми, методичні вказівки, інша нормативна документація. 5) інформаційного забезпечення: інформація різного роду і виду.

Організаційна структура п-ва має різноманітний характер, але для того щоб окреслити роль фін. менеджменту розглянемо типову структуру фірми. Головна посадова особа у фінансових справах фін. директор, підпорядкована президенту (директору компанії). Основними підлеглими фінансового директора є : завідуючий фін. відділу (управляючий фінансами) і голова облікового апарату або головний бухгалтер (заступник з обліково-фінансових та екон. питань). Якщо розглядати фін. менеджмент як процес, то функція планування покладена на фін. відділ (у нас планово-економічний), де здійснюється планування структури капіталу, грошових потоків, доходів і видатків, складаються кошториси капіталовкладень, різні поточні плани. Збутовий відділ забезпечує реалізацію продукції, а звідси впливає на формування вхідних грошових потоків п-ва, маркетингова служба аналізує макро і мікросередовище, кон’юнктуру фін. ринку щодо прийняття упр. рішень по всіх аспектах фін. діяльності п-ва. Керівник облікового апарату відповідає за роботу бухгалтерського та податкового відділів. На основі фін. звітності здійснюється аналіз фін. стану п-ва, що може бути покладений як на працівників планово-економічного відділів так і на облікових працівників. Щодо фін. контролю, то він здійснюється на всіх ланках фін. управління. Фін. директор контролює роботу начальників фінансового і облікового відділів, які безпосередньо йому звітують, вони в свою чергу контролюють роботу підлеглих. Як один із способів фін. контролю може застосовуватись аудит, як внутрішній так і зовнішній.