Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Перелік питань з відповідями для МКР МІ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
205.82 Кб
Скачать

133. Визначите сутність поняття „джерело інформації”.

Джерела інформації — це встановлені законом бази і банки даних із широким типом представництва, які викори­стовуються у дипломатичній практиці, діяльності міжнарод­них організіцій, у регулюванні міжнародних конфліктів, у передачі особистої інформації. Усі джерела інформації поділяють на відкриті та закриті.

До відкритих джерел інформації відносять: міжособистісні джерела та опосередковані джерела.

134. Охарактеризуйте відкриті джерела інформації: міжособистісні та опосередковані джерела.

Міжособистісні джерела — це джерела інформації, до яких належать міжособистісні контакти на різних рівнях представництва, тобто міжособисті контакти представників зовнішньої політики, відомств, керівництв відповідних відомств за усіма напрямками співробітництва, а також дип­ломатичні контакти і контакти, представлені в державі в рамках міжнародних форумів (організацій). Спеціальні структури використовують для одержання конфіденційної інформаціії.

Опосередковані джерела — це джерела інформації, які виступають посередником між конкретним джерелом інфор­мації та суб'єктами міжнародних відносин. До них відносять: засоби масової комунікації, електронні засоби ко­мунікації, інформаційні центри, архіви, бібліотеки та інші джерела збереження інформації. Опосередковані джерела, в свою чергу, поділяються на офіційні та неофіційні.

135. Визначите сутність поняття „компоненти національного інформаційного продукту”.

Національний інформаційний продукт — це матеріальний або нематеріальний результат інформаційної діяльності, який має синтезований характер, оскільки поєднує в собі результати інформаційної інтелектуальної діяльності суспільства та технічні засоби інформаційного забезпечення, тобто обслуговування.

Компонентами національного інформаційного продукту є:

1) технічні засоби зв’язку (обчислювальна техніка та інші новітні технології);

2) супутникові форми забезпечення передачі інформації;

3) кабельні мережні системи;

4) банки і бази інформаційних даних,

5) аудіовізуальне забезпечення передачі інформації;

6) новітні оптоволоконні мережі;

7) традиційні засоби передачі інформації.

Нині більш ніж 200 ретрансляторів України передають міжнародну і національну інформацію безпосередньо до пам’яті електронне обчислювальних машин, що сприяє концентрації інформації, розвитку національного інформаційного продукту. В результаті створюється новий вид національного продукту, який може бути використаний, як матеріальне майно і як інтелектуальна власність.

136. Охарактеризуйте опосередковані неофіційні джерела.

Опосередковані неофіційні джерела — це громадські ор­ганізації та рухи, політичні партії, політичні стуктури, соціологічні установи, альтернативні засоби масової комунікації, а також незалежні інформаційно-аналітичні цен­три, які створюють суб'єктивні оціночні прогнози.

137. Дайте визначення і охарактеризуйте джерела правової інформації.

Правова інформація — це сукупність документованих або публічно оголошених відомостей про право, його систему, джерела, юридичні факти, правовідносини, правопорядок, реалізацію заходів правоохоронних органів, правопорушення і боротьбу з ними та їх профілактику тощо.

Джерела правової інформації поділяються на офіційні та неофіційні.

До офіційних джерел правової інформації відносять нормативні акти державних органів, акти вищих судових та арбітражних органів.

Неофіційними є інші джерела.

Так, неофіційними джерелами є 1) накази і вказівки керівників організацій, 2) судові вироки, 3) рішення та визначення, акти нотаріальних органів, 4) науково-правові дослідження та юридичні доктрини.